Amerykańska destylarnia Cedar Ridge, która zazwyczaj stawia na kukurydzę, tym razem zdecydowała się na żyto! Formuła whisky obejmuje 70% żyta, 25% kukurydzy i 5% złocistego jęczmienia. Alkohol dojrzewał w dębowych beczkach, a następnie został zabutelkowany z mocą 43% alkoholu. Na podniebieniu cała masa dębowych przypraw, kakao, odrobina białego pieprzu, orzechów i kremowej wanilii.
W rodzinie założycieli destylarni Cedar Ridge w stanie Iowa gorzelnictwo nie jest nowością. Właściciele gorzelni otwartej w 2005 roku destylację mają w genach! Rodzinna historia głosi, że familia Quintów destyluje alkohol już od 1600 roku. Iowa, jako największy w USA stan produkujący kukurydzę, wydaje się być idealnym miejscem pod stworzenie destylarni bourbona. Tak też się stało. W katalogu marki Cedar Ridge znajdziemy jednak coś więcej niż tylko whisky na bazie kukurydzy – asortyment prezentuje również single malta i whisky żytnią! Ciekawa odmiana dla amerykańskiej klasyki.
Pierwszy alkohol destylarnia Cedar Ridge wypuściła w 2010 roku. Wypusty amerykańskiej gorzelni ze stanu Iowa od razu przypadły do gustu smakoszom z całego świata. Zarząd zakładu postanowił pójść o krok na przód i zwrócić się w stronę innych odmian bursztynowego alkoholu. Tak powstał Cedar Ridge Rye – whisky zestawiona z 75% żyta, 25% kukurydzy i 5% jęczmienia. Żyto odpowiada za wyrazisty akcent pkanterii, kukurydza za kremową słodycz, a jęczmień za przejrzystą głębię. Na dębowe smaki wpływa proces leżakowania w dębowych beczkach.
Cedar Ridge Rye poza klasyczną dla żyta pikanterią oferuje przyjemne akcenty czekolady, orzechów, jabłka i kakao.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: karmel, tostowy chleb, anyż, dąb i ciemna czekolada;
Smak: cynamon, korzenne przyprawy, jabłko, prażone orzechy;
Finisz: wanilia, imbir, pieprz i kakao;
Ta żytnia whiskey prosto z destylarni ze stanu Iowa śmiało może być degustowana jak bourbon – najlepiej w niskiej szklance o grubym dnie. Złocisty trunek świetnie smakuje na lodzie, jak i w towarzystwie dwóch kropli wody. Śmiało może być wykorzystany w alkoholowym koktajlu. Szczególnie mocno polecamy Whisky Sour i Old Fashioned.
Cedar Ridge Rye mieści się w pękatej, obłej butelce. Została wykonana z bezbarwnego szkła, przez którego taflę z łatwością dojrzeć można barwę alkoholu. Średniej długości szyjka jest zakończona czarną zakrętką. Na froncie umieszczono beżową etykietę z czarnymi napisami. Powyżej – mniejsza, czerwona etykieta z oznakowaniem butelki. Prosta, zachęcająca klasyka.
Ameryka to nie tylko bourbon! Okazuje się, że amerykańscy gorzelnicy równie świetnie sprawdzają się w innych rodzajach whisky, jak na przykład żytnia. Jeżeli szukasz czegoś, co będzie jednocześnie słodkie, jak bourbon, ale zarazem zapewni zaskakującego kopniaka wyrazistości – to świetnie trafiłeś! Cedar Ridge Rye zachwyci niejednego smakosza i oczaruje niejedno wymagające podniebienie.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Rye Whiskey |
Producent | Cedar Ridge Distillery |
Marka | CEDAR RIDGE |
Właściciel | Jeff Quint |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |