Dlaczego warto kupić whisky Cedar Ridge Rye?
- Cedar Ridge to pierwsza legalna destylarnia w stanie Iowa od czasów prohibicji – założona w 2005 roku jako rodzinna firma.
- Rye whiskey pojawiła się jako część rozszerzenia portfolio w odpowiedzi na rosnącą popularność żytniej whisky w USA.
- Pikantna, wyrazista, z nutami pieprzu, skórki pomarańczowej, karmelizowanego cukru i ziół. Finisz średnio długi, piekący, rozgrzewający.
- Wysoka zawartość żyta (min. 51%), lokalne składniki, małe partie destylacyjne – charakterystyczny amerykański styl.
- Filtrowana, barwiona. Butelkowana z mocą 43%, co podbija smak.
- Dla koneserów amerykańskich whiskey, miłośników koktajli takich jak Old Fashioned czy Manhattan.
- Znakomity stosunek jakości do ceny w kategorii craftowej whiskey żytniej.
- Cedar Ridge zdobywa liczne nagrody, m.in. tytuł "Craft Distillery of the Year" według American Distilling Institute.
Amerykańska destylarnia Cedar Ridge, która zazwyczaj stawia na kukurydzę, tym razem zdecydowała się na żyto! Formuła whisky obejmuje 70% żyta, 25% kukurydzy i 5% złocistego jęczmienia. Alkohol dojrzewał w dębowych beczkach, a następnie został zabutelkowany z mocą 43% alkoholu. Na podniebieniu cała masa dębowych przypraw, kakao, odrobina białego pieprzu, orzechów i kremowej wanilii.
W rodzinie założycieli destylarni Cedar Ridge w stanie Iowa gorzelnictwo nie jest nowością. Właściciele gorzelni otwartej w 2005 roku destylację mają w genach! Rodzinna historia głosi, że familia Quintów destyluje alkohol już od 1600 roku. Iowa, jako największy w USA stan produkujący kukurydzę, wydaje się być idealnym miejscem pod stworzenie destylarni bourbona. Tak też się stało. W katalogu marki Cedar Ridge znajdziemy jednak coś więcej niż tylko whisky na bazie kukurydzy – asortyment prezentuje również single malta i whisky żytnią! Ciekawa odmiana dla amerykańskiej klasyki.
Pierwszy alkohol destylarnia Cedar Ridge wypuściła w 2010 roku. Wypusty amerykańskiej gorzelni ze stanu Iowa od razu przypadły do gustu smakoszom z całego świata. Zarząd zakładu postanowił pójść o krok na przód i zwrócić się w stronę innych odmian bursztynowego alkoholu. Tak powstał Cedar Ridge Rye – whisky zestawiona z 75% żyta, 25% kukurydzy i 5% jęczmienia. Żyto odpowiada za wyrazisty akcent pkanterii, kukurydza za kremową słodycz, a jęczmień za przejrzystą głębię. Na dębowe smaki wpływa proces leżakowania w dębowych beczkach.
Cedar Ridge Rye poza klasyczną dla żyta pikanterią oferuje przyjemne akcenty czekolady, orzechów, jabłka i kakao.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: karmel, tostowy chleb, anyż, dąb i ciemna czekolada;
Smak: cynamon, korzenne przyprawy, jabłko, prażone orzechy;
Finisz: wanilia, imbir, pieprz i kakao;
Ta żytnia whiskey prosto z destylarni ze stanu Iowa śmiało może być degustowana jak bourbon – najlepiej w niskiej szklance o grubym dnie. Złocisty trunek świetnie smakuje na lodzie, jak i w towarzystwie dwóch kropli wody. Śmiało może być wykorzystany w alkoholowym koktajlu. Szczególnie mocno polecamy Whisky Sour i Old Fashioned.
Cedar Ridge Rye mieści się w pękatej, obłej butelce. Została wykonana z bezbarwnego szkła, przez którego taflę z łatwością dojrzeć można barwę alkoholu. Średniej długości szyjka jest zakończona czarną zakrętką. Na froncie umieszczono beżową etykietę z czarnymi napisami. Powyżej – mniejsza, czerwona etykieta z oznakowaniem butelki. Prosta, zachęcająca klasyka.
Ameryka to nie tylko bourbon! Okazuje się, że amerykańscy gorzelnicy równie świetnie sprawdzają się w innych rodzajach whisky, jak na przykład żytnia. Jeżeli szukasz czegoś, co będzie jednocześnie słodkie, jak bourbon, ale zarazem zapewni zaskakującego kopniaka wyrazistości – to świetnie trafiłeś! Cedar Ridge Rye zachwyci niejednego smakosza i oczaruje niejedno wymagające podniebienie.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Rye Whiskey |
Producent | Cedar Ridge Distillery |
Marka | CEDAR RIDGE |
Właściciel | Jeff Quint |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |