Żytnia whiskey James E. Pepper 1776 składa się aż z 90% żyta, które nadaje amerykańskiemu trunkowi z Kentucky bogatego profilu smakowego i aromatycznego, a także akcentów pikantnych przypraw. Z butelkowanym z mocą 46% alkoholu trunku czekają na Was nuty miodu, czekolady i goździków. Wydanie stworzone zostało z myślą o tradycyjnym gorzelnictwie w jednej z najstarszych destylarni w USA.
Destylarnia James E. Pepper powstała już w 1776 roku, co czyni ją jedną z najstarszych marek whisky w Ameryce. Do daty powstania nawiązuje również nazwa marki. Gorzelnia przekazywana z pokolenia na pokolenie w rodzinie Pepper specjalizuje się w bourbonach i whisky z Kentucky. Destylarnia nadal używa tradycyjnych metod i formuł, aby odtworzyć klasyczny smak whisky żytniej. Marka dba o podtrzymanie autentycznego ducha i kontynuowanie rodzinnego dziedzictwa.
Najczęściej kojarzona z Ameryką Północną żytnia whiskey produkowana w Stanach Zjednoczonych musi zawierać minimum 51% ziarna żyta w zacierze. Żyto, jeśli jest używane samodzielnie, wymaga szybkiego rozpoczęcia fermentacji. W miarę przyzwyczajenia się smakoszy bursztynowych trunków do pikantnej intensywności żytniej whisky, coraz popularniejsze stają się whisky z dużo wyższej bazy żytniej. „Mashbill” to przepis na stosunek ziaren, które miesza się i fermentuje przed destylacją na spirytus. Na mashbill ekspresji James E. Pepper 1776 Rye Whiskey składa się aż 90% żyta! Smakowo żyto nadaje whisky wytrawną pikantność, z charakterystycznymi nutami gorzkiej czekolady, kawy i przypraw do pieczenia.
James E. Pepper 1776 Rye Whiskey to pełna wyrazistej pikanterii, wspaniała whiskey prosto z Kentucky z USA. Poza klasycznymi dla żytniej ekspresji nut, znajdziecie tutaj również akcenty czekolady, miodu i przypraw korzennych.
Barwa: złoto;
Aromat: czekolada, ciasto miodowe i korzenne przyprawy;
Smak: wyrazista pikanteria, goździki, piernik, ciemna czekolada i miód;
Finisz: średniej długości, pikantny;
Jak cieszyć się żytnią whiskey? Miłośnicy żyta cieszą się smakiem czystej ekspresji lub wersją na lodzie. James E. Pepper 1776 Rye Whiskey świetnie nada się również do koktajli, gdzie wyraźny kęs dominującego ziarna odznaczy się na tle innych składników. Idealnie pasuje do koktajli takich jak Sazerac i Manhattan.
Butelka w starym stylu przyciąga uwagę! James E. Pepper 1776 Rye Whiskey kryje się w pękatym szkle o brązowej barwie. Na froncie widnieje postarzana etykieta z nazwą marki i opisem ekspresji. Długą szyjkę wieńczy brązowa zakrętka, która cierpliwie czeka na rozpieczętowanie. Styl prezentacji nawiązuje do zamiłowania marki do tradycyjnych metod.
James E. Pepper 1776 Rye Whiskey intensyfikuje doznania dzięki wysokiej zawartości żyta. Jeszcze więcej pikanterii niż zazwyczaj – coś dla fanów mocnych smaków i aromatów. Prawdziwa whiskey z Kentucky w USA, której przyświeca tradycja i klasyczne metody produkcji z pewnością zainteresuje smakoszy tego typu trunków.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Rye Whiskey |
Marka | JAMES E PEPPER |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |