Jack Daniel's Bold and Spicy to kolejne ciekawe wydanie, wydestylowane z ramienia rozpoznawalnej na całym świecie marki. Butelkowana z mocą 53,5% alkoholu whiskey z Tennessee należy do kolekcji Tennessee Travelers, której celem jest dotarcie do najdalszych zakątków globu. Bursztynowy dram destylowany jest w 12% z jęczmienia, w 18% z kukurydzy i w 70% z żyta. Dojrzewa w nowych, wypalanych beczkach z dębu amerykańskiego. Przynosi na podniebienie smaki deseru bananowego w towarzystwie toffi i słodkiej, kremowej wanilii.
Amerykański producent whisky, marka Jack Daniel's obchodził niedawno sto pięćdziesiąt lat swojego istnienia. Warto z tej okazji przypomnieć prawdziwą historię, jaka stoi za sukcesem brandu znanego na całym świecie. Do niedawna oficjalna wersja była taka, że Jack Daniel nauczył się robić alkohol, pracując dla niejakiego Dana Calla, pastora, właściciela sklepu spożywczego i gorzelni. Jednak wśród historyków krążyła inna wersja: to nie Dan Call, ale jeden z jego niewolników inicjował młodego Daniela. Kiedy Jack Daniel otworzył swoją destylarnię w 1866 roku, rok po zniesieniu niewolnictwa w Stanach Zjednoczonych, zatrudnił dwóch synów Nearisa Greena, swojego nauczyciela. Do dzisiaj kolejne pokolenia rodziny Green są związane z marką.
Whiskey Jack Daniel's Bold and Spicy produkowana jest w destylarni Jack Daniel's w Tennessee, a dokładniej w Lynchburgu. Proces produkcyjny jest oczywiście tajny, ale główne składniki są znane i pozwalają nam zorientować się w jakości produktu końcowego. Napój ten powstał w wyniku unikalnej mieszanki cukru klonowego, który jest destylowany, a następnie mieszany. eśli chodzi o przepis na Jacka Danielsa, nie zmienił się on od czasu jego powstania. W rzeczywistości zawiera kukurydzę, słód jęczmienny i żyto – to ostatnie w przypadku wydania z kolekcji Tennessee Travelers dominuje. Amerykańska whiskey dojrzewa w świeżo wypalanych beczkach z amerykańskiego dębu białego, które wpływają na obecność kremowych nut.
Jack Daniel's Bold and Spicy o mocy 53,5% alkoholu to whisky z przewagą żyta w składzie – nie sprawia to jednak, że jest nieprzyjemnie pikantna. Zamiast tego otrzymujemy łechcące nuty przyjemnej ostrości, która stanowi miły dodatek do reszty. Zawartość kukurydzy i jęczmienia w recepturze niweluje pikanterię. Znajdziemy tutaj fale banana, miodu i przypraw.
Barwa: mocno rdzawa;
Aromat: jabłka z cynamonem, budyń bananowy, waniliowy krem i orzechy w karmelu;
Smak: słodki dąb, czarna herbata z miodem i biszkopt;
Finisz: tosty z masłem, przyprawy i dąb;
Limitowana edycja żytniego Jacka Danielsa otwiera przed Wami wrota degustacji. Możecie raczyć się amerykańskim trunkiem na wiele sposobów. Najpierw sięgnijcie po odpowiednie szkło. Jack Daniel's doskonale smakuje z niskiej szklanki o grubym dnie, zwanej tumblerem. Whiskey z kolekcji Tennessee Travelers cieszcie się bez dodatków lub w towarzystwie kostki lodu. Do ochłodzenia trunku mogą posłużyć również specjalne kostki do whisky.
Kształt butelki Jacka Danielsa jest rozpoznawalny prawie tak samo, jak etykieta. Kwadratowa, profilowana butla z bezbarwnego szkła, o szyjce średniej długości, w górnej części wytłoczoną ma nazwę trunku. Etykieta na froncie ma beżowy kolor oraz czarne i zielone napisy. Wykorzystano oczywiście nieśmiertelną czcionkę – nie mogło być inaczej. Prezentacje propozycji Jacka Danielsa odznaczają się amerykańskim stylem i spójnością nie do podrobienia. Whiskey z Tennessee nie pomylicie z żadną inną.
Jack Daniel's Bold and Spicy to nieco bardziej pikantna wersja klasycznej Tennessee whiskey. Przyjemna ostrość złagodzona została nutami słodkiego banana, kremowego dębu i akcentami ciasta biszkoptowego. Mocna propozycja od amerykańskiej marki to coś dla fanów nowości i eksperymentów. To wydanie łączy w sobie tradycję z innowacją.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Tennessee Whiskey |
Region | Tennessee |
Producent | Jack Daniel Distillery |
Marka | JACK DANIELS |
Właściciel | Brown-Forman |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 53.5 |
Pojemność | 0.5L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowanie przez węgiel drzewny |