Campbeltown Loch to 5-letnia szkocka mieszanka butelkowana przez Springbank Distillers, wytwarzana gównie ze słodowanych destylatów prosto z Sprinbank z dodatkiem whisky zbożowej z innych gorzelni. Trunek ma moc 40% i oferuje otulające smaki moreli, miodu oraz drzewne aromaty.
Destylarnia Springbank, należąca do firmy J & A Mitchell & Company jest jedną z ostatnich zachowanych w Campbeltown. Gorzelnia wypuszcza trzy różne single malty: Springbank, Hazelburn i Longrow. Prawdopodobnie była to również i pierwsza gorzelnia na tamtych terenach. Zakład powstał w 1828 roku na miejscu poprzedniej, nielegalnej destylarni. W latach 90. XX wieku, kiedy przemysł whisky wracał w łaski wielbicieli alkoholi, Longrow szybko stał się standardowym wypustem gorzelni. Dzisiaj jest również jednym z destylatów wykorzystywanych w blendzie Campbeltown.
Samo Campbeltown było kiedyś znane jako światowa stolica whisky ze względu na liczbę działających tam gorzelni. Jest to jeden z odrębnych i zdefiniowanych regionów Whisky w Szkocji, obok Lowlands, Highlands, Speyside i Islay. Springbank Distillery, twórcy Campbeltown Loch Blended Scotch Whisky, słynie z niezmiennej jakości swoich whisky i jest jedyną destylarnią w całej Szkocji, w której 100% procesu produkcyjnego odbywa się na miejscu.
Woda niezbędna w wielu procesach produkcji whisky czerpana jest przez destylarnię z Crosshill Loch. Springbank to jedna z niewielu gorzelni, które nadal stosują tradycyjne metody słodownia, czyli tak zwane słodowanie podłogowe. Proces ten polega na równomiernym wysypaniu ziarna jęczmienia na podłogę, a następnie zalaniu go wodą, aby zaczęło kiełkować. Destylarnia zaopatruje się w jęczmień od lokalnych rolników.
Destylacja w Springbank jest zróżnicowana. Wszystkie trzy single malty produkowane na miejscu są destylowane w nieco inny sposób, co przyczynia się do ich różnych smaków. Springbank jest destylowany dwa i pół raza, Longrow dwa razy, a Hazelburn trzy razy. Po wcześniejszej fermentacji i destylacji, ciecz trafia do dębowych beczek. Drzewo dębu nadaje whisky delikatnych waniliowych nut. Mimo, że Campbeltown nie posiada oficjalnej deklaracji wieku, nie jest tajemnicą, że destylaty leżakują około 5 lat, zanim zostaną zblendowane przez specjalistę. Destylarnia Springbank jest jednym z nielicznych miejsc w Szkocji, w których nadal butelkuje się na miejscu.
Campbeltown to przede wszystkim owoce moreli, które współgrają z nutami wanilii i miodu. Dębowy finisz dodaje ciepła ogólnym wrażeniom sensorycznym.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: skóra, atrament, wanilia;
Smak: wyrazisty, drzewo dębu, miód i karmel, morele, mleczna czekolada;
Finisz: średniej długości, nuty dębu obecne do końca;
Fani koktajlów na bazie whisky będą zachwyceni, kiedy w ich kolekcji pojawi się Campbeltown. To idealna pozycja do miksowania w przeróżnych wariantach smakowych, tych bardziej słodkich i tych wytrawnych. Świetnie sprawdzi się w klasykach, takich jak Whisky Sour czy Mint Julep. Blended whisky śmiało można wykorzystać również w mniej oczywistych drinkach. Naszą propozycją jest zestawienie Campbeltown z Malibu, likierem kawowym, sokiem pomarańczowym i grenadyną.
Campbeltown prezentuje się jak whisky sprzed stu lat – a to za sprawą retro etykiety, która przedstawia widok na miasto i zatokę Campbeltown, której nazwę nosi szkocki blend. Na beżowej etykiecie, oprócz informacji dotyczących samego trunku, dojrzymy również ptaka w locie. Sama butelka jest wysoka, smukła i ma długą szyjkę. Bezbarwne szkło pozwala delektować się pięknym, złotym kolorem whisky wewnątrz.
Świetna jakość za niewielką cenę, a do tego prawdziwa reprezentacja doświadczenia gorzelników z gorzelni Springbank – tym właśnie jest szkocki blend Campbeltown. To pozycja idealna do wykorzystania w każdym koktajlu, co czyni ją świetną opcję na imprezę w gronie znajomych czy specjalną okazję w gronie rodziny. Będąc w Szkocji, koniecznie odwiedź destylarnię Springbank, która udostępnia miejsce zwiedzającym, a w dodatku posiada własne muzeum gorzelnictwa. Campbeltown to whisky dla amatorów, nowicjuszy i tych już bardziej obytych w świecie złotych alkoholi.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | CAMPBELTOWN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 94 |