Dlaczego warto kupić whisky Nikka Black Rich?
- W 1936 roku rozpoczęła się destylacja w gorzelni Yoichi, dzięki czemu 4 lata później mogła powstać pierwsza Nikka Whisky
- Debiutowała w 2013 roku
- Bogata, aromatyczna, pełna, żywa, intensywna, dużo owoców (pomarańcze, maliny, banany), lekko gorzkie zioła i przyprawy, poza tym guma balonowa, truskawkowy koktajl mleczny, świeżo parzona kawa, skóra, dym i dębina
- Stworzona z najlepszych destylatów słodowych (lekko torfowe z gorzelni Yoichi) oraz słodowych i zbożowych (gorzelnia Miyagikyo) leżakowanych w tradycyjnych dębowych beczkach i (prawdopodobnie) beczkach po sherry (whisky słodowa)
- Producent poleca pić ją na kostkach lodu, z odrobiną wody lub w drinkach
Nikka Black Rich Blend należy do serii Black japońskiej marki. Pozycja, łącząca słodowe destylaty gorzelni Miyagiky oraz delikatnie torfową, zbożową whisky z Yoichi, zadebiutowała w 2013 roku. Trunek butelkowany jest z mocą 40%. Blend proponuje bogaty w nuty kawy i słodu smak, owocowy aromat i subtelny finisz. Nikka to znana na całym świecie japońska whisky, która udowadnia każdym swoim produktem, że niczemu nie ustępuje klasycznym, szkockim propozycjom.
Marka nigdy nie powstałaby, gdyby nie pewien ambitny, młody Japończyk - Masataka Taketsuru. W latach 20. został on wysłany do Szkocji przez japońską firmę, planującą otworzyć destylarnię złotego płynu w Kraju Kwitnącej Wiśni. Zielona, wietrzna kraina dała mu możliwość odbycia praktyki gorzelniczej w trzech zakładach. Masataka do kraju wrócił ze szkocką żoną, jednak na miejscu czekały go nieprzyjemne wiadomości – inwestująca w mężczyznę firmą musiała odwołać swoje plany z powodu powojennej recesji po wojnie. Taketsuru wykorzystał jednak swoje umiejętności i otworzył własną gorzelnię w 1934 roku. Długo szukał odpowiedniego miejsca pod Yoichi, aż natrafił wreszcie na tereny blisko morza, otoczone z trzech stron górami, niezwykle przypominające rejony Highland w Szkocji. Zapewniały idealne warunki pod produkcje whisky – wilgotność, niską temperaturę. W 1967 roku eksplorował wyspę w poszukiwaniu lokalizacji pod drugą destylarnię - Miyagikyo. Trafił na piękną mglistą dolinę otoczoną górami i u zbiegu dwóch czystych rzek. Dzisiaj Yoichi specjalizuje się w destylatach bardziej zbożowych, Miyagikyo natomiast w whisky słodowej.
Japoński blend Nikka Black Rich Blend stanowi połączenie dwóch rodzajów destylatów – słodowego i zbożowego. Dla obu z nich podstawę stanowi zacier. Jego produkcja obejmuje namoczenie ziarna, wysuszenie go, mielenie i zatarcie. Zacieranie odbywa się w kadziach zaciernych wypełnionych wodą, gdzie cały wytwór podgrzewany jest do temperatury około 65 stopni. W wielu etapach produkcji bierze udział również woda, która musi być zdatna do picia i krystalicznie czysta. Woda wykorzystywana w gorzelniach Miyagikyo i Yoichi pochodzi z naturalnie czystych źródeł położonych w sąsiedztwie zakładów.
Kiedy zacier nieco ostygnie, łączony jest z drożdżami, które żywiąc się cukrami, produkują z nich alkohol. Kolejny krok, czyli destylacja, jest dość skomplikowany. Gorzelnia Yoichi stosuje po dziś dzień nieczęsto już spotykaną metodę destylacji poprzez opalanie węglem. Przypomina to sposób prosto z Longmorn Distillery, gdzie Masataka odbył pierwsze praktyczne szkolenie w Szkocji. W Miyagikyo natomiast używa się destylatorów o nietypowych kształtach i zdecydowanie większych od tych w Yoichi. Najbardziej charakterystyczny jest destylator ciągły, zwany Coffey Still, od nazwiska jego wynalazcy. Twórca marki miał okazję zapoznać się z tego temu sprzętem podczas swojej przygody w Szkocji, a w 1963 roku sprowadził taki destylator do Japonii. Masataka Taketsuru był pod wrażeniem faktu, że Coffey Still jest w stanie zatrzymać pełnie ziarnistych smaków w cieczy. Obecnie Nikka posiada dwa takie zestawy, oba działające w Miyagikyo Distillery.
Po destylacji przychodzi pora na beczkowanie. Nie wiadomo jednak, jak długi czas poszczególne destylaty spędzają w dębowych beczkach po bourbonie i beczkach po sherry. Producent nie podaje tej informacji. W odpowiednim czasie dochodzi do kupażowania whisky, czego efektem jest Nikka Black Rich Blend.
Słodki, dębowy trunek o nutach suszonych owoców, zapewnionych przez wyselekcjonowane beczki po sherry użyte w procesie maturacji. Finisz jest niezwykle długi.
Barwa: złota;
Aromat: owocowy, słodowy, słodki i miękki zapach beczki dębowej;
Smak: słodki, elementy winne, suszone owocowe, kawa zbożowa;
Finisz: owocowe kadzidło, suszone śliwki, trwały;
Nikka Black Rich Blend to bardzo popularny wśród Japończyków złoty trunek. Jeszcze przed istnieniem marki Nikka, obywatele Kraju Kwitnącej Wiśni nie byli dużymi fanami tego typu alkoholi. Masataka Taketsuru udowodnił jednak, że whisky może być finezyjna, delikatna i odpowiednia nawet dla najbardziej surowego podniebienia. Nikka Black Rich Blend często pita jest w formie highball, czyli z colą lub inną gazowaną sodą. Niektórzy raczą się trunkiem na kościach lodu. Popularnym w Japonii stylem picia się whisky jest mizuwari – czyli połączenie miarki whisky, dwóch miarek wody i odrobiny lodu.
Butelka Nikka Black Rich Blend ma postawną, smukłą formę. Szkło jest bezbarwne, a etykieta przybrała czarny-złote kolory. Produkt prezentuje się bardzo elegancko, wręcz luksusowo. Wzrok przyciąga wizerunek „króla blenderów” - mężczyzny w brodzie, raczącego się aromatem z kieliszka. Element ten obecny jest na każdej butelce linii Black. Butelka informuje o najważniejszych cechach produktu jak objętość szkła, moc alkoholu czy rodzaj trunku.
Trunek marki Nikka to delikatny, przystępny zarówno w smaku, jak i cenie blend prosto z Kraju Kwitnącej Wiśni. Marka Nikka jest coraz bardziej popularna w Europie, kiedy w Japonii już od lat kojarzona jest w najwyższą klasą i jakością. Firma udowadnia, że szkockie blendy mają sobie równych! Warunki naturalne Japonii sprawiają, że wyprodukowanie świetnej whisky na tamtych terenach jest możliwe. Nikka Black Rich Blend stanowi połączenie słodyczy, owoców i dębowych elementów. To perfekcyjny szkocki blend do wykorzystania w koktajlach, picia z lodem lub z wodą. Dobrze mieć go pod ręką na wypadek odwiedzin gości lub kiedy mamy ochotę odprężyć się w samotności po długim dniu.
Kraj | Japonia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | NIKKA |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |