Dlaczego warto kupić whiskey Clontarf Classic Blend?
- Whiskey Clontarf swoje istnienie zawdzięcza zyskom, jakie przyniósł sukces innej whiskey stworzonej przez Marka Edwina Andrewsa – Knappogue Castle
- Debiutowała w 2008 roku
- Lekka, z dużą dozą słodyczy, w tym słodkich owoców, cukierków, landrynek i zbożowych płatków; w tle wyczuwalne mniej i bardziej ostre przyprawy, w tym ożywcza nuta mięty pieprzowej
- Wytwarzana w jednej z destylarni w Cork (prawdopodobnie Jameson) ze słodu jęczmiennego pochodzącego z hrabstwa Antrim oraz kukurydzianego z hrabstwa Cork
- Destylowana trzykrotnie w tradycyjnych alembikach typu Copper Pot Still
- Skomponowana z destylatów co najmniej 4-letnich leżakowanych w wypalanych od środka beczkach po Bourbonie
- Poddawana filtracji za pomocą węgla drzewnego z dębu atlantyckiego i mieszana w specjalnej kadzi przed zabutelkowaniem
- Słynny Jim Murray przyznał tej whiskey 86 punktów na 100 możliwych
Whisky, a właściwie whiskey Clontraf produkowana jest przez firmę Clontraf Whiskey Company, zlokalizowaną w hrabstwie Cork, na południowym zachodzie Irlandii. Sama spółka powstała w 1998 roku, skupiając się głównie na produkcji wódki. Rok 2008 był rokiem przełomowym jeśli chodzi o produkcję whisky przez spółkę – wtedy po raz pierwszy wprowadzono na rynek whisky mieszaną – Clontraf 1014.
Whiskey Clontraf Black Label Irish Blend to klasyczna whisky mieszana (blended) pochodząca z Irlandii. Sama nazwa Clontraf, a właściwie Clontraf 1014 nawiązuje do zwycięskiej bitwy pomiędzy Irlandczykami a Wikingami, która miała miejsce w Clontraf pod Dublinem. Dzień bitwy przypadł na wiosnę 1014 roku, a dokładnie w Wielki Piątek. W tym dniu Irlandczykom przewodził sam król Brian Boru (Śmiały). Bitwa, która według zapisów trwała cały dzień, była niezwykle zacięta i krwawa – spośród 8000 uczestników śmierć poniosło ponad 6000. Jednak dzięki temu zwycięstwu, Wikingowie zostali już na zawsze wyparci z Zielonej Wyspy.
Whiskey Clontraf blended, w odróżnieniu od whisky szkockiej jest destylowana trzykrotnie dzięki czemu finalny produkt jest zdecydowanie łagodniejszy. Ciekawostką jest fakt, iż destylat – podobnie jak w przypadku Jacka Danielsa – filtrowany jest przez warstwę węgla drzewnego, aby dodatkowo go oczyścic i nadać mu wyjątkowego smaku. Alkohol starzony jest beczkach po bourbonie. Jeszcze przed butelkowaniem przeszedł proces mieszania (marrying / vatting), gdzie whiskey z wielu beczek mieszana jest w kadzi, tak aby gotowy produkt odpowiadał oczekiwaniom klientów. Whiskey Clontraf blended nie posiada określenia wieku, nieoficjalnie wiadomo, że starzona jest przez 4 lata w beczkach po bourbonie. Butelkowana jest z mocą 40%.
Kolor: złoty
Zapach: lekki, orzeźwiający. Miód, przypalona dębowa beczka, wanilia. Wyraźnie słodowa.
Smak: łagodny i delikatny. Wyraźne nuty toffi oraz karmelu, wytrawne nuty dębiny wkomponowane w waniliowo-słodową bazę.
Finisz: krótki, rozgrzewający. Waniliowo-dębowy.
Ta łagodna i orzeźwiająca whiskey mieszana doskonale nadaje się do picia ‘on the rocks’. Whiskey do picia o każdej porze, z odrobiną wody lub dodatkiem ulubionego napoju.
Whiskey sprzedawana w przezroczystej butelce z czarną etykietą z wyraźnie zaznaczoną nazwą Clontraf oraz datą 1014 tak ważną dla Irlandczyków. Całość zapakowana w elegancki czarny kartonik, na którym znajdują się najważniejsze dane o samym produkcje.
Clontraf blended whiskey to trunek stosunkowo prosty, ale o bardzo wyraźnym słodowo-waniliowym charakterze. Klasyka whisky irlandzkich. Dzięki gustownemu opakowaniu oraz ciekawej historii może stanowić wartościowy upominek dla obdarowywanej osoby.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | CLONTARF |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |