Nagrodzony złotym medalem w konkursie International Spirits Challenge w 2020 roku, bursztynowo-złocisty single malt bez wieku od Crabbie's. Pierwotna siedziba Johna Crabbiego znajdowała się w Yardheads w Leith, stąd nazwa whisky. Genialna ekspresja do wypróbowania w koktajlach. Na palecie ciasteczka, skórka z cytryny, liście mięty i winogrona.
Historia firmy John Crabbie & Co sięga roku 1801, kiedy Miller Crabbie osiadł w Edynburgu jako kupiec. Jednak dopiero gdy jego syn John przejął firmę, nabyli dawny browar w Leith i rozszerzyli biznes alkoholowy na whisky. Byli też właścicielami destylarni Haddington w East Lothian, która produkowała whisky zbożową od 1852 roku do połowy lat 60. XIX wieku, kiedy została zamknięta. Zaangażowali się również w kordiały owocowe, takie jak ich słynne Crabbie's Green Ginger Wine. John Crabbie był także jednym z założycieli The North British Distilling Company. W latach 70-tych whisky Crabbie's zniknęła z półek, jednak Crabbie's Ginger Beer i Green Ginger Wine pozostały w sprzedaży. W 2002 roku marka została sprzedana firmie Halewood International z siedzibą niedaleko Liverpoolu. W 2018 roku firma John Crabbie's & Co. ogłosiła, że ponownie wkroczy w świat whisky. Ogłosiła również plany otwarcia własnej destylarni w Leith - pierwsza beczka została napełniona i złożona w grudniu 2018.
Crabbie's Yearhead to szkocki single malt destylowany w nieujawnionej destylarni z regionu Highland w Szkocji. Proces powstawania whisky słodowej jest powszechnie znany, a rozpoczyna się od zabrania ziarna jęczmienia. Jęczmień jest następnie namaczany aż do momentu zakiełkowania, a później łączony z wodą w celu powstania zacieru słodowego. To właśnie zacier bierze udział w procesie fermentacji przy wykorzystaniu drożdży. Destylacja odbywa się w alembikach, a maturacja w dębowych beczkach. Crabbie's Yearhead jest butelkowany z mocą 40% alkoholu.
Crabbie's Yearhead pod szatą jasnego złota skrywa akcenty ciastek, skórki cytrynowej i miękkiego cynamonu na finiszu.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: ciasteczka, skórka cytrynowa i drewno;
Smak: mięta, jabłko w toffi, winogrona i prażone orzechy;
Finisz: ciepło żyta i miękki cynamon;
Whisky Highball to jeden z najstarszych klasyków szkockiej whisky, składający się z trzech prostych składników: whisky, sody i lodu. Drobne bąbelki i neutralny smak sprawiają, że woda sodowa jest doskonałym mikserem do whisky, a „długi” napój typu highball z dużą ilością lodu jest niesamowicie orzeźwiający. Te trzy elementy składają się na klasyczną wersję, ale ten klasyk można łatwo dostosować za pomocą soków i innych dodatków. Crabbie's Yearhead świetnie nadaje się do skomponowania takiego koktajlu.
Symbolem marki Crabbie's jest słoń. Dostojny zwierz widoczny jest na froncie butelki i na czerwonym opakowaniu. Szkło przybrało pękatą formę i prosty design, a krótką szyjkę wieńczy drewniany korek. Na czerwonym opakowaniu o kształcie prostokąta umieszczono „stempel” imitujący oznaczenia na skrzyniach z morskich statków.
Historia marki i jej powrót na rynek zbudziły niemałe poruszenie wśród zainteresowanych historią whisky. Crabbie's Yearhead, zabutelkowany z mocą 40% alkoholu, to idealny trunek do komponowania koktajli alkoholowych. Sprawdzi się świetnie jako prezent dla wielbiciela barowych eksperymentów.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | CRABBIE'S |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 1L |