Cztery destylarnie z regionu Speyside, w tym Glen Keith, prezentują różnorodne whisky, stanowiące część wyjątkowej serii Secret Speyside Collection. Ten złocisty single malt w butelce o beżowej etykiecie dojrzewał w dębowych beczkach po bourbonie z pierwszego napełnienia przez prawie trzy dekady, a dokładnie przed 28 lat. Słodka, owocowa whisky zachwyca akcentami rodzynek w czekoladzie i ziół.
Za powstaniem niezwykłej kolekcji prezentującej ukryte perełki regionu Speyside stoi Chivas Regal, należący do francuskiej firmy Pernod Ricard. 28-latek został wydestylowany w gorzelni Glen Keith, która również mieści się w szeregach światowego potentata alkoholi. Wraz ze wzrostem sprzedaży Chivas Regal w latach 50-tych, marka zdecydowała się wybudować kolejną destylarnię w celu zaspokojenia popytu na mieszanki Chivas, Passport i 100 Pipers. Wybrano teren dawnego młyna mącznego w Keith. Oprócz dostarczania whisky do mieszanek, Glen Keith stał się eksperymentalną fabryką ówczesnego właściciela – Seagram - i nadal mieścił laboratorium Chivas Brothers. To jedna z najmłodszych destylarni w regionie Speyside, która jednak dość szybko jakością swoich alkoholi dogoniła inne, bardziej znane gorzelnie z tych terenów.
Glen Keith była pierwszą destylarnią, która używała bezpośredniego ogrzewania gazowego i w swoim czasie produkowała również ciężkie odmiany torfowe. Przeprowadzono również próby z różnymi rodzajami drożdży. Fakt, że fotosy miały różne kształty i rozmiary, pomógł w innowacyjnych testach i w eksperymentach nad budowaniem charakteru rodem ze Speyside. Gorzelnia została zamknięta w 1999 roku, ale ponownie otwarta wraz ze zmianą właściciela w 2013 roku. Wykonano wówczas gruntowany remont, podczas którego zainstalowano kadź i myjki. Destylarnia sporadycznie prezentowała niezależne butelkowania, aż do czasu, kiedy włączyła się do Secret Speyside Collection. Glen Keith udowodnił, że zna się na rzeczy oraz, że gorzelnicy marki są mistrzami w doborze odpowiednich beczek do procesu dojrzewania, w tym przypadku beczek po bourbonie z pierwszego napełnienia.
28-letni Glen Keith, element Secret Speyside Collection, obok akcentów soczystych owoców i ziół, prezentuje kremowy charakter wanilii i mlecznej czekolady.
Barwa: przejrzyste złoto;
Aromat: soczysta pomarańcza i melon, cynamon, miód i świeże zioła;
Smak: wanilia, toffi, grzanka z dżemem truskawkowym, marcepan i ziele angielskie;
Finisz: rodzynki w czekoladzie, miód i jeszcze więcej wanilii;
Wiekowe single malty zasługują na przemyślaną degustację. Szkoda byłoby wykorzystać 28-latka w alkoholowym koktajlu. Prawie trzy dekady dojrzewania w dębowych beczkach to nie byle co! Rekomendujemy degustację w najczystszej postaci i bez zbędnych zakłóceń. Pijcie whisky bez dodatków lub z odrobiną niegazowanej wody, która wzmocni smaki i aromaty kryjące się pod bursztynową barwą whisky Glen Keith. Warto dobrać odpowiednią szklankę lub kieliszek.
Za gładką taflą bezbarwnego szkła butelki jawi się whisky o ciepłej, bursztynowej barwie. Butelka jest smukła i ma dość długą szyjkę, zakończoną złocistym korkiem. Złote elementy są również widoczne na etykiecie, gdzie świetnie współgrają kolorystycznie z beżową etykietą. To właśnie na niej znajdziecie wszystkie informacje o 28-letnim single malcie, włącznie z dokładną datą butelkowania. Butla czeka na Was w zielonym, prostokątnym pudełku. Spostrzegawczym smakoszom nie umknie uwadze logo destylarni, czyli korona i dwie ryby.
Mimo, że destylarnia Glen Keith nie jest szczególnie dobrze znana z niezależnych butelkowań, to wchodząc w skład Secret Speyside Collection, wreszcie miała okazję uwodnić, że świetnie zna się na rzeczy. 28-letni single malta, pełen słodkich i aksamitnych akcentów, to propozycja dla prawdziwych wielbicieli sztuki gorzelniczej. Doświadczone podniebienie będzie w stanie docenić doskonale wyważony balans i wyjątkowy charakter tego słodu.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | GLEN KEITH |
Wiek | 28Y |
Zawartość alkoholu | 48 |
Pojemność | 0.7L |