Złocisty single malt, zabutelkowany w ramach kolekcji Distillers Edition to propozycja destylarni Cragganmore. Whisky była destylowana w 2005 roku, a została zabutelkowana w roku 2017 z mocą 40% alkoholu. Ten rocznik 2005 został wykończony w beczkach po winie Porto dla większej przejrzystości i głębi w owocowych, słodkich nutach.
John Smith założył destylarnię Cragganmore w 1869 roku. Mimo młodego wieku, zaledwie 36 lat, Smith był już bardzo doświadczony w produkcji whisky. Wcześniej pracował w znanych destylarniach, takich jak Macallan, Glenlivet i Glenfarclas. Miejsce dla nowej destylarni zostało wybrane przez założyciela - znajdowało się w pobliżu strumienia Craggan Burn i niedaleko kolei Strathspey. Pomimo wielu innowacji firma pozostała wierna tradycji. Na przykład zachowany został bardzo płaski kształt fotosów, które zaprojektował sam John Smith. Podczas przebudowy Gordonowi Smithowi doradzał znany architekt destylarniowego budownictwa Charles Doig. Po śmierci Gordona Smitha, wdowa po nim sprzedała destylarnię firmie White Horse Distillers Ltd. w 1923 roku. W 1964 roku zainstalowano dwa nowe destylatory, również w przysadzistej formie istniejących destylatorów. W 1966 roku do istniejącego wyposażenia destylarni dodano nowy Lauter Tun. Obecny właściciel destylarni to koncern alkoholowy Diageo.
Cragganmore znajduje się u podnóża wzgórza Craggan More na terenie zamku Ballindalloch. Stąd nazwa destylarni. Standardowym butelkowaniem jest 12-letnia whisky single malt, która jest również częścią selekcji „Classic Malts of Scotland”. Odkąd Cragganmore został kupiony przez Diageo w 1997 roku, część whisky trafiła również do znanych mieszanek Johnnie Walker. Ponadto Diageo corocznie wprowadza na rynek Cragganmore Distillers Edition, które dojrzewają w beczkach po winie porto. Single malt od Cragganmore jest niezwykle mocny, elegancki i pikantny, jak na Speysidera.
Cragganmore z Distillers Edition z 2005 roku zachwyca wyrazistymi akcentami skóry, wędzonki i drewna na opał w połączeniu z elementami włoskich orzechów i syropu owocowego.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: ciemne owoce w syropie, wędzona szynka i orzechy włoskie;
Smak: jeżynowy dżem, drewno opałowe, ciasto owoce i dąb;
Finisz: fotelowa skóra i dębowe taniny;
Delektuj się wymiarowością tego niezwykłego wydania. Whisky Cragganmore oferuje nieco więcej charakteru i wyrazistości niż klasyczne whisky z regionu Speyside. Aby w pełni odkryć potencjał single malta z 2005 roku, racz się nim bez dodatków lub z odrobiną wody – nic więcej tutaj nie będzie potrzebne.
Ciemno-zielone pudełko, a w nim butelka z bezbarwnego szkła o klasycznej formie i delikatnie profilowanej szyjce. Na froncie widnieje etykieta tego samego koloru, co pudełko. Zdobią ja złociste napisy wykonane finezyjną czcionką. Elegancja w szlachetnym wydaniu potrafi zwrócić uwagę wielbiciela słodowej whisky.
To kolejna interesująca propozycja dla wielbicieli whisky z kolekcji Distillers Edition. Tym razem z 2005 roku, butelkowana w 2017 roku, bursztynowa ekspresja prezentuje nieco bardziej wyrazisty charakter regionu Speyside ze wszystkimi intrygującymi niuansami skóry i palonego drewna. Jeszcze więcej smaków i aromatów zamkniętych w jednej butelce.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Cragganmore Distillery |
Marka | CRAGGANMORE |
Właściciel | Diageo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 11Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | porto |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Karton |