Dlaczego warto kupić whisky hinduską Amrut Peated Indian Single Malt 46% 0.7 L?
- Założycielem Amrut Laboratories w 1947 roku i Amrut Distilleries Ltd. w 1948 był Shri J.N. Radhakrishna Rao Jagdale
- Debiutowała prawdopodobnie pod koniec pierwszego 10-lecia XXI wieku
- Sporo torfu, medykamentów, dymu, akcentów wytrawnych i pikantnych oraz cytrusy, wanilia, toffi, skóra, miód, solanka, jasne owoce, śliwki, jabłka, czarna herbata, tytoń, palona guma
- Stworzona z torfowych destylatów (około 24 p.p.m.) leżakowanych kilka lat w beczkach po Bourbonie
- Nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Wielokrotnie nagradzana, w tym złotym medalem w słynnej Whisky bible Jima Murraya w 2010 roku (ocena 94/100 pkt.)
Whisky z Indii? Tak! Przed Wami niezwykła pozycja na rynku whisky – Amrut Peated Indian Malt, butelkowana z mocą 46%. To mocno wędzona wersja najsłynniejszego single malta w Indiach. Wysoko oceniana whisky o zaskakująco owocowym profilu smakowym, który jest finezyjnie uzupełniony delikatną nutą dymu. Whisky w 2015 roku uzyskała aż 94 punkty w Whiskey Bible Jima Murraya.
Firma Amrut została założona w 1948 roku przez Radhakrishnę Jagdale pod pierwotną nazwą Amrut Laboratories. 1976 roku marka została później przekazana synowi Radhakrishnas, Neelakantowi Jagdale, który w latach 80-tych rozpoczął produkcję słodowej whisky. W tym czasie produkcja whisky w Indiach opierała się na niejasnych i liberalnych przepisach, zgodnie z którymi prawie 90% produktu składało się z melasy. Mieszane style słodowe często zawierały zaledwie 4% prawdziwej whisky słodowej. Przez lata Amrut odwrócił to podejście, chcąc stworzyć światowej klasy whisky, która będzie konkurować z whisky ze Szkocji i, jak na ironię, pod kierownictwem Szkotów, doszedł do perfekcji! Destylarnia znajduje się w Bangalore w Indiach, 3000 stóp nad poziomem morza, a woda i jęczmień pochodzą z Himalajów i Szkocji. Chociaż dojrzewanie odbywa się wysoko nad miastem, cieplejszy, tropikalny klimat sprawia, że alkohole dojrzewają znacznie szybciej niż w Szkocji. Oprócz nagradzanych whisky destylarnia produkuje również brandy, rum, wódkę i gin. Torfowany słód Amrut destylowany jest w Bangalore i dojrzewa w połączeniu nowych i starych beczek z amerykańskiego dębu.
Ponieważ Indie są klimatem zbyt tropikalnym, aby torfowy smak i aromat mogły się rozwinąć, Amrut Peated Indian Malt jest produkowany przy użyciu torfowanego szkockiego jęczmienia z Bairds Malting w pobliżu Inverness w Szkocji. Sprowadzane z Europy wysokiej jakości ziarno stanowi bazę do wytworzenia zacieru, niezbędnego do kolejnych etapów produkcji.
Single malt z Indii produkowany jest na wzór swoich szkockich odpowiedników. Oznacza to, że cały proces rozpoczyna fermentacja, a kończy butelkowanie. Podczas fermentacji do zacieru dodawane są drożdże, które wytwarzają z cukrów alkohol. Destylacja ma na celu wydzielenie z cieczy konkretnej warstwy, która następnie ląduje w dębowych beczkach. Wszystkie destylaty zakładu Amrut leżakują w beczkach co najmniej sześć lat. Producent nie podaje jednak konkretnego wieku pozycji Amrut Peated Indian Malt. W odpowiednim czasie specjaliście testują zawartość beczek i decydują o rozpoczęciu butelkowania.
Sama nazwa trunku wskakuje, że mamy do czynienia z mocno dymnym alkoholem. Nuty palonego ogniska i fenoli to cecha charakterystyczna trunku Amrut Peated Indian Malt. Dodatkowego charakteru dodają cytrusowe elementy.
Barwa: rdzawa;
Aromat: dość torfowy, skóra, cytrusy;
Smak: cukier melasowy, torf, pikanteria;
Finisz: krystaliczna głębia, wanilia, toffi i fenole;
Z czym najlepiej smakuje torfowa whisky? Odpowiedź może być zaskakująca – z rybą! Mocno dymny trunek świetnie współgra z morskimi smakami. Skomponuj złoty alkohol z odpowiednim jedzeniem, a doznasz podwójnej przyjemności. Pomyśl też o odpowiedniej szklance, najlepiej krótkiej o grubym dnie. Jeśli chcesz, dodaj do whisky parę kropli wody, które wzmocnią odczucia smakowe i aromatyczne.
Butelka indyjskiego trunku jest wysoka i smukła. Etykieta ma srebrno-szary kolor, który dobrze komponuje się z czarnymi napisami i złotymi elementami. W oczy rzuca się graficzne przedstawienie góry o złotym szycie, która nawiązuje do miejsca położenia gorzelni – przypomnijmy, 3000 stóp nad poziomem morza. Trunek pakowany jest w ozdobne pudełko, spójne designem z produktem.
Indyjska whisky to oryginalna propozycja na wieczór. Indie nie budzą skojarzeń z produkcją tego typu alkoholi. Warto jednak dać szansę temu innowacyjnemu produktowi na światowym rynku i samodzielnie sprawdzić, czy dorównuje szkockim pierwowzorom. Nagrody i świetne recenzje mówią jednak same za siebie! Amrut Peated Indian Malt może stać się nietypowym prezentem dla smakosza single maltów. Indyjska whisky na półce barowej, zaraz obok kolekcji szkockich i irlandzkich trunków, będzie miłą odmianą.
Kraj | Indie |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Amrut Distillery |
Marka | AMRUT |
Właściciel | Amrut |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Pudełko karton |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 24 ppm |