Irlandzka destylarnia z siedzibą w Killaney prezentuje potrójnie destylowaną whisky, pełną przypraw chilli i pikantnego dymu – Hinch Peated Single Malt. To jedyna w ofercie gorzelni torfowa pozycja, która swoją premierę miała w roku 2019, razem z pozostałymi czterema wypustami marki. Mimo krótkiego stażu na światowym rynku alkoholowym irlandzka whiskey zdobyła złoty medal w China Wina&Spirits Awards w 2020 roku i zyskała sobie rzeszę wiernych fanów. Podobnie jak reszta trunków firmy została zabutelkowana z mocą 43%, zaraz po leżakowaniu w dębowych beczkach po bourbonie. Destylat nie posiada określenia wieku, jednak z pewnością nie był to czas krótszy niż 3 lata.
Destylarnia Hinch została otwarta na końcu 2020 roku i zlokalizowana w pobliżu miasta Ballynahinch, od którego wzięła swoją nazwę firma. Przedsięwzięcie obejmuje centrum dla zwiedzających i sale degustacyjne. Koszt jej budowy wyniósł ponad 15 milionów funtów, co pozwoliło utworzyć ciekawą atrakcję turystyczną, wzbogacającą doświadczenia miłośników whisky, którzy często odwiedzają Irlandię w poszukiwaniu prawdziwych smaków tego bursztynowego płynu. W ostatnich latach w Irlandii zostało otwartych kilka gorzelni. Hinch to odpowiedź na rosnącą popularność irlandzkiej whiskey na świecie.
Podobnie jak wiele destylarni, Hinch wypuścił na rynek pozycję ze swojej oferty jeszcze przed otwarciem gorzelni. Jest to typowe dla nowych destylarni, które próbują zbudować markę, zanim będą w stanie faktycznie wyprodukować jakikolwiek produkt. Hinch trafił w dziesiątkę – bazując na krystalicznie czystej wodzie ze źródeł Silent Valley Reservoir, stworzył różne rodzaje najlepszej jakości whisky, w tym mocno dymnego single malta, którego serce stanowi zacier słodowy z jęczmienia.
Hinch Peated Single Malt to jedyna w ofercie irlandzkiej destylarni pozycja, przy której ziarna użyte do produkcji zacieru słodowego, suszone były przy użyciu dymu torfowego. Taki zabieg nadał trunkowi charakterystycznych nut palonego ogniska i morskiego piasku, zdecydowanie determinujący profil aromatyczny whiskey. Gorzelnia udowodniła, że jej dymny wypust może z powodzeniem równać się innym, mocno torfowym whisky z całego świata – nawet tym ze Szkocji!
Gorzelnia Hinch, podobnie jak inne irlandzkie zakłady, wykorzystuje potrójną destylację. Sprawia ona, że alkohol staje się bardziej delikatny, czysty i jasny. Potrójna destylacja jest klasyczna dla irlandzkiego sposobu produkcji whiskey. Zastosowanie jej potwierdziło, że destylarnia szanuje tradycję i w świetny sposób łączy ją z nowoczesną drogą wytwórstwa bursztynowego płynu. Beczki, wykorzystywane w etapie maturacji destylatów, wykonane są z dębu. Drzewo to nadaje waniliowych nut do wachlarza sensorycznego trunku oraz buduje delikatność tekstury.
Promil smakowy i aromatyczny Hinch Peated Single Mal jest bogaty i ekscytujący. Pełno w nim słodkich owocowych nut, takich jak truskawki i jabłka. Torf odgrywa tutaj ważną rolę i jest mocno odczuwalny przez cały czas, wprowadzając cudowne ziemiste, lekko solone smaki.
Barwa: ciepły złoty;
Aromat: karmelizowany dąb, cynamon i pieczona w miodzie szynka z odrobiną soli, a wszystko to wzmocnione falą torfowego dymu;
Smak: wędzone orzechy i mięso z grilla, truskawki, jabłka, zwęglone zioła i słodycz świeżych owoców, pikanteria chilli;
Finisz: zwęglona papryczka chilli i dym z ogniska;
Sposób picia mocno torfowej whisky typu single malt jest zdeterminowany przez dymne aromaty i słone smaki w niej zawartej. Zachęcamy do raczenia się pozycją w szklance typu tumbler lub specjalnym kieliszku do testowania whisky, którego obszerność pozwoli na dłuższe zachowanie walorów w szkle. Można dodać parę kropli wody, która pozwoli otworzyć wachlarz smakowy i spotęgować doznania.
I tym razem spotykamy się z dopasowaną do reszty, spójną prezentacją trunku z gorzelni Hinch. Cała seria marki została umieszczona w pękatej, obłej butli z krótką szyjką i grubym dnem. Etykieta, jak na Hincha przystało, jest granatowa. Złote i białe napisy informują o typie alkoholu z jakim mamy do czynienia, miejscu jego produkcji, mocy i objętości butli. Prosty emblemat marki prezentuje kłosy zboża umieszczone w kwadracie i kole. Całość emanuje prostotą i gracją, minimalistyczną elegancją.
Każda z pięciu pozycji w ofercie irlandzkiej destylarni, w tym nasz bohater – dymny single malt, dobrze wróży przyszłym produktom gorzelni. Nie możemy się doczekać tego, co Hinch ma jeszcze do zaproponowania. Na tę chwilę większość testujących będzie zachwycona. A to za sprawą Hinch Peated Single Malt, który udowadnia, że może równać się ze światowej klasy torfowymi wypustami innych, wiekowych już destylarni. Pozycja będzie idealna dla fanów nut ogniska i torfu, a także dla wielbicieli single maltów, którzy nie mieli jeszcze okazji zapoznać się z wysokiej klasy produktami irlandzkiej gorzelni.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | HINCH |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |