Dlaczego warto kupić whisky Finlaggan Old Reserve Sherry Finish ?
- Najbliżej ruin zamku Finlaggan leży gorzelnia Caol Ila
- Debiutowała w 2015 roku
- Przede wszystkim dużo soli, ziemistego słodu i wędzonki, a poza tym palona guma, syrop na kaszel, lakier do drewna, żywica, mentol, popiół, wytrawny dąb oraz morwa, gruszka, jabłko, cytrusy, wanilia i pikantny imbir
- Stworzona z około 6-7-letnich destylatów słodowych pochodzących z jednej, nieujawnionej gorzelni z Islay (tzw. bastard malt)i leżakowanych w beczkach po Bourbonie
- Butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Koncentracja fenoli (poziom torfu) określa się na plus-minus 25-30 p.p.m.
- Swą nazwę Eilean Mór zawdzięcza wyspie, na której znajdują się ruiny zamku
Marka Finlaggan jest częścią Vintage Malt Whiskey Company a także pierwszym produktem, który wprowadził firmę na rynek szkockich whisky w 1992 roku. VMW Co. to przedsiębiorstwo założone przez Briana Crooka, byłego dyrektora Morrison Bowmore Distillers, który po kilkudziesięciu latach doświadczenia i pracy w branży postanowił stworzyć coś własnego. Działanie VMWC polega na pozyskiwaniu i butelkowaniu whisky z całej Szkocji pod nazwami własnych marek. Jedna z pierwszych marek, Finlaggan, tworzona jest w regionie Islay na bazie whisky produkowanej w jednej z siedmiu mieszczących się w Islay. Zaletą jest fakt iż Crook mógł wybrać spośród wszystkich produkowanych tam single maltów najlepszą i zabutelkować pod własną nazwą. Wadą natomiast to, że w takiej sytuacji nie mógł podać nazwy destylarni, która ją tworzy. Ówcześnie nie była to dobrze widziana praktyka, gdyż w tradycyjnym świecie szkockich whisky liczyły się jedynie trunki pochodzące z prestiżowych destylarni. Finlaggan zupełnie odwrotnie postanowił nie podawać informacji ani o miejscu produkcji ani o wieku zabutelkowanej whisky. Była to jedna z pierwszych marek tworzących NAS, czyli whisky bez uwzględnienia wieku. Całe przedsięwzięcie było raczej ryzykowne, a za jego sukcesem mogła przemawiać jedynie konkurencyjna cena butelek whisky względem trunków ze słynnej Islay z nazwami destylarni. Szybko okazało się jednak, że opłacało się ryzykować, a to, co pierwotnie uznawano za wadę okazało się największą zaletą. Brak istotnych dla koneserów informacji wywołał bowiem ogólne poruszenie i zaszczepił ciekawość, która wzmagała domysły i plotki rozchodzące się pocztą pantoflową. W ten sposób rosła popularność Finlaggana, a każda kolejna osoba słysząc o marce pragnęła udowodnić swoją profesjonalną znajomość rynku rozpoznając miejsce produkcji whisky. Ludzie kupowali więc butelki i prześcigali się w odpowiedziach, żadna jednak przez ostatnie 30 lat nie została ani odrzucona ani potwierdzona. Do dziś więc nie jest pewne, kto stoi za smakiem Finlaggan. Od dłuższego czasu to jednak charakterystyczny smak trunków jest najbardziej interesujący, przyćmiewając brak informacji o ich producencie…
Finlaggan Eilean Mor pojawiła się na rynku po raz pierwszy w roku 2015. Jej anzwa „eilean mor” oznacza dokładnie „wielka wyspa” i odnosi się do nazwy największej wyspy z archipelagu Flannana. Wyprodukowana została w Islay w tajemniczej gorzelni nazwanej jedynie „słynną destylarnią z Islay” i zabutelkowana z mocą 46% jako NAS, czyli bez podania wieku, bez dodatku karmelu barwiącego i bez filtracji na zimno. Wydawana jest w małych partiach, liczących sobie około 20 beczek na serię.
Kolor: jasne złoto;
Nos: dymny i słodki; dym torfowy, nuty medyczne, sól morska, słód, cytrusy, wodorosty, czekolada z solą, karmel, wilgotna ziemia, eukaliptus, mentol;
Smak: pełne i delikatnie pikantne; palony torf, smoła, jodyna, cukier słodowy, pieprz, szczypta soli, dąb, stara skóra, kamfora, gorzka skórka cytryny, gorzka czekolada, kawa;
Finisz: długi i wytrawny; żar z ogniska, dym, pikantna przyprawa, ziemia, gorzki dąb;
Unikalny smak Finlaggan Eilean Mor wymaga degustacji bez dodatków, najlepiej w kieliszku o pękatej czaszy zwężającej ku górze, która umożliwi lepsze zapoznanie się z wyjątkowym bukietem trunku. Po pierwszym spotkaniu z tą torfową damą możesz dodać skórkę z cytryny i kość lodu, która pogłębi cytrusowe nuty lub pozostać przy jej podstawowej wersji.
Butelka utrzymana jest w klasycznym, typowym dla Szkocji eleganckim stylu. Wykonana została z jasnego szkła, ma prosty okrągły kształt i długą szyjkę o pękatej podstawie. Koniec szyjki i korek obleczony jest czarnym kapturem w prostym stylu. Środkową część butelki zajmuje szeroka etykieta o finezyjnie wyciętej górnej krawędzi i nieregularnej dolnej. Górna część etykiety ma kolor jasnego beżu, w tle przedstawia widok na jezioro Finlaggan, a na nim logotyp i nazwę marki, ogólną i zdawkową informację o miejscu produkcji whisky oraz ilość zawartych w niej procent alkoholu. Dolna część oddzielona jest wąską przerwą i złotą elegancką linią. Ma ciemno-grafitowy kolor i znajduje się na niej skrócony opis trunku oraz złoto-czarny celtycki symbol, który pojawia się na każdej butelce Finlaggan.
Eilean Mor reprezentuje wyjątkowo intensywny torfowy charakter, dlatego polecany jest dla osób, które nie dość, że miały już okazję zasmakować torfowej szkockiej whisky, to jeszcze są przekonane, że torfowe trunki zdecydowanie im posmakowały. Smakosze torfu nie zawiodą się na tej delikatnie oleistej i słono-dymnej szkockiej.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | nieujawniony |
Marka | FINLAGGAN |
Właściciel | Vintage Malt Whisky Company |
Bottler | niezależny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Karton |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 25-30 ppm |
Jim Murray | 88.5 |