Suntory Kakubin to klasyczna whisky mieszana prosto z Japonii. Wyjątkowy trunek został stworzony w 1937 roku przez założyciela przedsiębiorstwa Suntory. Słowo „Kakubin” oznacza „kwadratową butelkę” i odnosi się do formy charakterystycznego szkła, w którym sprzedawana jest whisky. Niezmienny design butelki od ponad 80 lat potwierdza stałość i zachwianą jakość marki. Blend z żółtą etykietą oferuje przyjemnie miodowe smaki, aromaty cytrusów, nuty cynamonu oraz akordy jęczmienia i zboża. Trunek butelkowany jest z mocą 40% alkoholu i stanowi mieszankę destylatów z gorzelni Yamazaki oraz Hakushu, które dojrzewają w beczkach po amerykańskim bourbonie. Japońska mieszanka bije rekordy sprzedaży, a w ciągu roku z półek znika ponad 3 miliony butelek. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni cenią wspaniałą whisky za jej delikatność i finezyjną strukturę.
Przedsiębiorstwo Suntory to obecnie jeden z międzynarodowych liderów w branży napojów alkoholowych. Firma została założona przez wybitnego gorzelnika o imieniu Shinijro Torri, który zbudował pierwszą w Japonii destylarnię whisky Yamazaki w 1921 roku. Z biegiem czasu działalność firmy rozszerzyła się na inne dziedziny, a obecnie przedsiębiorstwo produkuje również napoje bezalkoholowe. W 2014 roku firma została przejęta przez Beam, co sprawiło, że Suntory stało się trzecim co do wielkości producentem napojów alkoholowych na świecie.
Mieszanki Suntory coraz częściej trafiają na rynek europejski, jednak głównie są sprzedawane w kraju. Blendy składają się z whisky zbożowych i słodowanych, które firma Suntory produkuje w swoich dwóch gorzelniach Yamazaki i Hakushu. Szkocka tradycja wykorzystywania single maltów z zagranicznych destylarni do własnych mieszanek nie została przyjęta w Japonii. Słody z Yamazaki charakteryzują się owocowymi aromatami i mocnymi nutami wanilii. W destylatach z Hakushu znajdziemy jabłkowe i gruszkowe zapachy, a także dymne i lekki pikantne akordy. Fuzja whisky z tych dwóch japońskich gorzelni daje niezwykle przyjemną dla podniebienia mieszankę Suntory Kakubin.
Japońska whisky powstaje tak, jak jej szkocki odpowiednik. Przypomnijmy, że gorzelnicy z Kraju Kwitnącej Wiśni pod koniec XIX wieku szkolili się właśnie w Europie, a następnie pełni nowych doświadczeń i wiedzy wracali do Japonii zakładać rodzime gorzelnie. Produkcja blendu Suntory Kakubin rozpoczyna się od etapu fermentacji i destylacji w miedzianych alembikach. Następnie destylat ląduje w dębowych beczkach po bourbonie. Podczas wielu lat dojrzewania, alkohol czerpie z beczek nuty drzewa dębowego, waniliową słodycz i delikatne, kokosowe akcenty. W odpowiednim czasie słody z destylarni Yamazaki oraz Hakushu są ze sobą łączona przez Master Blendera i butelkowane z mocą 40%.
Maturacja w beczkach po bourbonie wpływa na zawartość waniliowych i miodowych nut w japońskiej mieszance. W finiszu można spodziewać się akordów jęczmienia, a w smaku elementów cynamonu i pieprzu.
Barwa: płynne złoto;
Aromat: płatki zbożowe, miód, pikanteria, wanilia;
Smak: cytrusy, wanilia, nuty kokosa, pieprz i cynamon;
Finisz: akordy jęczmienia i miodu;
Suntory Kakubin to idealna whisky do drinków. Dzięki przystępności i delikatności smaków stanie się perfekcyjną bazą pod wiele zróżnicowanych koktajli alkoholowych. Z klasyków szczególnie mocno rekomendujemy Whisky Sour i Mint Julep. Fani owocowych nut zachwycą się drinkiem Manhattan. Jeżeli jednak tęsknisz za zimową atmosferą, pij whisky na ciepło – z dodatkiem miodu, gotowanej wody, laski wanilii i goździków. Blend świetnie smakuje również z sokiem jabłkowym i dodatkiem cynamonu.
Unikatowy kształt butelki whisky Suntory Kakubin to jej znak szczególny. Japońska mieszanka zawdzięcza swoją nazwę nietypowej formie szkła. Butelka jest lekko pękata, a jej tafla profilowana w taki sposób, że przypomina plaster miodu. Szyjka jest krótka i zakończona żółtym korkiem, świetnie pasującym do etykiety w tym samym kolorze. Znajdziemy na niej nazwę trunku wykonaną retro czcionką, a także emblemat marki prezentujący dwa stojące lwy. Na froncie widnieje również rok wypuszczenia pierwszej wersji blendu – 1937. Poniżej znajdziemy japońskie napisy.
Suntory Kakubin to trunek kierowany do każdego odbiorcy – zarówno amatora, jak i smakosza whisky. Dla tych, którzy dopiero co stawiają pierwsze kroki w tajemniczym świecie bursztynowych alkoholi, blend będzie świetnym wprowadzaniem do tej bezkresnej krainy. Z uwagi na swój przystępny smak i aromat spraw przyjemność nawet najbardziej wybranym degustatorom. Japońska whisky idealnie nadaje się do drinków, co czyni ją świetną pozycją na imprezę lub spotkanie w większym gronie.
Kraj | Japonia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | KAKU |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 87 |