Kensei to japońska marka whisky z portfolio firmy Kiyokawa Company Ltd, o której nie wiadomo zbyt wiele. Powstała ona w 1958 roku, a jej biura znajdują się w Tokio i Hong Kongu. Blend składa się z whisky japońskich i importowanych. Kupażowanie odbywa się w Kiyokawa – na przedmieściu Tokio. Słowo „kensei” można przetłumaczyć dosłownie na „sprawdź”.
Według legendy grupa Samurajów wiernie przestrzegająca zasad Bushido, otrzymywała tytuł „Kensei”, czyli miano nadawane wyłącznie wojownikom o niezwykłych umiejętnościach. Mistrz kupażowania Kiyokawa zainspirowany tą legendą i stworzył wybitną mieszankę, którą nazwano właśnie Kensei. Trunek leżakuje do czterech lat w beczkach z amerykańskiego dębu. Co ciekawe w Japonii tworzenie whisky nie jest klasyfikowane jako produkcja, ale forma sztuki.
Trunek o lekko słodkim smaku i łagodnym charakterze, zabutelkowany z mocą 40% alkoholu.
Barwa: bursztynowa.
Aromat: polne kwiaty, słodkie płatki zbożowe, wanilia, miód, jabłka, brzoskwinie, dębowe wióry.
Smak: wanilia, miód, ciasteczka maślane, biała czekolada, jabłka, nektarynki, korzenne przyprawy.
Finisz: wanilia, letnie owoce, trawa cytrynowa, dąb.
Ekspresja idealna do degustacji na czysto. Podczas serwowania warto zadbać o odpowiednie szkło np. niską szklankę lub kieliszek degustacyjny oraz właściwą temperaturę alkoholu – rekomendowana jest temperatura pokojowa. Aby rozwinąć pełen wachlarz smaków i aromatów ukrytych w dramie, można dodać do whisky jedną lub dwie krople wody źródlanej.
Bursztynowy płyn zamknięty w profilowanej, lekko obłej butelce, z transparentnego szkła. Na froncie duża etykieta z niezbędnymi informacjami dotyczącymi zawartości. Uwagę przykuwają japońskie napisy. Całość dostępna w pudełku o korespondującym do etykiety designie.
Trunek powstał z myślą o miłośnikach nietypowych edycji, którzy pragną odmiany od klasycznych, szkockich whisky. Dram przypadnie do gustu zarówno amatorom, jak i doświadczonym koneserom. Idealny pomysł na prezent i obowiązkowa pozycja na barze. Produkt dla fanów kultury japońskiej.