23-letni single malt Longmorn z Secret Speyside Collection, dojrzewający w połączeniu beczek typu hogshead i beczek z amerykańskiego dębu, butelkowany w 2019 roku. Aromaty mlecznej czekolady, pomarańczy i drzewa sandałowego wypełniające nos, uzupełnione zostały nutami twarogu cytrynowego, krystalicznego imbiru i przyprawy do pieczenia. Whisky stworzona bez sztucznych barwników i filtracji na zimno prezentuje wyjątkowy charakter regionu Speyside i nieco inne, świeże spojrzenie na whisky z tych terenów.
Destylarnia Longmorn została zbudowana przez jednego z najciekawszych XIX-wiecznych przedsiębiorców zajmujących się whisky, Johna Duffa. Urodził się w Aberchirder w Szkocji, pracował w Glendronach, a po zaprojektowaniu pobliskiego Glenlossie w 1876 roku udał się do RPA, aby spróbować tam założyć przemysł whisky. Nie udało mu się, więc udał się do Stanów Zjednoczonych, aby tam spróbować swoich sił. Raz jeszcze odrzucony, wrócił do domu i zbudował Longmorn w 1893 roku. Pięć lat później zbudował kolejną gorzelnię tuż obok – Benriach. Nie był to idealny czas na wybudowanie dwóch nowych zakładów i w 1899 roku został zmuszony do sprzedaży gorzelni Jamesowi Grantowi. Na początku XX wieku Longmorn była cennym słodem, używanym w różnych mieszankach, w tym VAT 69 i Dewar's. W 1920 roku młody Masataka Taketsuru, jeden z ojców japońskiej whisky i założyciel Nikki, przez krótki czas pracował w gorzelni. Mówi się, że destylatory w dwóch destylarniach Nikki są wzorowane na tych w Longmorn. W 1970 roku rodzina Grantów i blender Hill Thompson połączyła się z The Glenlivet & Glen Grant Distilleries Ltd, aby stworzyć The Glenlivet Distilleries Ltd. Została ona kupiona przez Seagram w 1977 roku, a dziś jest częścią Pernod Ricard.
Longmorn dostarcza słodkiego i głęboko owocowego charakteru. Jego fermentacje są długie, destylacja odbywa się w ośmiu destylatorach o grubej szyjce, co daje whisky wystarczająco ciężką, aby dobrze się starzeć zarówno w beczkach po sherry, jak i po bourbonie. 23-latek z serii Secret Spetside Collection dojrzewa w dębowych beczkach po bourbonie oraz w beczkach typu hogshead. Te drugie to rodzaj zrekonstruowanej beczki wyposażonej w dodatkowe klepki, które wpływają na jeszcze głębsze smaki i aromaty dramu.
23-letni single malt z destylarni Longmorn zachwyca owocowym klimatem, akcentami orzechowych elementów i finezyjną grą mlecznej czekolady.
Barwa: złocista;
Aromat: korzenne przyprawy, orzechowe nuty, fale owoców i czekolady;
Smak: pikanteria imbiru, sok z pomarańczy, orzechy;
Finisz: dość słodki, lekko dymny i owocowy;
Sięgnij po odpowiednie szło – niech będzie to specjalnie stworzony do degustacji kieliszek lub tumbler – i racz się single maltem bez dodatków. 23-letnie wydanie dobrze smakuje również z dwiema kroplami wody, które znacznie otwierają smaki i aromaty w nim drzemiące. Dodaj odrobinę wody i ciesz się mocą cytrusowego klimatu i falami pikanterii imbiru.
Rozpoznawalność serii, bazująca na jej graficznej spójności, to klucz do sukcesu. Dramy destylowane w Longmorn, będące częścią serii Secret Speyside Collection, kryją się w gładkiej, pękatej butelce ozdobionej beżową i fioletową etykietą o złotych elementach. Każda z butelek została ponumerowana i zwieńczona szyjką średniej długości. Single malt czeka na Was cierpliwie w pudełko o fioletowej barwie.
Destylarnia znana głównie z produkcji whisky do mieszanek dostała kolejną okazję na udowodnienie tego, że zna się na rzeczy. Doskonale wyważony 23-latek powstał z myślą o fanach owocowych, zbalansowanych smaków. Dojrzewanie w beczkach typu hogsheads dodało whisky jeszcze więcej charakteru i klimatu rodem z regionu Speyside.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | LONGMORN |
Wiek | 23Y |
Zawartość alkoholu | 48 |
Pojemność | 0.7L |