W różnych destylarniach w Szkocji można zaobserwować, że zdecydowanie większa część produkowanego alkoholu trafia do mieszanek. W tym czasie butelkowana jest tylko niewielka ilość własnego single malta. Przykładem tego jest destylarnia Blair Athol w regionie Highlands, która działa od około 200 lat – około 95% ich destylatów, przechowywanych w beczkach po amerykańskim bourbonie, trafia do Blended Scotch firmy Bell's. Reszta dojrzewa w beczkach po hiszpańskiej sherry i jest wydawana jako whisky słodowa. 23-letni Blair Athol jest doskonałym przykładem tej rzadkiej przyjemności! Wydanie jest jednym z dziesięciu z wyjątkowej kolekcji Special Releases firmy Diageo z roku 2017. Destylacja odbyła się w 1993 roku i napełniono tylko 5514 ponumerowanych butelek. Wybitnie mocny dram o bogatej konsystencji, pełen miodowej słodyczy, akcentów ziół i akcentów czekoladowych.
Miasto Pitlochry w centrum Perthshire w Szkocji leży nad brzegiem rzeki Tay i od 1798 roku posiada destylarnię, co czyni ją jednym z najstarszych legalnych miejsc produkcji whisky w Szkocji. Pierwotna destylarnia została nazwana Aldour, ale w 1825 roku zmieniła nazwę na Blair Athol od nazwy wioski położonej siedem mil na północ. Podobnie jak wiele gorzelni ucierpiała w czasie kłopotów gospodarczych lat 30. i zamilkła w latach 1932-1949. W kolejnych latach zmieniała właścicieli, przechodziła z korporacji do korporacji, które to wykorzystywały destylarnię przede wszystkim do produkcji whisky do mieszanek. Dopiero w erze Diageo pojawiły się pierwsze butelkowania single malty whisky.
Blair Athol w wieku 23 lat, wydestylowany w 1993 roku, pochodzi ze specjalnej serii wydań, która ukazała się jesienią 2017 roku. Tutaj whisky single malt są zawsze produkowane w bardzo małych ilościach w naturalnej mocy prosto z beczek. Ponieważ destylarnia Blair Athol przez długi czas nie rozlewała whisky single malt, było niemałą niespodzianką, gdy nagle po 14-letniej przerwie ukazała się nowa pozycja w katalogu marki. Blair Athol został zabutelkowany po raz ostatni w 2003 roku.
Blair Athol miał aż 23 lata, aby nabrać wyrazistych akcentów smakowych i aromatycznych. Na palecie dominują fale karmelu, miodu, cytrusów i anyżu.
Barwa: ciepły i wyrazisty bursztyn;
Aromat: delikatna słodycz, orzeszki ziemne, miód i karmel, zioła;
Smak: słodki, owocowy, lukrecja z dębem, trochę anyżu;
Finisz: pikantny ze słodkim cukrem i nutami kremowego drewna;
23 lata dojrzewania w dębowych beczkach to niecodzienny wynik. Wiekowy single malt z mocy 58,4% alkoholu, płynącej prosto z beczek, zasługuje na specjalne traktowanie. Taka whisky to produkt luksusowy i klasy premium. Dlatego najlepiej będzie zachować ją na specjalną okazję i degustować ze specjalnego kieliszka. Dobrze dodać do dramu dwóch kropli wody, żeby jeszcze bardziej rozwinąć smaki i aromaty drzemiące pod bursztynową szatą.
Ten wyjątkowy single malt z destylarni Blair Athol zachwyca nie tylko pełnią wrażeń sensorycznych, ale również elegancką i wyważoną prezentacją. Złocista whisky została zaklęta w zgrabnej butelce o lekko profilowanej szyjce. Na froncie widzimy białą etykietę sporych rozmiarów o prostym designie. Znajdziemy na niej wszystkie najważniejsze informacje dotyczące dramu. Trunek pakowany jest w duże, prostokątne pudełko o białej barwie i to właśnie w nim będzie czekać na rozpieczętowanie.
Ten złocisty 23-latek to whisky dla koneserów. Trunek premium z najwyższej półki będzie świetnym prezentem dla prawdziwego wielbiciela i fana single maltów. Zachęcający powinien być również fakt limitowanej ilości butelek, a także wiedza, że destylarnia Blair Athol niezwykle rzadko butelkuje swoje single malty. Po prostu gratka dla smakosza bursztynowych alkoholi!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BLAIR ATHOL |
Wiek | 23Y |
Zawartość alkoholu | 58.4 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 90.5 |