14-letni single malt Mortlach miał swoją premierę w 2018 roku i został zabutelkowany z mocą 43,4% alkoholu. Dopisek „Alexander's Way” w nazwie nawiązuje do byłego właściciela destylarni, Alexandra Cowie. Dzięki Alexandrowi Cowie, Mortlach destyluje swój spirytus 2,81 razy, co jest dość unikalnym procesem w świecie whisky. Ekspresja, dojrzewająca przez 14 lat w dębowych beczkach po sherry i bourbonie zachwyci podniebienie akcentami nut owocowego dżemu i przypraw.
Destylarnia Mortlach leży w sercu regionu Speyside, w mieście Dufftown, i ma zaszczyt być pierwszą legalną destylarnią, jaka została tam zbudowana. Została założona w 1823 roku, zaraz po tym jak legalna destylacja w Szkocji została ustanowiona przez prawo. Założycielem zakładu był James Findlater, a rok później dołączyli do niego Donald Macintosh i Alexander Gordon. W 1831 roku destylarnię przejął John Robertson, a rok później sprzedano ją firmie A & T Gregory. W 1937 bracia Aberlour Grant, John i James, nabyli destylarnię, demontując sprzęt i wykorzystując go w nowo powstałej gorzelni Glen Grant. John Alexander Gordon dołączył do braci w 1842 roku i dopiero prawie dekadę później Mortlach powrócił do produkcji. W 1923 roku John Walker and Sons nabyli destylarnię od ówczesnego właściciela Alexandra Cowie, a dwa lata później z kolei stali się częścią Distillers Company Limited, a następnie Scottish Malt Distillers, a następnie Diageo.
Mortlach oferuje klasyczny smak Speyside, choć zestawienie sprzętu nie jest już takie typowe dla okolic: destylarnia pracuje na trzech destylatorach myjących i trzech destylatorach spirytusowych o łącznej pojemności 2,91 miliona litrów rocznie. Mortlach może pochwalić się pięcioma magazynami na miejscu o łącznej powierzchni na 21 000 beczek. To właśnie w nich przez 14 lat w beczkach po sherry i bourbonie amerykańskim dojrzewa single malt Mortlach.
14-letni single malt Mortlach to owocowa przyjemność. Bursztynowa szata dosięga podniebienie nutami czekolady, skóry i dębu.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: delikatne nuty owoców, skóra, czekolada i wiśnie;
Smak: morelowy dżem, przyprawy, maślane ciasto, nektarynka i dębowa goryczka;
Finisz: dębowy i słodki, pełen owoców;
Aby jak najwięcej wyciągnąć z degustacji 14-letniego single malta marki Mortlach, należy raczyć się nim w odpowiedni sposób. Czyli właściwie jak? Whisky rozwija pełen wachlarz smaków i aromatów po dodaniu paru kropli wody o pokojowej temperaturze. Przyda się również odpowiednia szklanka – szersza u nasady, zwężająca się ku górze.
14-letnia ekspresja whisky z Dufftown czeka na zainteresowanych w kwadratowej butelce z bezbarwnego, grubego szkła. Szyjka ma średnią długość i jest zakończona drewnianą zakrętką. Na froncie butli znajdziemy granatową etykietę ze złotymi napisami. Poniżej, na mniejszej etykiecie, umieszczono podpis Master Distillera, odpowiedzialnego za wyjątkowy styl dramu.
14-latek to pozycja dedykowana nieco już doświadczonym smakoszom whisky słodowej, którzy będą w stanie docenić najmniejszy niuans smakowy i aromatyczny, kryjący się pod złocistą szatą. Ta ekspresja ma wiele do zaoferowania – warto poświęcić jej dłuższą chwilę.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | MORTLACH |
Wiek | 14Y |
Zawartość alkoholu | 43.4 |
Pojemność | 0.7L |