Dlaczego warto kupić szwedzką whisky Mackmyra Svensk Ek 46,1% 0,7L?
- W 2011 roku wybudowano nową, supernowoczesną gorzelnię – MackmyraGravity, gdzie przeniesiono produkcję whisky
- Debiutowała w 2012 roku
- Wielowątkowa, od gruszek, cytrusów, karmelu i wanilii poprzez miód i ciemną czekoladę po nuty wytrawne, ziołowe, pikantne (imbir)
- Stworzona z destylatów starzonych w 10% w dębie szwedzkim pochodzącym z lasów Visingsbö (skąd pozyskiwano drewno do budowy statków)
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46,1% ABV
- Nazwa Svensk Ek oznacza „Szwedzki Dąb”
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. srebrnym medalem i notą 92/100 pkt. na International Wine &SpiritCompetition w 2022 roku
Szwedzka, bursztynowa whisky, zachwycająca pomarańczową szatą, została poddana butelkowaniu z mocą 46,1% alkoholu. Ekspresja Mackmyra Svensk Ek, o barwie wschodzącego słońca, dojrzewa w beczkach z lokalnego, szwedzkiego dębu wystarczający czas, aby osiągnąć akcenty kremowej dębiny, toffi, owoców i miodu. Przed Wami spaniała podróż przez krainę wyrazistych smaków i aromatów.
Historia Mackmyra rozpoczyna się w Saaen, ośrodku narciarskim na zachodzie Szwecji, w marcu 1998 roku. Ośmiu przyjaciół spotkało się w zaśnieżonym barze, a każdy przyniósł ze sobą butelkę whisky, aby podzielić się nią ze znajomymi. Tam rozmowy zbiegły się na temat whisky i faktu, że chociaż w Szwecji było duże zainteresowanie i miłość do whisky single malt, nie było szwedzkich gorzelni, w których można by wyprodukować złoty nektar. Tej nocy osiem osób postanowiło stworzyć pierwszą markę whisky w Szwecji.
Przyjaciele wkrótce znaleźli idealną lokalizację dla swojej nowej destylarni, wynajęli solidną starą elektrownię. Posiadała ona własne źródło wody i miała bogatą historię - wcześniej wykorzystywana była jako kowal, młyn i stodoła. Utrzymując swoją „dzienną pracę” przez kolejne dwa lata, osiem osób przystąpiło do przebudowy budynku i założenia pilotażowej destylarni na małą skalę, bez wiedzy i finansowania z zewnątrz. Odbywały się regularne degustacje, a wyniki tych degustacji ukształtowały dalszy rozwój produkcji, pozwalając stworzyć prawdziwie szwedzką whisky. Wszystkie składniki, wykorzystywane w whisky, są dziś pozyskiwane lokalnie: od drożdży jęczmiennych i chlebowych po szwedzkie gałęzie torfu i jałowca używane do wędzenia. Marka używa nawet lokalnego szwedzkiego dębu do wielu swoich beczek. To właśnie w takich beczkach dojrzewa ekspresja Mackmyra Svensk Ek.
Macmyra Svensk Ek otula miodowym aromatem, oczarowuje smakami toffi i ziół, a na koniec zachwyca słodkim i długim finiszem.
Barwa: bursztynowy zachód słońca;
Aromat: miodowo-owocowy;
Smak: gruszka i jabłko, kremowe toffi i czarny pieprz, zioła;
Finisz: słodki i długi;
Doskonała, szwedzka whisky do degustowania bez dodatków. Tutaj naprawdę nie potrzeba wiele. Złocista ekspresja oferuje bogaty wachlarz smaków i aromatów, który wzmocnić można poprzez dodanie do single malta dwóch kropli wody niegazowanej o pokojowej temperaturze.
Tutaj rządzi kolor pomarańczowy – zarówno w barwie samego trunku, jak i w elementach jego prezentacji. Whisky Mackmyra Svensk Ek mieści się w pękatej butelce z kwadratową etykietą na przodzie. Etykieta ma kolor soczystej pomarańczy, podobnie jak zakrętka na średniej długości szyjce i prostokątne pudełko.
Whisky Mackmyra Svensk Ek udowadnia, jak duże znaczenie ma lokalność produktów. W tym single malcie czuć autentyczny, szwedzki dąb! To właśnie z niego zrobione są beczki, w których dojrzewa skandynawska ekspresja. To pozycja dla każdego smakosza, który zwraca uwagę na niuanse.
Kraj | Szwecja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Macmyra Distillery |
Marka | MACKMYRA |
Właściciel | Mackmyra Svensk Whisky |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 46.1 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | szwedzki dąb |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Karton |