Niezależny butelkowany single malt z destylarni Bowmore na wyspie Islay, dojrzewający przez 13 lat w klasycznych beczkach dębowych. Został wydestylowany w grudniu 2001 roku i zabutelkowany w grudniu 2014 roku w liczbie 372 butelek. Whisky reprezentuje popularną serię The Old Malt Cask firmy Hunter Laing, której wypusty charakteryzują się mocą 50% alkoholu, rzadkością i oznaczeniem wieku. Bowmore to typowa whisky z Islay. Emanuje ciężką nutą dymu torfowego i morskimi aromatami. Cechą charakterystyczną destylarni Bowmore jest lekki akord fioletowych kwiatów z wyspy.
Destylarnia Bowmore została założona w 1779 roku przez Johna P. Simpsona na szkockiej wyspie Islay, znanej dzisiaj z mocno torfowych whisky. Podobnie jak większość innych gorzelni w tamtych czasach, powstała jako destylarnia rolnicza. Słowo „Bowmore” w języku gaelickim oznacza „wielką rafę”. Po śmierci Simpsona zakład trafił w ręce niemieckiej rodziny Mutter, która przekształciła produkcję whisky w bardziej nowoczesną. Nowi właściciele kupili nawet parowiec, aby z łatwością móc zaopatrywać destylarni w jęczmień i węgiel z lądu. Gorzelnia pozostała w rękach Niemców do 1925 roku, kiedy to sprzedali ją firmie J.B. Sheriff and Co. Podczas II wojny światowej destylarnia została zamknięta, a jej budynki wykorzystywano jako bazę wojskową. W 1963 roku gorzelnia trafiła pod skrzydła Stanleya P. Morrisona. W latach 90. XX wieku japoński koncern Suntory wykupił gorzelnię.
Destylarnia Bowmore jest jedną z nielicznych destylarni, które nadal posiadają podłogi do słodowania jęczmienia. Większość szkockich zakładów odeszła od tej praktyki na rzecz czerpania słodu jęczmiennego ze słodowni. Bowmore utrzymuje tradycję i jest z tego dumna.
Wodę niezbędną w wielu krokach produkcji, gorzelnia pobiera z rzeki Laggan, która przepływa przez torfowiska. Single malt dymne akcenty palonego węgla i drewna zawdzięcza suszeniu ziaren jęczmienia przy użyciu torfu oraz wodzie.
Bowmore produkuje około 2 milionów litrów alkoholu rocznie. Zakład pracuje na dwóch alembikach o pojemności 20 tysięcy litrów i na dwóch destylatorach spirytusowych o pojemności 11 500 litrów. Alembiki są niezbyt wysokie i mają kształt gruszki. Ich kształt odpowiada za korzenny, szorstki i intensywny momentami smak whisky. Magazyny w Bowmore znajdują się bezpośrednio nad Oceanem Atlantyckim i wpływają na morsko-słony smak destylatów odpoczywających w dębowych beczkach. Jeden z magazynów mieści się poniżej poziomu morza, co dodatkowo wzmaga intensywność smaków. Beczki do maturacji dostarcza przedsiębiorstwo Hunter Laing. Po 13 latach leżakowania, single malt jest butelkowany przy 50% alkoholu.
Bawmore 13 Years Old z serii The Old Malt Cask to kwintesencja wyspy Islay w najlepszym wydaniu. W trunku znajdziemy klasyczne, intensywne torfowe nuty w towarzystwie lekkiej słodyczy.
Barwa: jasny złoty;
Aromat: torf, wodorosty, sól, palone węgiel i ognisko, lekkie nuty kwiatowe;
Smak: wędzonka, dość słony, palone ognisko, nuty dębu, karmel i jabłko;
Finisz: mocny, słodki, wytrawny;
Fani torfowych trunków zalecają raczenie się nimi bez dodatków w niskiej szklance o grubym dnie. Dodatek kilku kropli wody do whisky z destylarni Bawmore będzie w stanie jednak wynieść na pierwszy plan ukryte głęboko pod powłoką nuty kwiatowej finezji.
Może to zdziwić część z Was, ale dymne single malty świetnie komponują się z innymi składnikami w drinkach wszelkiego rodzaju. Znakomitym koktajlem jest połączenie whisky z sokiem ananasowym, imbirowym bittersem i sokiem z limonki.
I tym razem single malt z linii The Old Malt Cask prezentuje się standardowo dla kolekcji – umieszczono go w zgrabnej butelce o długiej szyjce, wyprofilowanej szyjce; a w kolorystyce dominuje ciepła zieleń. Na białej etykiecie znalazły się wszelkie informacje na temat trunku: jego wiek, rok zabutelkowania i destylacji, a także podpis specjalisty odpowiedzialnego za produkcję. Złote elementy, takie jak głowa lwa, czyli znak marki Hunter Laing, dodają całości elegancji i klasy.
Nie jest tajemnicą, że nie wszyscy dadzą miłością torfową whisky. Trunki tego typu są niezwykle intensywne, a obecność mocno dymnych aromatów w smaku i aromacie może zdziwić podczas pierwszej degustacji. Single malty pełne akordów palonego ogniska mają jednak rzeszę oddanych fanów. I to właśnie dla nich idealną pozycję stanowi 13-letni trunek z destylarni Bowmore. Gorzelnia przez dekady działalności udowodniła, że zna się na rzeczy i potrafi wydestylować torfową whisky najlepszej jakości.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | OLD MALT CASK |
Wiek | 13Y |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |