Dlaczego warto kupić szkocką whisky Tomatin Sherry Cask 57,9% 0,7L?
- W latach 2019-2021 w Tomatin stworzono nowy jaz i dodano nowe zawory, dzięki czemu zmniejszono zużycie wody o ponad połowę!
- Debiutowała w 2015 roku
- Niezwykle bogata, pełna, żywa, suszone czerwone owoce (żurawina, wiśnie), figi, owoce egzotyczne, cytrusy, kakao, kawa, ciemna i mleczna czekolada, toffi, krówki, migdały, orzechy, jabłko, brzoskwinia, kawa, destylat winny, lukrecja, anyż, imbir, goździk, pieprz i cynamon
- Stworzona z nietorfowych destylatów destylowanych 18.01.2002 roku, starzonych w beczkach po bourbonie, finiszowanych w beczkach po słodkiej 20-letniej sherry Pedro Ximenez z BodegasTradicion (od 17.09.2012 roku)i zabutelkowanych 23.02.2015 roku
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z naturalną mocą beczki 53,4% ABV
- Wydana w małej pojemności w ekskluzywnym secie wraz z 20-letnią sherry Pedro Ximenez z BodegasTradition, w beczkach po której jest finiszowana
- Edycja limitowana do zaledwie 1644 butelek!
Tometin meets Sherry to ciekawa współpraca szkockiej destylarni Tomatin z Bodegą Tradicion w Hiszpanii, znaną z wyśmienitej sherry. Pakiet zawiera 20-letnią sherry Pedro Ximenez (350 ml) i whisky single malt, dojrzewająca w beczkach po tej właśnie sherry (350 ml). Wspaniała możliwość skosztowania obydwu alkoholi! Jeden nie powstałby bez drugiego – i to jest tutaj wyjątkowe.
Bodegas Tradicion powstała w 1998 roku. Jej założycielem był Joaquína Rivero Valcarce, potomek jednej z najbardziej znanych rodzin winiarskich regionu Jerez. Pierwsza bodega w rodzinie - Bodega CZ, J.M. Rivero została otwarta na początku lat 50. XVII wieku, co czyni ją jedną z najstarszych marek w historii. W XIX wieku produkty zakładu były niezwykle popularne: w 1855 roku bodega składowała ponad 3000 beczek i to dzięki niej wiele popularnych dziś marek stało się rozpoznawalnych na całym świecie. Niestety bodega została zamknięta w 1991 roku. Całe szczęście Joaquína Rivero Valcarce postanowił zainspirować się rodzinnym sukcesem i stowrzyć Bodegas Tradicion.
Szkocka destylarnia Tomatin, z której pochodzi druga pozycja w zestawie, ma nieco dłuższą historię niż hiszpańska bodega. Tomatin powstał w XV wieku, jednak dopiero w 1897 roku został oficjalnie zalegalizowany. Działa do dzisiaj, produkując jedną z najbardziej popularnych single maltów w kraju.
Nazwa „Tradicion” hiszpańskiej bodegi, nawiązuje do tradycyjnych metod produkcji sherry. Warto wiedzieć, że wszystkie procesy stosowane w zakładzie są ręczne. Sherry powstaje przy niewielkiej pomocy tradycyjnych narzędzi. 20-latek powstaje w centrum autentycznej bodegi, a następnie udostępnia swoje beczki do finiszu single malta ze Szkocji.
20-letnia sherry Pedro Ximenez Tradition prezentuje klasyczny charakter hiszpańskiej sherry, ze wszystkimi jej owocowymi i słodkimi akcentami, podczas gdy Tomatin PX Edition oferuje bardzo podobne wrażenia, z dodatkową nutą jęczmienia słodowego.
Barwa: bursztynowa;
Aromat: wyraźnie owocowy, nuty różnorodnych przypraw i kremowego miodu;
Smak: jeszcze więcej owocowego charakteru w komplecie z cynamonem;
Finisz: przyjemny, słodki i średniej długości;
Sherry sprawdza się w połączeniu z białym mięsem, białymi rybami, a nawet z orzechami włoskimi. Doskonale smakuje również na lodzie – w szczególności degustowana z kieliszka do wina. Tomatin, który nie powstałby, gdyby nie sherry PX, wyśmienicie zaprezentuje się bez dodatków lub z odrobiną wody dla wzmocnienia smaków i aromatów.
Pudełko mieszczące sherry i single malt whisky otwiera się jak dwuskrzydłowe drzwi i dumnie prezentuje zawartość. Jest zdobione złocistymi napisami, świetnie współgrającymi z kolorystyką każdego z elementów. Obydwie butelki wykonane są z ciemnego szkła. Na butli pełen owocowej sherry znajdziemy białą etykietę, podczas gdy na butelce whisky – etykietę w kolorze brązu.
Podwójne wydanie Tomatin meets Sherry to bardzo ciekawa pozycja dla dociekliwych smakoszy whisky. Teraz będą mieli okazję skosztować sherry, a zaraz później whisky, która leżakowała w beczkach po 20-letniej sherry Tradicion! Nieczęsto zdarza się taka okazja i z pewnością nie można jej przegapić.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Tomatin Distillery |
Marka | TOMATIN |
Właściciel | Takara - Shuzo and Okura & Co Ltd |
Wiek | No age statement |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | sherry Pedro Ximenez |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Pudełko - zestaw z winem |
Nakład | 1644 |