Glenfiddich Reserve Cask stanowi część Cask Collection. To single malt dojrzewający w wyselekcjonowanych wcześniej beczkach po hiszpańskiej sherry, które zapewniają bogaty i aksamitny smak. Każda beczka jest ręcznie wybierana przez samego Briana Kinsmana, Master Distillera szkockiej destylarni. Słody zostają ze sobą połączone za pomocą tak zwanego systemu Solera. Praktyka ta uzupełnia aromaty i nadaje niezwykłej konsystencji. Butelkowana z mocą 40% alkoholu, złocista whisky jest cudownie gładka i funduje słodkie akcenty podbite zaskakującą pikanterią.
Destylarnia Glenfiddich została założona w 1876 roku przez Williama Granta w Dufftown w Szkocji, w dolinie rzeki Fiddich. Pierwsza whisky single malt w katalogu marki po raz pierwszy pojawiła się w Boże Narodzenie 1887 roku. Po trudnych czasach lat 60. i 70. XX wieku wiele małych, niezależnych gorzelni zostało wykupionych przez korporacje lub zbankrutowało. W tym czasie Grant & Sons rozszerzyli swoją linię produkcyjną, wprowadzili kampanie reklamowe, a nawet otworzyli centrum dla zwiedzających. Glenfiddich była jedną z pierwszych gorzelni, która pakowała swoje butelki w tuby i puszki prezentowe. Ta strategia marketingowa zakończyła się sukcesem, a Glenfiddich stał się niedługo później najlepiej sprzedającym się single maltem na świecie. Jest sprzedawany w 180 krajach i stanowi około 30% sprzedawanej whisky słodowej na całym globie.
Glenfiddich Reserve Cask dojrzewa w systemie Solera. No dobrze, ale co to właściwie oznacza? System ten jest najbardziej znany jako metoda dojrzewania sherry, ale jest wykorzystywany również w przypadku innych napojów, jak rum czy właśnie whisky. W swojej najbardziej tradycyjnej formie Solera jest metodą starzenia i mieszania. Używając wielopoziomowego systemu beczek, młodszy alkohol jest mieszany ze starszym, aby umożliwić im starzenie się razem. Nowy produkt jest najpierw dodawany do górnej beczki, a z biegiem czasu jest przenoszony przez górną i środkową warstwę systemu, aż dojdzie do najniższej części. Gdy beczka osiągnie dolny poziom, jej zawartość jest gotowa do butelkowania. W przypadku naszego bohatera odbywa się ono z mocą 40% alkoholu – czyli najniższą dopuszczalną mocą przez regulacje dotyczące szkockiej.
Prawdziwa kwintesencja sherry! Spodziewajcie się owocowych nut, podbitych nutami kremowego dębu i przyjemnych dla podniebienia, otulających przypraw.
Barwa: mahoniowe złoto;
Aromat: przyprawy, goździki, cynamon i malinowa marmolada;
Smak: suszone śliwki, rodzynki, jabłka i gruszki, migdały i dębowa goryczka;
Finisz: długi, soczysty i słodki;
Najlepiej smakuje bez dodatków – tak o single malcie powie Wam prawie każdy degustator. Nie można odmówić im racji...Glenfiddich Reserve Cask zwyczajnie nie potrzebuje żadnych dodatków, aby zachwycić i rozkochać w sobie kubki smakowe. Do szklanki lub kieliszka, z których będziemy degustować dram, można dodać dwie krople wody w celu wzmocnienia odczuć smakowych i aromatycznych.
Nikt chyba nie będzie zdziwiony, widząc na etykiecie złocistą głowę jelenia – to oczywiście symbol szkockiej destylarni. Przypomnijmy, że nazwa destylarni w języku gaelickim oznacza „dolinę jelenia”. Kolorystyka butelki i opakowania nie jest przypadkowa, w oczywisty sposób nawiązuje do barwy sherry. Złote akcenty dodają prezentacji luksusowego charakteru. Chwytając w dłonie tubę z litrową zawartością dobrze pamiętać, że to właśnie Glenfiddich, jako pierwsza marka szkockiej whisky, wprowadziła opakowania na swoje produkty.
Glenfiddich Reserve Cask to pozycja dla ambitnych smakoszy, którym nie wystarczy jedynie fakt, że whisky leżakowała w beczkach po sherry. System Solera wiele zmienia! Single malt stworzony do wspólnego świętowania ważnych chwil, ale również idealny jako element spokojnego wieczora z dobrą książką.
Wybrane bottlingi z portfolio Glenfiddich
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Glenfiddich Distillery |
Marka | GLENFIDDICH |
Właściciel | William Grant & Sons |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | sherry |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | barwiona |
Opakowanie | Tuba |
Jim Murray | 83 |