Dlaczego warto kupić whisky Old Rare Ardbeg 21 years old 1993?
- Ardbeg z 1993 jako Old & Rare – klasyczna edycja z wyspy Islay.
- Starzona 21 lat, zabutelkowana około 2014 roku.
- Intensywnie torfowa, dębowa, cytrusowa nuta, kremowy dąb, zioła.
- Wykorzystano beczki typu hogshead po bourbonie.
- Niebarwiona, niefiltrowana i butelkowana z mocą 56,4 %.
- Limitowana – 111 butelek.
- Kolekcjonerzy rzadkich Ardbegów będą zachwyceni.
- Wymaga degustacji solo.
- Produkt premium, trudny do zdobycia.
- Ekskluzywna butelka w drewnianym pudełku – idealna jako prestiżowy prezent.
Ardbeg 21-letni Old & Rare z 1993 roku to edycja single cask butelkowana w naturalnej mocy 56,4%. Jest to whisky przeznaczona głównie dla kolekcjonerów i koneserów, wydana w ramach prestiżowych, limitowanych serii. Destylat z początku lat 90. reprezentuje okres, w którym Ardbeg działał w ograniczonym trybie – przez co tego rodzaju butelki mają szczególną wartość. Limitowana - jedynie 111 butelek.
Ardbeg z Islay to jedna z najbardziej rozpoznawalnych destylarni szkockich, założona w 1815 roku. Lata 90. były dla niej burzliwym okresem – destylarnia pozostawała zamknięta przez większość lat 80. i dopiero na początku 90. wznowiono ograniczoną produkcję. Edycje z 1993 roku stanowią dziś świadectwo tego przejściowego okresu – whisky zrobione w czasach, gdy produkcja była rzadsza, a każda beczka miała ogromną wartość.
Destylacja tego wydania odbyła się w 1993 roku, a whisky dojrzewała przez 21 lat w pojedynczej beczce po bourbonie typu hogshead, co pozwoliło torfowi i destylatowi Ardbega błyszczeć w czystej formie. Naturalna moc 56,4% i brak filtracji na zimno zachowują pełnię aromatu i oleistości. Każda butelka jest numerowana.
Barwa: ciepła;
Aromat: intensywny, pełen klasycznego torfu Ardbega, z akcentami smoły, jodu, dymu z palonego węgla, przełamany nutami wanilii i cytrusów;
Smak: pełny, oleisty, pikantny, torfowa ziemistość, nuty pieprzu, anyżu, skórek cytrusowych, wanilii i prażonych orzechów;
Finisz: bardzo długi, dymno-mineralny, z pozostającą słodyczą wanilii i przypraw korzennych.
To whisky, której nie należy pić w pośpiechu. Najlepiej podawać ją czystą w kieliszku tulipanowym, dając jej czas, by otworzyła się w powietrzu. Kilka kropli wody pozwoli wydobyć ukryte warstwy słodyczy i owoców. To edycja kolekcjonerska, więc większość osób będzie ją otwierać wyłącznie na wyjątkowe okazje.
Old & Rare wyróżnia się tradycyjną, elegancką butelką, pakowaną w drewniane pudełko. Etykieta zawiera szczegółowe informacje na temat tego wydania ipodkreśla ekskluzywny charakter tej serii swoją elegancką prostotą.
Whisky tego typu przeznaczona jest przede wszystkim dla kolekcjonerów i koneserów. Limitowany charakter, długi wiek i pochodzenie z czasów „ciężkich lat Ardbega” czynią ją świetną inwestycją. To butelka na specjalne okazje, degustacje w wąskim gronie znawców – zdecydowanie nie na codzienne picie.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Ardbeg Distillery |
Marka | OLD & RARE |
Właściciel | Hunter Laing |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 21Y |
Zawartość alkoholu | 56.4 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie beczki hogshead |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Drewniane pudełko |
Typ whisky | torfowa |
Nakład | 111 butelek |