W eleganckiej, drewnianej skrzyni z głową lwa na froncie kryje się luksusowy single malt. Ardbeg z serii Old & Rare został wydestylowany przez renomowanych gorzelników ze szkockiej wyspy Islay w październiku 1993 roku i odstawiony na 21 lat, aby dojrzewał w dębowej beczce typu hogshead. W lutym 2015 roku whisky została zabutelkowana przez Hunter Laing z niewielką ilością 111 butelek. Perfekcyjne zbalansowana ekspresja o mocy smaków i aromatów.
W ciągu ostatniej dekady sześć różnych rodzajów Ardbega zdobyło prestiżowe tytuły, w tym World Whisky of the Year, Scotch Whisky of the Year i World's Best Single Malt. Ardbeg to destylarnia whisky w pobliżu Port Ellen na południowym brzegu wyspy Islay w Szkocji. Już w 1794 roku whisky produkowali w gorzelni przemytnicy. John Macdougall założył następnie w 1815 roku legalną destylarnię pod nazwą Ardbeg Distillery. Firma była własnością rodziny do 1959 roku. W 1977 Hiram Walker całkowicie przejął markę i zamknął firmę do 1989 roku. Ardbeg został ponownie otwarty, ale teraz bez własnej słodowni. W 1997 roku firmę przejęła McDonald & Muir, a w 2004 roku Moet Hennessy Louis Vuitton.
Whisky Ardbeg ma mocne proporcje torfu i dymu oraz charakterystyczną nutę cytrusową. Wśród koneserów szczególnie popularne są starsze roczniki jako przedmioty kolekcjonerskie – edycja z 1993 roku idealnie wpisuje się w tę niszę. 21-latek spędził ponad dwie dekady w specjalnie dobranej, dębowej beczce typu hogshead, czyli takiej o pojemności 250-litrów.
21-letni Ardbeg Old & Rare z 1993 roku obok klasycznych fal torfu oferuje akcenty kremowego dębu i długi finisz.
Barwa: jasny bursztyn;
Aromat: klasycznie torfowy i mocno dębowy;
Smak: jeszcze więcej nut dymu i popiołu z ogniska w zestawie z kremową dębiną i nutami ziół;
Finisz: długi i wytrawny;
Złocista whisky najlepiej sprawdzi się bez dodatków. 21-latek z pewnością zasługuje na specjalne traktowanie – ale co to właściwie oznacza? Nic skomplikowanego! Specjalne traktowanie wyklucza wykorzystywanie zbędnych dodatków, takich jak lód. Ardbeg doskonale smakuje na czysto lub w towarzystwie dwóch kropli wody. Konieczne będzie odpowiednie szkło – najlepiej specjalnie stworzone do degustacji single maltów z wyższej półki.
W eleganckim, drewnianym pudełku ze srebrnym lwem na froncie kryje się pękata butelka o dość długiej szyjce, zwieńczonej czarną zakrętką. Butelka została wykonana z bezbarwnego, gładkiego szkła. Daje do wspaniały widok na bursztynowy alkohol za taflą. Na froncie butelka ma dwie etykiety: srebrną i białą. Całość zespajają czerwone napisy.
Ta edycja to whisky dla koneserów. Doświadczeni smakosze whisky słodowej z pewnością zainteresują się 21-letnim wydaniem z wyspy Islay. Doświadczenia smakowe i aromatyczne z najwyższej półki gwarantowane! Idealna opcja na prezent dla wielbiciela single malt whisky o nutach torfu.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | OLD & RARE |
Wiek | 21Y |
Zawartość alkoholu | 56.4 |
Pojemność | 0.7L |