Dlaczego warto kupić whisky Scallywag 13 years old?
- Douglas Laing produkuje kilka własnych blendów, m. in. The King of Scots
- Debiutowała w 2017 roku
- Pełna, żywa, zaskakująco nieskomplikowana, a przy tym pyszna; mnóstwo akcentów sherry, tonów słodko-gorzko-pikantnych
- Stworzona z nietorfowych destylatów słodowych pochodzących z gorzelni z regionu Speyside (przede wszystkim Mortlach, The Macallan, The Glenrothes) leżakowanych przez co najmniej 13 lat w beczkach po sherry
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Nazwa Scallywag oznacza łobuziaka, osobę psotną, co bezpośrednio odnosi się do foksteriera z etykiety (to Binks, pies rodziny Laing, któremu brakowało zęba u góry szczęki po prawej stronie)
- Marka Scallywag jest częścią serii Remarkable Regional Malts (obok Timorous Beastie z Highlands, Rock Island z wysp, The Epicurean z Lowlands, Big Peat z Islay i The Galdrouns z Campbeltown)
- UWAGA! Edycja limitowana, już nie produkowana!
- Złoty medal na Scotch Whisky Masters w 2018 roku
Specjalna, 13-letnia edycja szkockiej whisky Scallywag firmy Douglas Laing, szczycącej się doborem konkretnych słodów z rejonu Speysiede do swoich receptur. Destylaty pochodzące z gorzelni Mortlach, Macallan, Dailuaine, Inchgower i Glenrothes dojrzewają w beczkach po sherry co najmniej 13 lat. Alkohol butelkowany jest z mocą 46% alkoholu i stanowi przykład trunku o rzadkim typie blended malt whisky. Rodzaj ten to jedna z pięciu kategorii szkockiej whisky oficjalnie uznanych przez Scotch Whisky Association. Określona w przepisach w 2009 r. szkocka whisky typu blended malt zawiera połączenie whisky single malt pochodzących z oddzielnych gorzelni i whisky bezzbożowej. Trunek cechuje fuzja owocowych i słodkich nut, idących w parze z nutami espresso, imbiru i wanilii.
Rejon Speyside, gdzie znajdują się wszystkie destylarnie dostarczające słody pod produkcję 13-letniej whisky, cechuje piękna przyroda, żyzne gleby i głębokie doliny. Słody z tamtych rejonów wyróżnia szczególnie mocna słodycz. Speyside zawsze stanowiło centrum destylacji szkockiej whisky. Dzisiaj na terenach tych działają aż 84 gorzelnie.
Producentem Scallywag, czyli „włóczęgi”, jest firma Douglas Laing & Co, założona w 1948 roku przez Douglasa Lainga. Do tej pory pozostaje w rękach rodziny – prowadzona jest przez dwóch synów założyciela. Marka jest szczególnie znana z whisky blended, określanych przez Douglasa Lainga jako Remarkable Regional Malts. Każdy produkt z serii cechuje niebanalna i nietypowa etykieta o przyciągającej wzrok grafice. 13-letni Scallywag prezentuje na butelce psa rasy fox terrier. Psy te są obecnie w rodzinie właścicieli firmy od pokoleń i na ich cześć powstał ten niezwykły trunek.
Scallywag produkowany jest tylko i wyłączanie z jednego typu zboża – jęczmienia. Bazą trunku jest zacier słodowy. Wytwarza się go poprzez namoczenie ziaren, wysuszenie ich, a następnie zacieranie w specjalnych kadziach zaciernych. To w nich następuje podgrzewanie zacieru do temperatury około 65 stopni, co prowadzi do rozkładu skrobi na cukry proste. Obok zacieru, istotna jest również krystalicznie czysta woda. Destylarnie czerpią ja zazwyczaj z położonych w pobliżu naturalnych źródeł.
Właściwy proces produkcji rozpoczyna się od fermentacji. Do zacieru wówczas dodawane są drożdże, które wyciągają z cukrów alkohol w czasie około 45-55 godzin. Następnym etapem jest podwójna destylacja. Odbywa się ona w miedzianych alembikach – metal ten ma właściwości oczyszczające. Destylacja wykorzystuje dwa rodzaje alembików: w pierwszej kolejności mniejszy (wash still), a następnie większy (spirit still). W procesie destylacji moc alkoholu idzie w górę, a na końcu zostaje wyodrębniona oczekiwana warstwa płynu, która ląduje w beczkach po sherry. Rodzaj drewna beczek wpływa na smak i aromat trunku. Beczki po sherry sprawiają, że alkohol wewnątrz nich nabiera lekko winnych cech i głębi, a także ciemniejszego koloru. Po l3 latach maturacji dochodzi do kupażowania destylatów, czyli połączenia ich w jeden i zabutelkowania.
13-letnia wariacja na temat spektakularnej szkockiej whisky słodowej Scallywag to zbalansowana mieszanka z wyraźnym wyrazem sherry. Słodko-owocowe nuty suszonych owoców, wanilii przeplatają się z elementami czekolady, orzechów i dębu.
Barwa: ciemny, miedziany, bardzo głęboki bursztyn;
Aromat: imbir, waniliowy, jagody, ciemne owoce z delikatną dębową przyprawą, elementy czekoladowe i orzechowe;
Smak: kremowy, tłusty, miękki, nuty winogrona, śliwek, wiśni;
Finisz: średniej długości, lekko gorzki, nuty espresso, smak dębu utrzymuje się trochę dłużej;
Blended malt whisky warto pić zarówno bez dodatków, jak i w formie koktajli alkoholowych. Scallywag sprawdzi się w klasycznym Manhattanie, Whisky Sour czy Old Fashioned. 13-letni trunek dobrze smakuje z czekoladą. Warto wyposażyć się w dobrej jakości ciemną czekoladę i przegrywać jej kostki w czasie testowania alkoholu. Słodycz czekolady wzmocni walory smakowe zawarte w miedzianym płynie.
Każdy trunek z ramienia firmy Douglas Laine budzi zainteresowanie oryginalną etykietą, zawsze prezentującej bogatą warstwę graficzną. 13-letni Scallywag jest wizualnym odbiciem swojego młodszego brata, jednak w innej wersji kolorystycznej. Z bordowej tym razem etykiety spogląda wesoły pies rasy fox terrier z monoklem na oku. Reszta – napisy i finezyjne ornamenty – przybrały złote i białe kolory. Sama butelka jest pękata, ale smukła. Bezbarwne szkło pozwala w pełni zachwycić się niezwykle głębokim i ciemnym kolorem płynu w środku. Na butelce znajdziemy informację o wieku trunku, jego typie, miejscu produkcji, mocy alkoholu oraz objętości. Scallywag sprzedawany jest tubie o tej samej grafice.
Fani marki Douglas Laine z pewnością docenią 13-letnią wersję blendu Scallywag. Długi czas maturacji w beczkach po sherry nadał trunkowi ciekawych walorów smakowych i aromatycznych, które nietrudno docenić. Pozycja szkockiej destylarni to oczywiście świetny prezent dla każdego psiarza, ale również dla tych niedoświadczonych z rzadkim typem alkoholi, jakim jest blended malt whisky. Trunek sprawdzi się na imprezie i kolacji z większej grupie – stanowi bowiem świetną bazę pod wiele klasycznych koktajli. Raczenie się szklaneczką alkoholu w samotności przy dobrej książce również będzie dobrym pomysłem.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Region | Speyside |
Marka | SCALLYWAG |
Właściciel | Douglas Laing |
Bottler | niezależny |
Wiek | 13Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | sherry |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Nakład | zaprzestano produkcji |
Jim Murray | 87.5 |