Dlaczego warto kupić whisky Timourous Beastie?
- Douglas Laing, właściciel i pomysłodawca marki Timorous Beastie, dystrybuuje również giny – francuski Yu Gin (na bazie cytrusa yuzu) i szkocki Garden Shed (na bazie ogrodowych roślin i owoców)
- Debiutowała w 2014 roku
- Oleista, gęsta, żywa, pełna nut miodu, wanilii, ciasteczek, bezy, cytrusów, słodkich owoców i kwiatów, wrzosu, anyżu, cynamonu, imbiru i sherry (rodzynki)
- Stworzona z nietorfowych destylatów słodowych pochodzących z gorzelni z regionu Highland (Glengoyne, Dalmore, Glen Garioch, Blair Athol) leżakowanych w beczkach po Bourbonie i sherry
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46,8% ABV
- Nazwa tej whisky zainspirowana jest wierszem „To a Mouse” szkockiego wieszcza Roberta Burnsa
- Marka Timorous Beastie jest częścią serii Remarkable Regional Malts (obok Scallywag ze Speyside, Rock Island z wysp, The Epicurean z Lowlands, Big Peat z Islay i The Galdrouns z Campbeltown)
- Nagrodzona złotym medalem na Scotch Whisky Masters w 2015 roku
Douglas Laing prezentuje kolejną whisky ze swojego asortymentu – Timorous Beastie. Ten blended malt, butelkowany z mocą 46,8% alkoholu, z niepozorną myszą na etykiecie, swoją premierę miał w 2014 roku. Ekspresja „small batch” łączy w sobie słodu z regionu Highland, między innymi z destylarni Blair Athol, Glengoyne i Dalmore. Nazwa pozycji nawiązuje do poematu autorstwa szkockiego poety Roberta Burnsa pod tytułem „To a Mouse”. Wszystkich oczaruje kwiatowy aromat, smak pieczonych jabłek i dębu oraz cynamonowy finisz.
Blended malt to, jak sugeruje sama nazwa, połączenie dwóch lub więcej szkockich whisky single malt - w przeciwieństwie do blendów, whisky zbożowa nie jest tu dozwolona. Trunki tego typu mogą łączyć wiele zróżnicowanych whisky: od dymnych słódów Islay, po owocowe trunki Speyside. Jest to kategoria, w której gorzelnicy chętnie puszczają wodze fantazji, łącząc różne charaktery poszczególnych destylarni, aby stworzyć nowe poziomy zainteresowania i złożoności. Nazwa „blended malt” jest używana stosunkowo niedługo. Wcześniej pozycje złożone z single maltów zwykło określać się jako „vatted” lub „pure whisky”. Nazwa „blended malt” jest używana od stosunkowo niedawna. W przeszłości partie single malt były ogólnie określane jako „watowana” lub „czysta whisky”.
Wiele destylarni butelkuje i sprzedaje część destylowanej whisky jako samodzielny produkt. Jednak zdecydowana większość produkcji szkockiej destylarni jest wykorzystywana w recepturach blended whisky, w tym blended malts. Mieszanie whisky to niemała sztuka, którą gorzelnik opanowuje po wielu latach doświadczenia. Słody w mieszance powinny być tak dobrane, aby wzajemnie się uzupełniały i wzmacniały smaki i aromaty każdego z nich. Zadaniem Master Blendera jest łączenie różnych whisky, aby stworzyć mieszankę, która wydobywa najlepsze cechy każdego składnika.
Timourous Beastie, butelkowany z mocą 46,8% alkoholu, otula falami brązowego cukru w połączeniu z cytrynową tarta i polnymi kwiatami.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: letnie owoce, łąka pełna kwiatów i brązowy cukier;
Smak: pieczona jabłka, kremowy dąb, przyprawy i cytrynowa trawa;
Finisz: imbir i sok z cytryny;
Limitowany napój z serii Timorous Beastie leżakuje w dębowych beczkach od 18 lat. Ze względu na krótki czas trwania procesu starzenia z pewnością zasługuje na przemyślaną degustację. Ale co to oznacza w praktyce? Klasycznym sposobem na delektowanie się whisky słodową jest picie jej bez dodatków z kubka lub kieliszka typu shot glass. Możesz również dodać do whisky dwie lub trzy krople wody, aby otworzyć smaki i aromaty. Woda mineralna wydobędzie elementy cynamonu i pieprzu.
Oryginalność - to najbardziej słuszne słowo, które może opisać 18-letnią butelkę whisky. Marka Douglas Laing postanowiła uczynić mysz symbolem swojego produktu! Sama butelka jest przezroczysta, z krótką, nieco obszerną szyjką i czarną nakrętką. Napój sprzedawany jest w zgrabnej tubie o takich samych cechach graficznych jak szkło. Kolejnym elementem jest zastosowanie tła nawiązującego do starych tapet retro.
Douglas Laing zaproponował światu interesującą nowość, która spotkała się ze świetnym odbiorem wśród smakoszy i znawców bursztynowych alkoholi. Single malt Timorous Beastie zachwyca słodkim profilem i otulającymi akcentami polnych kwiatów. Każdy kolejny łyk rodzi ochotę na więcej.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Marka | TIMOROUS BEASTIE |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46.8 |
Pojemność | 0.7L |