Dlaczego warto kupić whisky Scarabus Islay Single Malt 46%?
- Firmę Hunter Laing & Co. Ltd. założył w 1949 roku w Glasgow Frederick Laing
- Debiutowała w 2019 roku na dorocznym festiwalu Feis Ile na Islay
- Mocna, zdecydowana, dużo torfu, soli morskiej, nut skórzanych, ziemistych, słodko-pikantnego dębu oraz owoców sadu, duszonego rabarbaru, miodu, wrzosu, herbaty, sułtanek, dymu z ogniska, słonego karmelu, goździków i wanilii
- Stworzona z natorfionych destylatów pochodzących z nieujawnionej gorzelni na Islay i leżakowanych w klasycznych dębowych beczkach
- Nie barwiona, nie filtrowana na zimno, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Nazwa Scarabus odnosi się do mistycznego obszaru na Islay, pochodzi z XIII wieku i w języku staro-nordyckim oznacza „skaliste miejsce”
- Etykietę zdobi wariacja na temat urządzenia zaprojektowanego przez urodzonego na Islay Johna Francisa Campbella (chodzi o specjalny rejestrator słonecznych godzin w ciągu dnia)
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | nieujawniono |
Marka | SCARABUS |
Właściciel | Hunter Laing |
Bottler | niezależny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Typ whisky | torfowa |