Szkocka whisky single malt Benriach Malting Season Second Edition jest już drugą butelką w ramach specjalnej serii. Kolekcja Malting Season bazuje na ziarnie z własnych podłóg słodowych. To, a także rodzaje beczek używanych do przechowywania, pozostawiły ekscytujące ślady na whisky. Druga wersja ma nieco wyższą zawartość alkoholu niż pierwszy wariant, choć różni się także proporcja nowych i ponownie napełnianych dębowych beczek. Jeśli szukasz słodu Speyside o mocnym charakterze, świetnie trafiłeś!
Benriach w tłumaczeniu to „ponura góra”. Już zaledwie dwa lata po uruchomieniu destylarnia Benriach została ponownie zamknięta. Nie było to spowodowane niską jakością single malta, a złym oszacowaniem zapotrzebowania na whisky single malt. Mimo zamknięcia destylarnia wciąż produkowała słód dla siostrzanej gorzelni Longmorn. W 1965 roku produkcja w Benriach została wznowiona. W 2003 roku przedsiębiorca whisky Billy Walker przejął Benriach i założył BenRiach Distillery Company. Później Glendronach i Glenglassaugh również stali się częścią firmy. Benriach rozkwitł pod przywództwem Billy'ego Walkera. W 2016 roku cała spółka BenRiach Distillery Company, obejmująca wszystkie trzy destylarnie, została sprzedana amerykańskiej firmie Brown Forman (Jack Daniel's).
Po destylacji z jęczmienia Concerto, szkocka whisky Benriach Malting Season Second Edition trafiła do nowych i starych dębowych beczek. Część przechowywana była w byłych beczkach po bourbonie sprowadzonych z Ameryki, część w nowo spalonych beczkach z białego dębu. Rezultatem jest specjalna edycja, która wnosi powiew świeżości do katalogu szkockiej destylarni. Jednak druga edycja Benriach Malting Season Second Edition Batch 2 Single Malt Scotch Whiskey skierowana jest nie tylko do koneserów i kolekcjonerów.
Benriach Malting Season Second Edition to złocista whisky o waniliowym finiszu. Zachwyca aromatami mandarynki oraz smakiem miodu i jabłkiem.
Barwa: złocista;
Aromat: mandarynka, cukier brązowy i biała czekolada;
Smak: plaster miodu nasycony cytrusami i jabłkiem z sadu,
Finisz: długi, kremowy i pełen waniliowych nut;
Słodka whisky pełna owocowych akcentów najlepiej smakuje bez dodatków. Odstawcie na bok kostki lodu, a zamiast tego wyposażcie się w specjalne szkło, które uczyni degustację jeszcze bardziej przyjemną dla zmysłów. Najlepiej sprawdzi się szklanica o tulipanowym kształcie. Dobry będzie też kieliszek do sherry.
Druga edycja powiela estetykę pierwszego wydania – mamy tutaj beżową tubę, a w niej butelkę o lekko obłym kształcie, wykonaną z bezbarwnego szkła. Na białych etykietach na froncie butelki znajdziemy dokładne informacje o single malcie Benriach Malting Season Second Edition. Prosto i elegancko.
Druga edycja świetnie przyjętej serii, hołdującej tradycyjnym słodowniom destylarni Benriach, zachęca do skosztowania złocistym kolorem. Kolejna wersja single malta z pewnością zainteresuje smakoszy i doświadczonych degustatorów szkockich słodów. To jednak whisky nie tylko dla kolekcjonerów, ale również dla fanów owocowej słodyczy i otulających dramów świetnej jakości.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BENRIACH |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 48.9 |
Pojemność | 0.7L |