Dlaczego warto kupić Dalmore Dominiuim?
- Gorzelnia The Dalmore słodowała własny jęczmień aż do 1982 roku, korzystając przy tym od 1956 roku z tzw. Saladin Box
- Debiutowała w 2016 roku dla rynku Travel Retail w serii Fortuna Merita Collection („Szczęście sprzyja odważnym”), w skład której wchodzą 4 whisky: Valour (wydana wcześniej), Luceo, Dominium i Regalis (każda finiszowana w beczkach po innym z rodzajów sherry)
- Jest to najbardziej ekskluzywna whisky w serii Fortuna Merita Collection
- Bardzo bogata, pełna, aromatyczna, głęboka, toffi, rodzynki w sherry, tarta z melasy, ananas, marmolada z dojrzałych owoców, kawa z karmelem, ciasto bananowe, tarta cytrynowa, daktyle, słodkie owoce, lukrecja, drzewo sandałowe, przyprawa do piernika i pikantny imbir
- Stworzona z destylatów starzonych w beczkach po Bourbonie i finiszowanych po Matusalem sherry oloroso z Bodega Gonzales Byass (beczki typu first fill)
- Butelkowana z mocą alkoholu 43% ABV (obecnie w wersji 40% ABV)
- Nazwa Dominium oznacza „Własność” i odnosi się do wydarzenia z roku 1263, kiedy to klan Mackenzie uratował króla Aleksandra III przed atakującym go jeleniem, za co król przyznał klanowi specjalne godło (Royal Stag – Królewski Jeleń)
- Srebrny medal na International Wine & Spirit Competition w 2017 roku
Zwrot „fortuna meritas” wolnym tłumaczeniu oznacza „szczęście sprzyja odważnym”, a w 2016 roku stał się jednocześnie nazwą dla serii travel retial gorzelni Dalmore, w której skład weszły cztery whisky. Nazwa jednej z tych edycji to „Dominium” co oznacza „własność”. Owa własność to emblemat jeleniego poroża, które widnieje na każdej butelce whisky Dalmore. Został on nadany klanowi Mackenzie w 1263 roku, kiedy to protoplasta rodu uratował życie królowi Alexsandrowi III, podczas polowania, gdy dziki jeleń ruszył ku władcy.
Przełom XIX i XX wieku to okres wzmożonego handlu z Hiszpanią i olbrzymie zainteresowanie produkowanym w Andaluzji winem sherry. Trunek ten w wyniku wzmocnienia alkoholem, z łatwością potrafił przetrwać długą podróż w dużych beczkach. Docierając do portów, zawartość beczek była szybko upłynniana, a pozostawiane beczki zyskiwały drugie życie. Dla klanu Mackenzie stały się one ważnym aspektem tworzenia smaku produkowanej przez siebie whisky i w odróżnieniu od innych wytwórców w tamtych latach, pokładali oni duże nadzieje w długoletnim dojrzewaniu w dębowych beczkach.
Przyglądając się procesowi powstawania smaków w whisky, można dostrzec wiele zmiennych czynników, które profilują charakter trunku. Każdy jest istotny i zależny między innymi od źródła wody, fermentację czy destylację. Jednak wszystkie trudy związane z tymi etapami produkcji, zwieńczają się w magazynach, kiedy trafiają do beczki. A te, to prawdziwy mikro kosmos możliwość i zmienności. Dalmore Dominium to kompozycja destylatów, dojrzewających początkowo w beczkach z białego dębu amerykańskiego, w których leżakowała whiskey, a następnie została przelana do beczek z pierwszego napełniania po hiszpańskim winie sherry matusalem. Wino to dojrzewało długie 30 lat, oddając swój smak i pobierając z beczki garbniki.
Kolor: złocisty, pogłębiany przez ciemnobursztynowe refleksy.
Aromat: słodycz owoców, przeplata się z drzewem sandałowym, świeżością cytrynowej tarty z miodem, w których tle poczuć można karmelowe latte z przyprawami i odrobiną lukrecji.
Smak: namoczonych w sherry rodzynek, czarnej kawy i ciasta bananowego.
Finisz: to melasowa tarta z ananasami i marmoladą, o posmaku imbiru, przypraw i daktyli.
Mocny styl i profil sensoryczny, jaki nadaje finisz w beczkach z pierwszego napełnienia po sherry, dość znacznie kierunkuje charakter ttego szkockiego trunku. Można cieszyć się wyjątkową naturą, którą nadało sherry matusalem, korzystając z kieliszka do degustacji. Drugą opcją jest połączenie trunku z wykwintnym deserem, czy popołudniową kawą, co może stworzyć doskonałą synergię smaku.
Foremne sztywne pudełko w mocnym niebieskim kolorze, zdobione srebrnymi literami i logiem z porożem jelenia, pod masywnym wiekiem skrywa piękną karafkę. Jej minimalistyczny układ, zajmuje niewielki procent butelki i ogranicza się do emblematu jelenia, małej etykiety informującej o gorzelni Dalmore Dominium. Szyjka owinięta jest w niebieski kaptur, na którym widnieje informacja o objętości i zawartości alkoholu.
Pomimo, że ten single malt nie posiada deklaracji wieku, ważną informację wyraża określenie first fill. Beczki z pierwszego napełnienia, bardzo intensywne wpływają na profil smakowy. Drewno to nie potrzebuje wielu lat leżakowania, aby znacząco wpłynąć na smak. Balans, jaki zapewnia krótki okres dojrzewania i bogactwo skryte w klepkach, tworzy niepowtarzalne połączenie.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Dalmore Distillery |
Marka | DALMORE |
Właściciel | Whyte & Mackay |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | Matusalem sherry Oloroso |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Pudełko |
Jim Murray | 89.5 |