Limitowane wydanie z destylarni Amrut w Indiach. Triparva to pierwsza potrójnie destylowana whisky single malt wyprodukowana w tej destylarni i to w limitowanej liczbie 5400 butelek. Cudownie tropikalny single malt, pełen kremowych nut został zabutelkowany z wysoką mocą 50% alkoholu, zaklęty w butelce z czarną etykietą.
Obecna destylarnia single malt whisky Amrut została zbudowana w 1987 roku i znajduje się w miejscowości Kambipura, około 25 mil od Bangalore. Większość początkowych partii dojrzewała przez rok i była wykorzystywana w gamie whisky mieszanych firmy. Marka Amrut została wprowadzona na rynek w 2004 roku i stała się pierwszym w historii oficjalnym single maltem wypuszczonym poza Indie. Amrut został skierowany na rynki europejskie w związku ze zmieniającymi się trendami konsumenckimi i narodzinami ruchów rzemieślniczych w Ameryce i Europie. Został ostatecznie wprowadzony na rynek w Indiach w 2010 roku i jest obecnie dostępny w ponad 40 krajach. Sukces ten oznaczał rozbudowę destylarni w 2018 roku. Właścicielem destylarni i jej marki pozostaje Amrut Distilleries Ltd.
Jak udowadnia destylarnia Amrut, potrójna destylacja nie jest zarezerwowana jedynie dla irlandzkiej whiskey. Single malt whisky z Indii również został poddany potrójnej destylacji w miedzianych alembikach. Dodatkowe kroki w produkcji bursztynowego alkoholu sprawiły, że nabrał on wyjątkowej gładkości i delikatności. Warto dodać, że Amtur maturuje swoje whisky w magazynach w górach, gdzie wyjątkowy klimat znacznie przyspiesza dojrzewanie whisky. Dzięki temu indyjska whisky nie musi spędzać tyle czasu w dębowych beczkach – może być butelkowania znacznie wcześniej niż whisky ze Szkocji, ale z takimi samym efektem.
Amrut Triprva, potrójnie destylowany single malt, zachwyca tropikalnym charakterem. Whisky pełna nut wanilii, banana i prażonego dębu.
Barwa: soczyste złoto z refleksami;
Aromat: mocno tropikalny, akcenty pomarańczy i dąb;
Smak: bananowy budyń, lody waniliowe, suszone morele i zwęglony tost;
Finisz: słodki, banany w miodzie, kokos i goryczka dębowa;
Podając whisky, powinniśmy zwrócić uwagę na odpowiednią oprawę. Aby picie złotego napoju stało się prawdziwym rytuałem, warto zaopatrzyć się w akcesoria, które jeszcze bardziej udoskonalą jego smak i sprawią. Nie zapominajmy o tym, ponieważ kieliszek, w którym podajemy bursztynowy napój, ma ogromny wpływ na jego smak. Odpowiednie kieliszki wydobędą z whisky to, co najlepsze – jej niesamowity aromat i wszystkie walory smakowe. Koneserzy uważają, że złoty trunek alkoholowy smakuje inaczej w kryształowym kieliszku niż w zwykłej szklance z grubym dnem. Najpierw zwróć uwagę na kolor trunku. Im dłużej whisky przebywa w beczce, tym intensywniejsza staje się jej barwa – od bursztynowej po rubinową. Na kolor ma również wpływ ilość destylacji. W przypadku whisky Amrut Triparva możemy więc spodziewać się nieco jaśniejszej barwy. Następnie delikatnie zakręć szklanką, zwracając uwagę na sposób, w jaki alkohol spływa po ściankach. Jeśli jest szybki, oznacza to, że nasza whisky jest jeszcze dość młoda. Starsze whisky będą spływać znacznie wolniej. Następnie aktywuj zmysł węchu i delikatnie powąchaj napój, starając się poczuć pełne bogactwo aromatów whisky. A teraz czas spróbować! Weź łyk, rozprowadź go na języku i ciesz się aromatycznym alkoholem.
Destylarnia Amrut należy do odważnych! Jako jedyna z indyjskich marek whisky osiągnęła sukces w innych częściach świata, a teraz prezentuje pierwszą w swojej kolekcji single malt whisky destylowaną trzykrotnie. Pewne jest, że Amrut ma za sterami najlepszych specjalistów. To limitowane wydanie o jasnej barwie zaciekawi z pewnością kolekcjonerów i wielbicieli nietypowych dramów. Pozycja Amrut Triparva jest niezwykle interesująca.
Kraj | Indie |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | AMRUT |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |