Rok 1916 stał się przełomowy dla wydarzeń, które miały doprowadzić do ważnych zmian dla całego narodu Irlandzkiego. Okres ten historycy nazwali Easter Rebellion, a jego bezpośrednie następstwa pozwoliły powołać pierwszego Prezydenta wolnego narodu Irlandii - Douglasa Hyda. Wydarzenia te były i są w dalszym ciągu inspiracją i czynnikiem napędzającym dla Hibernian Distillery w produkcji wyjątkowej irlandzkiej whiskey.
Irlandia to kraj, który uważany jest przez wielu za miejsce narodzin gatunku alkoholu, który po latach uzyskał nazwę whisky. Zawiłe dzieje historyczne i zmienne losy tego narodu sprawiły, że zatracił on swoją spuściznę i ustąpił pola w produkcji tego płynnego złota. Dzisiaj jednak trudem kilku działających gorzelni, kraj ten wraca do walki o serca i kubki smakowe koneserów na całym świecie. Zaskakując delikatnością smaków uzyskanych na drodze destylacji kolumnowej - z mieszaniny zbóż w dużej mierze pochodzących z kukurydzy.
Blisko 100 lat przed rebelią Irlandii z 1916 roku, jeden z poborców podatkowych z Zielonej Wyspy wpadł na pomysł, który zrewolucjonizował świat gorzelnictwa. Dwie kolumny wyposażone w poprzeczne półki pozwalają na destylację w systemie ciągłym. Proces ten jest bardziej wydajny, tańszy - tworzy gładszy i lżejszy charakter. Nie od razu technologia ta zyskała poklask w świecie konserwatywnej Irlandii. Współcześnie jest jednym z najbardziej charakterystycznych stylów.
Wpatrując się w pełen kieliszek, można dostrzec jasno bursztynowy kolor o złotych refleksach. Unoszący się nad powierzchnią aromat przywodzi na myśl słodycz karmelu i przypraw, takich jak cynamon czy goździki. W głębi znaleźć można również kompleksowość przypraw ze słodyczą płynącą z amerykańskich beczek. Wyrazisty smak whiskey zbożowej objawia się nutami czarnego pieprzu, które równoważy posmak maślanej wanilii i opalanego dębu. Długi i satysfakcjonujący finisz kończy jedwabista kombinacja dębu i jęczmienia.
Whiskey typu single grain charakteryzuje się bardzo lekkim charakterem, który jest doskonałym nośnikiem smaku beczek, w których dojrzewała. Optymalne warunki przy degustacji tej whisky to temperatura 18 stopni i wykorzystanie kieliszka typu glencairn. Alternatywnie whisky ta może cieszyć swoimi smakami podana na kościach lodu w szklaneczce typu old fashioned lub wymieszana w takiej szklance z dodatkiem bittersa, cukru i skórki pomarańczy. Eteryczny charakter tego trunku można jednak z łatwością zatracić, zalewając go nadmierną ilością napoju gazowanego.
Klasyczna masywna przysadzista butelka, której potężny wygląd podkreśla i uwypukla gruba, solidna podstawa. Dość krótką szyjkę zamyka naturalny korek zwieńczony drewnianym krążkiem, który zespala z górną częścią butelki wstęga z podstawowymi informacjami o trunku, poniżej której na zaokrągleniu butelki mieni się złocisty medal z harfą i datą 1916. Zasadnicza etykieta zajmuję dużą powierzchnię butelki. Kolorystyka utrzymana jest w ciemno zielonej tonacji rozświetlanej biało-złotą trzcionką. W górnej części widnieje nazwa whisky, poniżej której odręcznie napisano Nr. 3 The Áras Cask. W centralnej części znajduje się data nawiązującą do postaci Douglasa Hyde oraz informację o rodzaju beczek wykorzystanych do maturacji alkoholu. Dolna część podaje szczegółowe informacje o kraju pochodzenia, typu whisky, a także prezentuje podpis mistrza destylacji, wskazuje ilość destylacji oraz fakt, niefiltrowania na zimno tego trunku.
Prawdziwa gratka dla miłośników irlandzkiej historii i whiskey. Dzięki nawiązaniu do ważnych dat pozwala stworzyć małą kolekcję historii Irlandii. Uniwersalny charakter i smak umożliwia cieszenie się tą whiskey w czystej postaci lub jako składnik klasycznych cocktaili.