Rok 1916 sta艂 si臋 prze艂omowy dla wydarze艅, kt贸re mia艂y doprowadzi膰 do wa偶nych zmian dla ca艂ego narodu Irlandzkiego. Okres ten historycy nazwali Easter Rebellion, a jego bezpo艣rednie nast臋pstwa pozwoli艂y powo艂a膰 pierwszego Prezydenta wolnego narodu Irlandii - Douglasa Hyda. Wydarzenia te by艂y i s膮 w dalszym ci膮gu inspiracj膮 i czynnikiem nap臋dzaj膮cym dla Hibernian Distillery w produkcji wyj膮tkowej irlandzkiej whiskey.
Irlandia to kraj, kt贸ry uwa偶any jest przez wielu za miejsce narodzin gatunku alkoholu, kt贸ry po latach uzyska艂 nazw臋 whisky. Zawi艂e dzieje historyczne i zmienne losy tego narodu sprawi艂y, 偶e zatraci艂 on swoj膮 spu艣cizn臋 i ust膮pi艂 pola w produkcji tego p艂ynnego z艂ota. Dzisiaj jednak trudem kilku dzia艂aj膮cych gorzelni, kraj ten wraca do walki o serca i kubki smakowe koneser贸w na ca艂ym 艣wiecie. Zaskakuj膮c delikatno艣ci膮 smak贸w uzyskanych na drodze destylacji kolumnowej - z mieszaniny zb贸偶 w du偶ej mierze pochodz膮cych z kukurydzy.
Blisko 100 lat przed rebeli膮 Irlandii z 1916 roku, jeden z poborc贸w podatkowych z Zielonej Wyspy wpad艂 na pomys艂, kt贸ry zrewolucjonizowa艂 艣wiat gorzelnictwa. Dwie kolumny wyposa偶one w poprzeczne p贸艂ki pozwalaj膮 na destylacj臋 w systemie ci膮g艂ym. Proces ten jest bardziej wydajny, ta艅szy - tworzy g艂adszy i l偶ejszy charakter. Nie od razu technologia ta zyska艂a poklask w 艣wiecie konserwatywnej Irlandii. Wsp贸艂cze艣nie jest jednym z najbardziej charakterystycznych styl贸w.
Wpatruj膮c si臋 w pe艂en kieliszek, mo偶na dostrzec jasno bursztynowy kolor o z艂otych refleksach. Unosz膮cy si臋 nad powierzchni膮 aromat przywodzi na my艣l s艂odycz karmelu i przypraw, takich jak cynamon czy go藕dziki. W g艂臋bi znale藕膰 mo偶na r贸wnie偶 kompleksowo艣膰 przypraw ze s艂odycz膮 p艂yn膮c膮 z ameryka艅skich beczek. Wyrazisty smak whiskey zbo偶owej objawia si臋 nutami czarnego pieprzu, kt贸re r贸wnowa偶y posmak ma艣lanej wanilii i opalanego d臋bu. D艂ugi i satysfakcjonuj膮cy finisz ko艅czy jedwabista kombinacja d臋bu i j臋czmienia.
Whiskey typu single grain charakteryzuje si臋 bardzo lekkim charakterem, kt贸ry jest doskona艂ym no艣nikiem smaku beczek, w kt贸rych dojrzewa艂a. Optymalne warunki przy degustacji tej whisky to temperatura 18 stopni i wykorzystanie kieliszka typu glencairn. Alternatywnie whisky ta mo偶e cieszy膰 swoimi smakami podana na ko艣ciach lodu w szklaneczce typu old fashioned lub wymieszana w takiej szklance z dodatkiem bittersa, cukru i sk贸rki pomara艅czy. Eteryczny charakter tego trunku mo偶na jednak z 艂atwo艣ci膮 zatraci膰, zalewaj膮c go nadmiern膮 ilo艣ci膮 napoju gazowanego.
Klasyczna masywna przysadzista butelka, kt贸rej pot臋偶ny wygl膮d podkre艣la i uwypukla gruba, solidna podstawa. Do艣膰 kr贸tk膮 szyjk臋 zamyka naturalny korek zwie艅czony drewnianym kr膮偶kiem, kt贸ry zespala z g贸rn膮 cz臋艣ci膮 butelki wst臋ga z podstawowymi informacjami o trunku, poni偶ej kt贸rej na zaokr膮gleniu butelki mieni si臋 z艂ocisty medal z harf膮 i dat膮 1916. Zasadnicza etykieta zajmuj臋 du偶膮 powierzchni臋 butelki. Kolorystyka utrzymana jest w ciemno zielonej tonacji roz艣wietlanej bia艂o-z艂ot膮 trzcionk膮. W g贸rnej cz臋艣ci widnieje nazwa whisky, poni偶ej kt贸rej odr臋cznie napisano Nr. 3 The 脕ras Cask. W centralnej cz臋艣ci znajduje si臋 data nawi膮zuj膮c膮 do postaci Douglasa Hyde oraz informacj臋 o rodzaju beczek wykorzystanych do maturacji alkoholu. Dolna cz臋艣膰 podaje szczeg贸艂owe informacje o kraju pochodzenia, typu whisky, a tak偶e prezentuje podpis mistrza destylacji, wskazuje ilo艣膰 destylacji oraz fakt, niefiltrowania na zimno tego trunku.
Prawdziwa gratka dla mi艂o艣nik贸w irlandzkiej historii i whiskey. Dzi臋ki nawi膮zaniu do wa偶nych dat pozwala stworzy膰 ma艂膮 kolekcj臋 historii Irlandii. Uniwersalny charakter i smak umo偶liwia cieszenie si臋 t膮 whiskey w czystej postaci lub jako sk艂adnik klasycznych cocktaili.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single grain |
Marka | HYDE |
Wiek | No age statement |
Zawarto艣膰 alkoholu | 46 |
Pojemno艣膰 | 0.7L |