Dlaczego warto kupić whisky Smokehead Extra Rare?
- Producent whisky Smokehead, Ian MacLeod Distillers Ltd., jest właścicielem dwóch szkockich gorzelni – Glengoyne i Tamdhu
- Debiutowała w 2007 roku na rynku Travel Retail
- Bardzo mocno torfowa, nietuzinkowa, zaskakująca, elektryczna, dużo ziemi, ognia, cytrusów, spalonej papryki, pikantnego dżemu imbirowo-śliwkowego, oleistego dymu, nafty, żużlu, spalonej gumy, solanki, a także miodu i kakao
- Stworzona z mocno zatorfionych destylatów leżakowanych w klasycznych dębowych beczkach
- Whisky z nieujawnionej gorzelni (tzw. bastard malt) z Islay, producent zachęca do jej spożywania w arcyciekawych drinkach (na stronie internetowej marki)
- Świetna propozycja dla fanów zdecydowanych, nieoczywistych, mocno torfowych destylatów
- Określana przez producenta jako „starszy brat” wersji podstawowej
Kiedy w 2006 roku niezależna firma Ian Macleod wprowadziła na rynek nową whisky Smokehead, nikt nie spodziewał się, w jakim kierunku będą zmierzały tendencję konsumenckie. Jednak już po pierwszym roku sprzedaży, trunek doczekał się kolejnej odsłony - tym razem nowa edycja dedykowana była dla klientów podróżujących samolotami i dokonujących zakupów w strefach wolnocłowych. Seria została zabutelkowana w większych butelkach, jak to zwykle ma miejsce w przypadku edycji travel retail.
Whisky typu single malt to trunek, który niezależnie od producenta czy edycji musi zostać wyprodukowany w jednym obiekcie, w 100% ze słodowanego jęczmienia i nie może zostać poddany procesowi mieszania. Smokehead extra rare nie określa precyzyjnie, w której z gorzelni jest wytwarzany, jednak jednoznacznie określa region, w jakim gorzelnia, w której powstał, znajdowała się. Regionem tym jest słynna z dymnych i torfowych destylatów, wyspa Islay, na której działa blisko 10 destylarni i jedna z nich jest domem dla tej whisky.
Wiele z aspektów tej whisky, można wyczytać wprost z informacji podanych na etykiecie, większość z nich dość jasno komunikuje wartości sensoryczne, wynikające z miejsca lub technik produkcji. Islay single malt daje pewność o wyspiarskim pochodzeniu trunku, co pozwala spodziewać się istotnego wpływu morskiego powietrza, słonego charakteru oraz dość rześkiemu smaku. Sama nazwa „smoke” umożliwia dość precyzyjnie zwizualizować dymny smak, podczas gdy określenie extra rare wraz z travel retail, kieruje kupującego w delikatnie odmienne rejestry sensoryczne, oddalone od funkcjonującego w klasycznym handlu produktowi bazowemu.
Kolor: szata w kieliszku zaskakuje jasnym złotem, o żółtych refleksach. Jednak już po chwili ta złota słodycz nie pozostawia złudzeń słodyczy i uderza bogactwem ciężkiego dymu i torfu.
Aromat: tuż po chwili, spod ognia wyłaniają się aromaty cytryny i świeżego imbiru, a śliwkowe powidła kontrastują ze słono korzenną mieszaniną przypraw.
Smak: pierwszy łyk przynosi ukojenie, po intensywnych wrażeniach, jakie przyniósł aromat. Zaskakuje słodyczą miodu i kakao. Jednak i tutaj zaledwie po chwili, ujawnia się prawdziwa natura tego trunku - pieprzna, torfowa i lekko słodka.
Finisz: oddala się smakiem torfu, przypraw oraz tak charakterystycznych mandarynek.
Ten szkocki trunek to dobra miarka dla odświeżenia i nadania nowego wymiaru starym cocktailom. Znany i lubiany old fashioned można zamienić na smoked fashioned - wystarczy do niskiej szklanki wrzucić kostkę cukru, zrosić ją kilkoma kroplami gorzkiej wódki typu bitters i dokładnie rozgnieść. Następnie do tak przygotowanej szklanicy, warto dodać kości lodu i zalać je miarką Smokehead.
Klasyczna smukła butelka o pokaźnym jedno litrowym rozmiarze, opakowana w tubę z obrysem rozmazanej czaszki, na tle przypominającym miedziany marmur. Butelka z przyciemnionego szkła, na szyjce zabezpieczona korkiem naturalnym, z czarnym kapturem ozdobionym złotą czaszką i nazwą trunku. W centralnej części butelki widnieje przetarty ciemnozłoty obrys czaszki, pod którym można zauważyć białymi literami lekko niedodrukowany napis Smokehead. Poniżej w białej ramce, straszy ponownie czarny obrys czaszki z informacjami o zawartości butelki 1l, zawartość alkoholu 40% i typie trunku. Całość konsekwentnie utrzymana w spójnej tonacji.
Ukłon w kierunku osób, które mają już za sobą przygodę z pierwszą edycją Smokeheada lub lubią przywieść ze sobą butelkę z podróży. Dostępność w strefach handlowych dla podróżujących samolotami jest fajną alternatywą na drobne prezenty. Jeśli zapomni się o podarunku z wakacji, dla bliskich w wyniku dużego pośpiechu - taka butelka może okazać się wybawieniem z opresji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | nieujawniona |
Marka | SMOKEHEAD |
Właściciel | Ian Macleod |
Bottler | nieznany |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Tuba |
Typ whisky | torfowa |