Dlaczego warto kupić whisky Smokehead
- Marka Smokehead powstała w 2006 roku za sprawą Ian MacLeod Distillers Ltd.
- Debiutowała w 2006 roku
- Mocno dymna, torfowa, zdecydowana, wędzony dąb, ziemia, soczyste cytryny, mandarynki, śliwkowa konfitura, miód, a do tego sól morska, wodorosty, pikantny pieprz i imbir
- Stworzona z zatorfionych destylatów leżakowanych w klasycznych dębowych beczkach
- Butelkowana z mocą alkoholu 43% ABV
- Whisky z nieujawnionej gorzelni (tzw. bastard malt) z Islay, stworzona z myślą o młodszym pokoleniu konsumentów, stąd producent podaje przykładowe przepisy na drinki na bazie tej whisky na swej stornie internetowej
- Złoty medal i tytuł „Produkt roku” (dla całej marki) na Ambrosia Awards w Indiach w 2015 roku
Marka Smokehead powstała w 2006 roku jako odpowiedź na dynamicznie rosnące zapotrzebowanie na trunki o profilu dymno-torfowym. Powiększyła tym samym portfolio firmy Ian Macleod Distillers o produkt mogący konkurować z już funkcjonującymi brandami konkurencji, takimi jak Big Peat]. Podobnie jak inne tego typu produkty, whisky ta ma przykuć uwagę intrygującą etykietą oraz wyraźnie zaznaczać swoją nazwą oczekiwane doznania smakowe.
SmokeHead nie jest nazwą gorzelni ani nie informuje, w której z istniejących destylarni odbywa się jej produkcja. Z etykiety można z pewnością dowiedzieć się, iż destylacja odbywa się na wyspie Isle of Islay, w jednej z działających tam destylarni. Nie ujawnianie miejsca jej wytwarzania ma na celu stworzenie osobnej marki, nieutożsamianej z już istniejącymi produktami dostępnymi na rynku. Wskazanie samego regionu oraz podkreślenie w nazwie dymnego charakteru ma na celu ukazanie konsumentowi czego może oczekiwać po otwarciu butelki. W tym przypadku będzie to typowa dymność - tak często spotykana na wyspie Islay.
Nie znajomość pochodzenia trunku, a jedynie wiedza o jednym z sześciu regionów, w którym może odbyć się produkcja, rodzi pytanie, czy ten single malt, może wnieść coś więcej niż to, co oferuje standardowy owoc pracy nieujawnionej gorzelni. Wiedząc jednak jak wielowątkowy i wielowymiarowy jest proces powstawania whisky, z łatwością można stwierdzić, że pochodzenie destylatu, to kreator charakteru trunku, jednak nie jest to jedyna jego cecha. Sposób selekcji beczek, ich rodzaj oraz czas, jaki destylat miał okazję obcować z dębiną, są wypadkowymi, z których powstaje niepowtarzalny charakter.
Kolor: pomimo ciemno odymionego szkła, trunek zaskakuje przyjemnie jasnobursztynową barwą.
Aromat: nie jest zaskakujący, a jedynie potwierdzający to, o czym informuje nazwa i butelka. Ciężki zapach palonego drewna przeplata się z bogatymi warstwami ziemistego torfu. W głębi zachwyca słodyczą przypraw korzennych, świeżością cytryny, intensywnością imbiru i gęstością dżemu śliwkowego.
Smak: kiedy trunek zaledwie dotknie powierzchni języka, eksploduje odbierającą tchnienie intensywnością smaku pieprzu i torfu, zatopionych w miodowej słodyczy.
Finisz: smak trwa długo, utrzymując mocne dymne tony, by oddalać się w kierunku lekkiego posmaku skórki mandarynki.
Niezależni od tego, czy siedzisz, czy stoisz, czy masz profesjonalny kieliszek do degustacji, czy szklankę z kościami lodu, dla tego trunku najważniejsze jest, abyś go spróbował. Bezkompromisowy charakter tej whisky sprzyja wielu możliwościom jej łączenia i degustowania z dodatkami. Czy będzie to Twój ulubiony cocktail, w którym podmienisz bazowy składnik, czy do szklanki dorzucisz garść suszonych daktyli - jest to Twoja decyzja.
Motywem przewodnim zarówno butelki, jak i tuby, w którą jest zapakowana whisky, jest złocista czaszka, przydymione szkło oraz ziemista grafika na tubie. Całość bardzo spójnie współtworzy charakter trunku. Butelka zamknięta zakrętką z korkiem naturalnym skrywa się pod czarnym kapturem ozdobionym złocistą czaszką, pod którą widnieje biała nazwa marki. Klasyczna smukła butelka w swojej centralnej części prezentuje złoty, lekko rozmyty obrys czaszki, pod którym z równym rozmazaniem prezentuje się biały napis Smokehead. Pod nim złotymi literami widnieje informacją o typie trunku, jego pochodzeniu z wyspy Islay oraz graficzne przedstawienie intensywności smaków. Skala ta wyrażona jest w złoto-białych pasach, określających 4 parametry. Po lewo od tej skali można znaleźć informację o objętości zawartości alkoholu oraz nazwie producenta.
Smokehead to bardzo spójny produkt, który całym sobą prezentuje smak oraz doznania, jakie oferuje. Nie odnosi się do konkretnej gorzelni, nie nawiązuje do wielowiekowej tradycji wytwarzania. Sięga po młodego odbiorcę, który szuka w szkockiej whisky czegoś świeżego, nieoczywistego i innego niż szeroko dostępne produkty. Trunek ten jest rzeczywiście bezkompromisowy i zaskakujący - zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | nieujawniona |
Marka | SMOKEHEAD |
Właściciel | Ian Macleod |
Bottler | nieznany |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Tuba |
Typ whisky | torfowa |