Dlaczego warto kupić whisky Smokehead High Voltage?
- Producent whisky Smokehead, Ian MacLeod Distillers Ltd, produkuje także dwie blended whisky – Isle of Skye I King Robert II
- Debiutowała w 2018 roku
- Niezwykle wyrazista, potężna, mocno torfowa, intensywna, morska bryza, sól, wodorosty, olej napędowy, ogień i dym z ogniska, gleba, a do tego miód, wanilia, toffi, krem orzechowy, śliwkowa konfitura, cytrusy i moc pikantnych, ognistych przypraw
- Stworzona z mocno zatorfionych destylatów leżakowanych w klasycznych dębowych beczkach
- Butelkowana z mocą alkoholu (najprawdopodobniej naturalna moc beczki) 58% ABV
- Whisky z nieujawnionej gorzelni (tzw. bastard malt) z Islay, producent zachęca do jej spożywania w arcyciekawych drinkach (na stronie internetowej marki), doskonała także z odrobiną wody
- Świetna propozycja dla fanów zdecydowanych, nieoczywistych, mocno torfowych destylatów
W 2006 roku koncern Ian Macleod Distillers zaprezentował swój nowy produkt - dymną whisky ze szkockiej wyspy Islay produkowaną w nieujawnionej destylarni. Wyjątkowe opakowanie i design zjednał sobie dość szybko gusta szczególnie młodych miłośników tego trunku. W trakcie swojego funkcjonowania na rynku trunek ten doczekał się dosłownie paru nowych odsłon, jednak wiosna 2018 roku przyniosła zmianę. Smokehead High Voltage 58% dołączył do linii portfolio, aby zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na whisky nierozcieńczane wodą - tak poszukiwane przez prawdziwych miłośników mocnych smaków.
Kiedy na etykiecie whisky pojawia się zwrot Islay, jest to dość mocna deklaracja profilująca i kształtująca walor smakowy. Wyspiarski charakter smaku daje się odczuć szczególnie w zapachu, który przesycony jest nutami świeżej morskiej bryzy, która niekiedy w smaku zaskakuje i uwypukla słonością drzemiącą w trunku. Dym często kojarzony z tą wyspą wprawdzie nie jest jej nieodłącznym towarzyszem, jednak określenie Smokehead chyba nie pozostawia cienia wątpliwości, o drzemiącej w butelce torfowej mocy.
High Voltage to edycja prawdziwie dodatnio naładowana smakami i aromatami, które skrywa każda wysoce energetyczna kropla destylatu. Wyższa zawartość alkoholu to zasługa niedodania do whisky, po procesie dojrzewania wody, która skutecznie redukuje zawartość alkoholu do tak znanych przez wszystkich czterdziestu kilku procent. Woda, zmniejszając zawartość alkoholu, nie wnosi jednak nic więcej i rozcieńcza po prostu drzemiące w destylacie bogactwo, powiększając jedynie jego objętość. Trunki nieredukowane wodą charakteryzując się większą intensywnością i złożonością smakową.
Kolor: Smokehead high voltage w kieliszku zaskakuje dość jasną barwą, co często zdarza się przy trunkach z wyspy Islay.
Aromat: od barwy jednak dość szybko odciąga uwagę zapach, który w mgnieniu oka przyciąga uwagę intensywnością torfu i dymu, otulonym w morskim powietrzu z tłem, w którym majaczy aromat owsianki z wanilią i toffi.
Smak: kiedy tylko zawartość kieliszka wypełnia usta, uczucie piekących przypraw, przeplata się z posmakiem dymu. Odczucie, jakie pozostaje na języku, to oleista struktura przynosząca nuty kremu orzechowego, soli oraz cytrusów.
Finisz: ta ciekawa kombinacja towarzyszy degustującemu, tonami dymu, soli i słodyczy przez długi czas.
Ten single malt nie należy do pozycji, po które może sięgnąć każdy i w zwykły dla siebie sposób wypić kolejną porcję za porcją. Wyższa zawartość alkoholu dość szybko daje o sobie znać zarówno w smaku, jak i w działaniu na organizm. Dobrze jest mieć doświadczenie i lubić tak moce doznania lub na własną rękę dodawać systematycznie kilka kropli wody do kieliszka. Bardzo dobrą alternatywą jest przygotowywanie cocktaili z trunku, o tak wysokiej zwartości alkoholu. Przykładem może być smoked ginger, który serwuje się w wysokiej szklance, w której rozgniata się korzeń imbiru z sokiem z cytryny, a całość zasypuje się kilkoma kośćmi lodu, wlewając miarkę Smokehead High Voltage i dopełniając napojem imbirowym typu ginger beer.
Typowa dla alkoholi smukła butelka schowana jest w srebrno metalicznej tubie, którą zdobi ciemno metaliczny obrys czaszki. Tło opakowania przypomina starą i zniszczona metaliczną tablicę, z czerwonym napisem ostrzegającym o wysokim napięciu elektrycznym. Butelka z przyciemnionego szkła, w górnej części zamknięta jest korkiem naturalnym, osłoniętym czarnym kapturem ze srebrną czaszką i napisem smokehead. W centralnej części butelki znajduje się tak charakterystyczna dla całej serii srebrzysta trupia głowa, poniżej której pod lekkim ukosem na czerwonym tle, niedbale widnieje napis high voltage.
Edycje każdej whisky bez dodatku wody zawsze wzbudzają duże emocje, szczególnie ze względu na procentową zawartość alkoholu, która często stanowi swoiste wyzwanie. Jednak niesie ona za sobą zawsze wyższą cenę i niekiedy problem dla osób mniej zaznajomionych z tematyką trunków. Warto zatem podejść do tej whisky w odrobinę inny sposób, aby wydobyć z niej to, co oferuje najlepszego.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | nieujawniona |
Marka | SMOKEHEAD |
Właściciel | Ian Macleod |
Bottler | nieznany |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 58 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Tuba |
Typ whisky | torfowa |