Butelkowany z mocą 42,2% alkoholu irlandzki single malt Spade&Bushel dojrzewał dekadę, zanim nabrał mocy zielonego jabłka, gruszki i trawy, ożywionych nutami ziół i mentolu oraz nutą dymu złagodzoną ulotną słodyczą miodu i wanilii. Zaskakujący i zachwycający 10-letni słód skradnie niejednego podniebienie.
Destylarnia Connacht, w której powstaje kolekcja Spade&Bushel, znajduje się nad brzegiem pięknej rzeki Moy w hrabstwie Mayo w Irlandii. Budynek gorzelni był wcześniej używany jako siedziba rodzinnej piekarni Duffy. Ich niestandardowe destylatory zostały zaprojektowane przez głównego gorzelnika – Roberta Cassellsa – który nadaje niepowtarzalne profile smakowe złocistej whisky.
Connacht Distillery została otwarta latem 2015 roku. W 2014 roku pojawił się pomysł na gorzelnię, a już rok później świętowano otwarcie. Była to pierwsza destylarnia w hrabstwie Mayo otwarta od 150 lat. Szczególna różnica w stosunku do dużych gorzelni polega na tym, że Connacht produkuje whisky tylko w małych partiach. Przywiązuje dużą wagę do tworzenia złożonych produktów o wysokiej jakości i unikalnym profilu.
Wszystkie beczki z whisky destylowanej w destylarni Connacht dojrzewają tuż przy destylarni. W destylarni znajdują się trzy miedziane alembiki, które produkują whisky single malt typu double i triple still. Tuż za gorzelnią płynie rzeka Moy z czystą, świeżą wodą, która również bierze udział w etapach produkcji. Gwałtownie zmieniająca się pogoda nad samym morzem wpływa na dojrzewanie whisky w beczkach gorzelni. Wszystkie produkty mają ścisły związek z terenem, na którym wybudowano destylarnię.
10-letnia irlandzka whisky single malt z kolekcji Spade&Bushel zachwyca orzeźwiającymi akcentami owoców prosto z drzewa i otula falami wanilii z miodem.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: zielone jabłka i gruszki z sadu, fale metolu i trawy;
Smak: ziołowy, akcenty miodu i wanilii, lekko dymny;
Finisz: delikatny, średniej długości, orzeźwiający;
10-letniego Irlandczyka w kwestii degustacji możemy potraktować, jak szkocką. Chwyćcie więc za szklankę typu tumbler lub specjalny kieliszek do degustacji i na początku raczcie się dramem bez dodatków. Z czasem warto dodać dwie krople wody, która wyniesie na wierzch ukryte nieco głębiej akcenty trawy i nienachalnego dymu.
Prosty design to znak charakterystyczny serii Spade&Bushel. I w przypadku 10-latka zdecydowano się na prostą, lekko kanciastą butelkę z bezbarwnego szkła. Na froncie, bezpośrednio na tafli szkła, ujęto niezbędne informacje na temat produktu – jego moc, pojemność butelki i typ. Butelkę wieńczy średniej długości szyjka zakończona czarną zakrętką.
Z pewnością nie brakuje tutaj fanów potrójnie destylowanej, irlandzkiej whisky. 10-letni single malt Spade&Bushel jest dowodem na to, że irlandzka destylacja ma się świetnie i spokojnie dorównuje swoim szkockim odpowiednikom. Złocisty wypust skierowany jest do wielbicieli orzeźwiających alkoholi z -wynurzającym się z każdą sekundą degustacji - miodowym i waniliowym otuleniem.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Connacht Distillery |
Marka | SPADE & BUSHEL |
Właściciel | Connacht Whiskey Company |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 42.2 |
Pojemność | 0.35L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |