Butelkowany z mocą 42,3% single malt z serii Spade & Bushel od Connacht Whisky leżakował w wyselekcjonowanych beczkach po amerykańskim bourbonie przez 12 lat. Maturacja w beczkach z soczystego dębu w magazynie tuż przy brzegu oceanu zaowocowała powstaniem whiskey pełnej nut jabłek, gruszek i kremowego miodu. Potrójnie destylowany single malt nie jest sztucznie barwiony, a jego wydanie jest ograniczone – jedynie 7500 butelek na całym świecie. Każda z nich jest indywidualnie numerowana.
Destylarnia Connacht, w której powstaje irlandzka whiskey, znajduje się nad brzegiem pięknej rzeki Moy w hrabstwie o tej samej nazwie. W barze Mullarkey w destylarni goście mogą skosztować whisky, ginu i wódki, w tym autorskich koktajli. Sam bar został ręcznie wykonany z przetworzonych drewnianych podłóg, na których stali irlandzcy patrioci walczący z brytyjskimi żołnierzami podczas Powstania Wielkanocnego w 1916 roku. Gorzelnia znana jest z produkcji takich pozycji jak: Conncullin Irish Gin, Brothership Blended Irish American Whiskey, Straw Boys Irish Vodka, Straw Boys Irish Poitín oraz Spade & Bushel Irish Whiskey. Zakład powstał w 2015, jednak podczas produkcji whisky chętnie sięga do tradycyjnych metod znanych od pokoleń w gorzelniczej branży.
Przepisy regulujące irlandzką whiskey są wyraźnie luźniejsze niż te dotyczące szkockiej i bourbona. Aby napoje spirytusowe można było nazwać irlandzką whisky, muszą być zgodne z następującymi przepisami: powinny być destylowane na terenie Irlandii Północnej z zacieru zbożowego, leżakować z drewnianych beczkach przez okres nie krótszy niż trzy lata oraz nie może zawierać żadnych dodatków innych niż woda i barwniki karmelowe. Większość irlandzkich whiskey jest destylowana trzykrotnie – Spade&Bushel również. Dodakowa destylacja sprawia, że trunek nabiera na delikatności i subtelności.
Spade&Bushel 12y pod złotą szatą kryje kremowo-miodowe akcenty, pełne orzechowych i waniliowych dodatków.
Barwa: jasne złoto z refleksami;
Aromat: skórka cytrusowa, limonka, drewno;
Smak: miodowy, wanilia, prażone migdały, orzechy;
Finisz: gładki, dębowy;
Jeżeli w Twoje ręce wpadnie jedna z 7500 butelek 12-letniej irlandzkiej whiskey Spade&Bushel, zachowaj ją na specjalną okazję! Gdy taka nadzieje, racz się wyjątkowym trunkiem bez dodatków lub z odrobiną wody. Możesz dodać do alkoholu kostkę lodu, jeżeli potrzebujesz akcentu orzeźwienia. Według niektórych single malty nie są alkoholami stworzonymi do wykorzystywania w koktajlach. My mamy jednak inne zdanie i szczególnie mocno polecamy klasyczną kawę po irlandzku na bazie wypustu z irlandzkiej gorzelni.
Musicie przyznać, że butelka irlandzkiego dramu wygląda zachęcająco! Kanciasty kształt butli z przezroczystego szkła świetnie komponuje się ze zgrabną szyjką, zakończoną zakrętką w kolorze bordo. Biała etykieta ma złote i czarne napisy, które informują o zawartości. Na mniejszej etykiecie, umieszczonej poniżej przeczytamy, że mamy do czynienia z produktem limitowanym. Obok widzimy numeryczne oznaczenie trunku. Całość prezentuje się niezwykle elegancko, wręcz luksusowo – i świetnie odzwierciedla delikatny charakter whiskey.
Fani i wielbiciele słodkich, irlandzkich whiskey będą zachwyceni. Trzykrotnie destylowany dram, dojrzewający tuż nad brzegiem oceanu zapewnia subtelne doznania pełne miodowych i waniliowych akcentów. Świetna pozycja na prezent dla ważnej dla nas osoby. Jedną z 7500 butelek możecie również obdarować samych siebie!
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Connacht Distillery |
Marka | SPADE & BUSHEL |
Właściciel | Connacht Whiskey Company |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 42.3 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |