Bursztynowa, irlandzka whiskey single malt leżakuje w beczkach po burbonie premium przez 12 lat, a następnie wykańczana jest w rzemieślniczych beczkach po słodkim winie Marsala z Sycylii przez 2 lata. Wtórne dojrzewanie, dokładnie monitorowane przez specjalistów, pozwoliło osiągnąć płynną równowagę pomiędzy owocową słodyczą, a słodowym wyrafinowaniem. Znakomity dram destylowany w gorzelni Connacht łączy w sobie wyrazistość soczystych mandarynek, słodycz żurawiny i kremowe akcenty wanilii, dębu i przypraw.
Destylarnia Connacht, która znajduje się nad brzegiem rzeki Moy w Ballinie w hrabstwie Mayo, rozpoczęła produkcje whisky w 2016 roku. Irlandzka gorzelnia dystrybuuje mieszanki Connacht Irish Whiskey, Brothership Blended Whiskey, 10-letnią mieszankę amerykańskich i irlandzkich whisky oraz serię Spade & Bushel Irish Whiskey. Budynek, w którym pierwotnie mieściła się rodzinna piekarnia Duffy, szybko został przekształcony w destylarnię o powierzchni 2500 stóp kwadratowych i centrum dla zwiedzających. Marką zarządza David Stapleton, obecny prezes Irish Whiskey Association. Prowincja Connacht w północno-zachodniej Irlandii oferuje szeroki wybór stanowisk archeologicznych i zrujnowanych klasztorów, a legenda głosi, że jest to również legendarny dom królowej Meabh – wszystko to stanowi interesujące tło dla destylarni, która stara się łączyć tradycyjną produkcję z nowymi technologiami.
Co różni irlandzką whiskey od szkockiej whisky? Nie jest to jedynie pisownia! Jedna z głównych różnic obejmuje ilość destylacji cieczy. Irlandzki słód destylowany jest trzykrotnie, podczas gdy w szkockich gorzelniach whisky destyluje się dwa razy. Irlandczycy uważają, że dodatkowa destylacja pozwala osiągnąć niezwykłą delikatność i finezję. Wcześniej jednak dochodzi do fermentacji z wykorzystaniem żywych drożdży, które żywią się cukrem i produkują z niego alkohol. W końcu trunek trafia do dębowych beczek: 12 lat spędza w beczkach po bourbonie, a ostatnie 2 lata maturacji w beczkach po sycylijskim winie Marsala. Zróżnicowany etap maturacji pozwolił gorzelnikom stworzyć wyjątkowe połączenie dębowej delikatności z owocową słodyczą.
Spade&Bushel 14 Years Old Marsala zachwyca balansem nut słodyczy i owoców. Podczas finiszu natkniemy się na fale delikatnego kremu.
Barwa: głęboki bursztyn;
Aromat: gałka muszkatołowa, marcepan, owoce i miód, nuty wanilii;
Smak: orzechowy, słodki, tropikalne owoce i lukrecja;
Finisz: długi i przyjemny, kremowy;
Ten 14-letni dram prosto z Irlandii świetnie smakuje bez dodatków. Taka forma degustacji będzie najbardziej odpowiednia na sam początek, później zaś warto dodać do szklanki odrobinę wody dla poszerzenia wachlarza sensorycznych doznać. W cieplejszy dzień dram świetnie smakuje z kostkami lodu. Warto wykorzystać go również do stworzenia swojego ulubionego koktajlu. Sposób degustacji zależy od osobistych preferencji i zdecydowanie warto samodzielnie odkryć, co nam najbardziej smakuje.
Kanciasto-obła butelka z bezbarwnego szkła ma średniej długości szyjkę, zakończoną czarną zakrętką. Na froncie widzimy białą etykietę ze złotymi i szarymi napisami, które informują nas o zawartości szkła. Prezentacja 14-latka emanuje elegancką prostotą. Nic dodać, nic ująć – taka butelka świetnie zaprezentuje się na półce barowej.
Irlandzka destylarnia Connacht w szybkim tempie zyskuje sobie sympatię smakoszy whisky z całego świata. Mimo, że gorzelnia działa na rynku alkoholi od niewielu lat to już zdążyła udowodnić, że bez problemu jest w stanie wyprodukować single malty z najwyższej półki. 14-latek jest jednym z nich! Przyglądając się asortymentowi irlandzkiej marki, warto zatrzymać się na tej pozycji.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Connacht Distillery |
Marka | SPADE & BUSHEL |
Właściciel | Connacht Whiskey Company |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 14Y |
Zawartość alkoholu | 45 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | wino Marsala |
Nakład | 2100 butelek |