Słowo „Toki” oznacza po japońsku „czas”. Przed Wami, w kwadratowej i eleganckiej butelce, whisky blendowana z trzech destylarniach przedsiębiorstwa Suntory: Yamazaki, Hakushu i Chita. Głównym składnikiem blendu jest single malt z gorzelni Hakashu i zbożowa whisky Chita. Ciekawa propozycja zza oceanu, która zafunduje nas miłe akcenty owoców prosto z sadu, mięty pieprzowej, cytrusów i ziół. Orzeźwiająca!
Whisky pojawiła się Japonii po zakończeniu epoki feudalnej w okresie Meiji, a komercyjna produkcja krajowej rozpoczęła się w latach dwudziestych XX wieku. Japońskie whisky są podobne do whisky szkockich, ponieważ japońscy pionierzy uczyli się fachu od szkockich mistrzów. Pomimo stosunkowo krótkiej historii, japońskie whisky dorównują obecnie najlepszym szkockim trunkom i zdobywają najwyższe międzynarodowe nagrody. Torii Shinjiro i Taketsuru Masataka są uważani za ojców założycieli japońskiej whisky – jednej z nich, Torii założył firmę Suntory. Marka otworzyła destylarnię Chita w 1972 roku, specjalizującą się w whisky zbożowej, a w 1973 roku destylarnię Hakushu, wykorzystując klimat japońskich Alp Południowych do świeżego spojrzenia na single malty. Yamazaki natomiast było pierwszą, japońską destylarnią, otwartą w 1923 roku.
Japońscy producenci whisky hołdują tym samym zasadom, co gorzelnicy ze Szkocji. Złociste trunki dojrzewają w dębowych beczkach, które wcześniej mieściły bourbon, sherry lub inne wyraziste alkohole. Butelkowanie zazwyczaj odbywa się od stopnia 40% alkoholu, a whisky nie dojrzewa krócej niż 3 lata. Toki stanowi połączenie różnych słodów z trzech odmiennych destylarni. Każda z whisky daje coś od siebie – a to zbożowe, a to słodowe akcenty. Doświadczony Master Blender przedsiębiorstwa Suntory decyduje, kiedy single malty są gotowe do połączenia i osobiście zajmuje się tą sztuką.
Toki to przyjemna mieszanka, na której czele stoją akcenty owoców prosto z drzewa, mieszanka ziół i nuty prażonego dębu.
Barwa: jasne zboże;
Aromat: owoce z sadu, tymianek, mięta pieprzowa;
Smak: zielone jabłka i grejpfruty, nuty dębu i zioła, prażony dąb i orzechy;
Finisz: biały pieprz i akcenty imbiru dodające pikanterii;
Istnieje wiele sposobów na delektowanie się japońską whisky. Najczęstsze sposoby to picie dramu na lodzie i dodatkiem wody gazowanej – inaczej mówiąc mizuwari. Niektórzy raczą się whisky z dodatkiem...gorącej wody! Co znane jest pod nazwą oyuwari. Przygotowanie drinka w domu również nie jest trudne: napełnij szklankę po brzegi lodem, dodaj whisky, wlej schłodzoną gazowaną wodę bez dotykania jak największej ilości lodu, aby lód nie topił się zbyt szybko, zamieszaj raz i dodaj więcej lodu tuż przed podaniem.
Blend Toki od Suntory prezentuje się bardzo elegancko, wręcz ekskluzywnie. Szkło przybrało kwadratową formę i niedługą szyjkę, zakończoną czarną zakrętką. Niewielka, biała etykieta po swojej lewej stronie mieści japońskie znaki, podczas gdy czarne i czerwone napisy informują o zawartości kanciastego szkła. Graficy kolejny raz udowadniają, że prostota i minimalizm sprzedają się najlepiej.
Ten specjalny blend z pewnością zainteresuje smakoszy śledzących rozwój japońskiej sceny whisky. Jak wiemy, japońskie gorzelnictwo dość szybko dogania poziom szkockiego i staje się dlań ogromną konkurencją. Dla wielbicieli złocistych trunków to świetna wiadomość – oznacza jeszcze więcej pozycji o świetnej jakości i zróżnicowane półki barowe!
Kraj | Japonia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | TOKI |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |