Oto kolejna wersja 10-letniego irlandzkiego single malta dojrzewającego przez dekadę w klasycznych beczkach z białego dębu i finiszującego w beczkach po winie Porto z Doliny Duoro w Portugalii przez sześć do ośmiu miesięcy. Tyrconnell zapewnia doskonałą równowagę smaków z mocnym akcentem dżemu owocowego. Butelkowana z mocą 46% whisky emanuje nutami przypominającymi pieczone jabłka. Z czasem podczas degustacji znika ciepła słodycz, dzięki czemu na pierwszy plan wysuwa się finisz charakteryzujący się mnogością przypraw.
Historia marki sięga 1752 roku, kiedy to w miejscu klasztoru w irlandzkim mieście Derry powstała gorzelnia rodziny Watt. Destylarnia z czasem stała się niezwykle popularna za sprawą whisky nazwanej na cześć konia czempiona, który wygrał zawody National Produce Stakes przeciwko zakładom 100 do 1 w 1876 roku. David Watt kierujący zakładem w połowie XIX wieku przyczynił się swoim zarządzaniem do dużego sukcesu marki. Z czasem firma połączyła się z przedsiębiorstwem Belfast Distillers, a popyt na whisky Tyrconnell wzrósł na tyle, że produkowano jej aż 6 milionów galonów rocznie! Destylarnia została zamknięta w 1925 roku i na wiele lat słuch o jej destylatach zaginął. Wielki powrót whisky z Derry nastąpił w 1988 roku za sprawą Cooley Distillery, która przejęła firmę. Dzisiaj Tyrconnel należy do Kilbeggan Distilling Company.
Destylarnia Cooley, mieszcząca się w hrabstwie Louth w Irlandii, do wielu etapów produkcji whisky Tyrconnel Porto oraz innych wypustów wykorzystuje czystą wodę z krystalicznego źródła rzeki Sliabh na Gloch wysoko w górach. Gorzelnia własnoręcznie obrabia też ziarno jęczmienia, które wraz z kolejnymi etapami jak mielenie i zacieranie, zmieni się w zacier słodowy. Już na tym etapie zaczynają wytrącać się smaki trunku, a profil smakowy zależy w dużej mierze od zastosowanej wody, rodzaju uprawianego jęczmienia, sposobie suszenia ziarna oraz długości jego zacierania.
Proces wykorzystywania drożdży do przekształcania cukrów w alkohol jest znany jako fermentacja. Odbywa się w dużych kadziach wykonanych ze stali nierdzewnej. Po dodaniu drożdży cukry zmieniają się w alkohol i dwutlenek węgla w czasie około dwóch dni. Rezultatem jest mocny, podobny do piwa płyn o mocy około 8% alkoholu.
Tyrconnell Porto jest destylowany dwukrotnie. Większość single malt whisky w Irlandii podlega potrójnej destylacji, jednak producent naszego bohatera uważa, że dodatkowa destylacja zabija smaki i aromaty zawarte w cieczy. Takie podejście gwarantuje powstanie intensywnego i delikatnego zarazem alkoholu o bogatym profilu. Po destylacji trunek ląduje na okres dekady w dębowych beczkach wykonanych z amerykańskiego dębu. Po tym czasie spędza od 6 do 8 miesięcy w beczkach po winie Porto. Beczki po Porto wpływają na występowanie mocno owocowych nut w irlandzkim single malcie.
Pozycja gorzelni Cooley, inspirowana tradycyjnym irlandzkim trunkiem sprzed dekad, zachwyca bogactwem owocowych nut. Single malt sprawia, że nasze podniebienia mogą cieszyć się pełną słodyczą i ciepłem pieczonych jabłek w toffi.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: miód i wanilia przeplecione z czerwonymi owocami, dżem wiśniowy, truskawki, dębowe nuty;
Smak: jabłka pieczone z cynamonem, miód z toffi, marmolada;
Finisz: długi, wyczuwalne przyprawy, owocowy;
Jesteś fanem niecodziennych rozwiązań? Na ten przepis musisz być naprawdę gotowy. Mowa o Ruby Queen – alkoholowym koktajlu na bazie whisky Tyrconnel, soku z buraków, miodu i cytryny. Podczas, gdy niektórzy miłośnicy whisky mogą to nazwać absurdem, drink ten to fascynujący i wyjątkowy sposób na picie irlandzkiego trunku. Nie zapomnij udekorować szklanki estragonem!
Innym ciekawym doświadczeniem, które możesz sobie zapewnić jest skomponowanie z irlandzkiej whisky wspaniale jesiennego koktajlu. Drink na bazie dyni, imbiru, cytryny, syropu klonowego i cynamonu zapewni wyjątkowo ciekawe wrażenia sensoryczne.
W przypadku tej niezwykłej pozycji tuba w którą pakowana jest whisky opowiada całą jej historię: Stulecia rzemiosła przyniosły tę miękką, elegancką i wyrafinowaną irlandzką single malt whisky. Z Wyjątkowy, miękki i elegancki smak Tyrconnell został opracowany i udoskonalony przez dwa stulecia od 1762 roku przez Watt Family Distillers. Zwycięski koń należący do rodziny, na którego cześć została nazwana whisky, został upamiętniony na etykiecie trunku Tyrconnel. Wspomiany koń z dżokejem na plecach sprawia, że single malt zwraca na siebie uwagę już z daleka. Zaciekawia jeszcze przed otwarciem. Można śmiało przyznać, że grafik zrobił świetną robotę! Etykieta przybrała beżowe tło i czerwone akcenty, nawiązujące do wina Porto.
Tyrconnel to historyczna marka, odnowiona i odświeżona przez świetną irlandzka gorzelnię Cooley. Dzięki fanom tradycji i historii świetny single malt nie odszedł w zapomnienie i zachwyca coraz to nowych smakoszy. Jego przystępny smak i cena sprawiają, że to whisky dosłownie dla każdego. Zarówno ktoś stawiający w świecie whisky pierwsze kroki, jak i znawca single maltów będą pod wrażeniem. Beczki po porto sprawiły, że destylat zamknięty w butelce z koniem na froncie, emanuje autentycznymi nutami owoców i miłej dla podniebienia słodyczą.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | TYRCONNELL |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |