Dlaczego warto kupić whisky Glenfarclas 10 letnią 0,7 litra?
- Rodzina Grant prowadzi Glenfarclas już od 6 pokoleń!
- Whisky ta była obecna w ofercie destylarni już w latach 60-tych XX wieku
- Subtelna, delikatna, pełna, sporo miodu, wanilii, gruszki, suszonych owoców, akcentów sherry, czekolady, dębu, cynamonu i lekko pikantnych przypraw
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez minimum 10 lat w beczkach po sherryOloroso
- Znakomita dla początkujących, jako aperitif lub pod lekkie cygaro
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. srebrnym medalem na International Wine &SpiritCompetition w 2015 roku
Glenfarclas to często wybierany szkocki single malt o słomkowej barwie, butelkowany z mocą 40% alkoholu. Po dekadzie leżakowania w dębowych beczkach po sherry nabiera rozkosznych dla zmysłów akcentów słodko-słodowych, podbitych elementami toffi, ziół i owoców. Często nagradzany w branżowych konkursach i wyjątkowo mocno ceniony przez krytyków dram oferuje przystępną cenę i wysoką jakość zaklęte w pękatej butelce.
Na terenie Szkocji niewiele pozostało już destylarni, które są prywatną własnością. Większość gorzelni została przejęta przez międzynarodowe koncerny, podczas gdy mieszcząca się w regionie Speyside destylarnia Glenfarclas wciąż zarządzana jest przez rodzinę gorzelników. Właściciele są bardzo dumni ze statusu prywatnego, co pokazuje hasło „The Spirit of Independence” - „duch niezależności”. Sześć pokoleń rodziny Grants kształtowało markę, poczynając od 1865 roku, aż do dziś. Zagwarantowało to niezmienność jakości whisky. Glenfarclas dosłownie oznacza „Glen of green grassland”, ale dla wielu miłośników kwintesencją dramów nie są zielone okoliczne polany, a etap dojrzewania, który odbywa się w beczkach po sherry. Asortyment single maltów marki jest szeroki i obejmuje whisky od 10 do 40 lat. Wszystkie dramy Glenfarclas cechuje obecność aromatów suszonych owoców, sherry, miodu, orzechów i marcepanu – natężenie poszczególnych akcentów zmienia się wraz z pozycją.
Produkcja w Glenfarclas bazuje na starym, tradycyjnym stylu. W destylarni zatrudniowych jest niewiele ponad 30 gorzelników, zajmujących się mieleniem, zacieraniem ziarna, destylacją i beczkowaniem. Do produkcji whisky Glenfarclas potrzebne są tylko trzy składniki: słód jęczmienny, drożdże i świeża woda. Tradycyjne rzemiosło, kształt destylatora, jakość dębowych beczek oraz doskonały dobór ziarna jęczmienia to tajemnica whisky Glenfarclas. Od lat 70. XX wieku słodowanie nie odbywa się w samej gorzelni. Słód jest dostarczany przez słodownie i przechowywany na miejscu, aby mógł zostać w każdej chwili wykorzystany. Alembiki firmy Glenfarclas są bezpośrednio opalane gazem, co jest metodą bardzo tradycyjną. 10-letni single malt, podobnie jak pozostałe pozycje z katalogu marki, dojrzewają w specjalnie dobranych beczki po sherry. Nasączone poprzednią zawartością beczki zapewniają whisky owocowych smaków i aromatów. Po dojrzewaniu destylaty butelkuje się w Broxburn Bottlers niedaleko Edynburga. Whisky nie jest poddawana sztucznemu barwieniu.
10-latek marki Glenfarclas prezentuje szeroką gamę smaków i aromatów, wśród których na pierwszy plan wychodzą akcenty toffi, owoców i dębu.
Barwa: słomkowe złoto;
Aromat: wyraziste owoce, miód, toffi, karmelowe ciasto, krem, słód;
Smak: zioła, keks, owoce, marmolada;
Finisz: długi, ostry, dębowy i owocowy;
Szukasz single malta, którego możesz wykorzystać w drinku? Dram od Glenfarclas Distillery będzie idealny! Mimo, że wielu smakoszy whisky sprzeciwia się łączeniu whisky słodowej z czymkolwiek innym niż parę kropli wody, tmy zdecydowanie optujemy za wyjściem z ram i testowaniem nowych mikstur. W drinkach takich jak Whisky Sour czy Mint Julep 10-letni single malt ujawni swoje drugie oblicze. Przystępna smakowo, aromatycznie i cenowo whisky świetnie dopasuje się do słodkich, wytrawnych i kwaśnych składników. Zaopatrz się więc w książkę z przepisami barmańskimi i kombinuj, szukaj swoich ulubionych smaków!
Single malt mieści się w klasycznym opakowaniu w stylu lat. 60, które śmiało może kojarzyć się z wystrojem amerykańskich jadłodajni w klimacie pin-up, a to za sprawą charakterystycznej czcionki nazwy marki. Sama butelka jest pękata i ma profilowaną szyjkę przypominającą kształtem szyjki alembików. Została ona zakończona czerwoną zakrętką, która komponuje się z barwami etykiety. Beżowa etykieta prezentuje widok na destylarnie, w tle widać niewysokie góry. Single malt sprzedawany jest w tubie o głębokim, czerwonym kolorze z kopią etykiety na froncie.
Glenfarclas 10 Years Old zdobył złoty medal w konkursie International Spirits Challenge w 2020 roku, złoty medal w International Wine & Spirit Competition w 2014 roku oraz zajął drugie miejsce w konkursie International Spirits Challenge w 2019 roku. Złocisty single malt ceniony jest przez krytyków, smakoszy i amatorów na całym świecie, a grono fanów z roku na rok się powiększa. 10-latek jest idealną opcją na każdą okazję – do klasycznej degustacji w gronie znajomych lub wykorzystania w drinkach na imprezie.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Glenfarclas Distillery |
Marka | GLENFARCLAS |
Właściciel | J & G Grant International |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | sherry Oloroso |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Jim Murray | 80 |