10-letnia Jura Origin Tatoo Special Edition to limitowana edycja, która pojawiła sie w 2017 roku. Wydana z okazji Dnia Ojca – zabutelkowana z mocą 40%, w charakterystyczną butelkę pokrytą aplikacjami imitującymi tatuaż.
Gorzelnia Jura została zbudowana przez Archibalda Campbella w 1810 r. na wyspie o tej samej nazwie. Jura to niewielka wyspa (11 km x 48 km) położona w wewnętrznym paśmie Hebrydów, niedaleko Islay. To niezwykle malownicza wysepka, przez którą przebiega jedna droga, znajduje się jeden pub oraz jedna destylarnia. Pod koniec lat 40 XX wieku George Orwell przebywając na wyspie i kończąc pisanie „Roku 1984”, opisywał Jurę jako „niezwykle niedostępną” – od tamtego czasu niewiele sie zmieniło. Najłatwiejszym sposobem dostania sie na wyspę jest podróż przez Islay z Port Askaig. Jest to wyspa bardzo słabo zaludniona – obecnie zamieszkuje ją niecałe 200 osób, ciekawostką jest natomiast fakt, iż populacja jeleni wynosi 5000.
Wracając do samej gorzelni, jej początki nie były łatwe. Od samego początku popadała w ruinę – pomimo prób restauracji, około roku 1900 produkcja została wstrzymana a destylarnia rozebrana. Przełomem był rok 1962 kiedy Robin Fletcher (gościł Orwella podczas jego pobytu na wyspie) oraz Tony Riley-Smith zatrudnili Williama Delme-Evansa, który to miał wybudować nową destylarnie. Tak też się stało rok później – w roku 1963 prace zostały zakończone a destylarnia wznowiła produkcję.
Głównym elementem wpływającym na charakter destylatu z Jury są przede wszystkim dwie pary wysokich alembików (charakterystyczne dla destylarni z tego okresu) sprawiających, iż alkohol tu produkowany jest niezwykle łagodny i nietorfowy. Dzięki temu Jura to składnik wielu popularnych whisky typu blended.
Drugim ważnym elementem budującym charakter destylarni jest woda pochodząca z lokalnego źródła o nazwie Bhaille Mharghaidh. Woda przepływając przez okoliczne torfowiska, porośnięte przez paprocie orlicowate, nabiera charakterystycznego, twardego smaku. Obecnie moce produkcyjne destylarni wynoszą około 2 miliony litrów alkoholu rocznie.
Kolor: bursztyn
Zapach: wyraźnie słodowa, przejrzałe owoce cytrusowe, wybijające sie nuty waniliowe otulone zapachem morsko-ziołowym. Zapach dość złożony pomimo młodego wieku.
Smak: kontynuacja zapachu – słód, wanilia. Delikatne nuty miodu akacjowego, spowitego odrobiną dymu tytoniowo- torfowego.
Finisz: Średniej długości, słodowy z nutami przyprawowymi.
Whisky tą, z racji jej limitowanego charakteru, rekomendujemy degustować w czystej postaci, celebrując ten moment z obdarowanym wcześniej Ojcem – zgodnie z założeniami tej edycji.
Butelka w całości pokryta ‘tatuażami’ oraz wplecionymi w nie nutami smakowo-zapachowymi samej whisky. Sam kształt butelki charakterystyczny dla wypustów z destylarni Jura, z centralnie umieszczoną etykietą zawierającą deklarację wieku oraz nazwę edycji.
Pomimo swojego młodego wieku, to dość złożona whisky, która może być wstępem do bardziej wyrazistych whisky z sąsiedniej wyspy Islay. Na uwagę zasługuje również okoliczność wydania tej edycji – Dzień Ojca oraz jej limitowaną ilość. Gratka dla kolekcjonerów.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | JURA |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |