10-letni bourbon marki Michter's został zabutelkowany z mocą 47,2% alkoholu w pękatej butelce z gładkiego szkła. Premiera bursztynowej whisky, która miała miejsce w 2021 roku, odbiła się szeroki echem w świecie złocistych trunków. Podobnie jak poprzednie wydania, jest to ekspresja z kategorii „single barrel”. Beczki z bourbonem dojrzewały w magazynach z cyklem cieplnym, dzięki czemu mistrzyni Andrea Wilson i jej zespół mogli dokładnie kontrolować interakcję między whisky a drewnem. Mistrz destylacji Dan McKee jest odpowiedzialny za selekcję beczek i wykonał tu świetną robotę. Klasyczne nuty wanilii i karmelu eksplodują w nosie, z odrobiną brzoskwini pomiędzy nimi, a następnie prym wiodą smaki winogrona, białej czekolady, toffi i mentolu.
Firma Michter’s z siedzibą w Louisville w stanie Kentucky oferuje gamę wysoko ocenianych whisky klasy premium – od żytnich, aż po bourbon. Historia marki sięga 1753 roku, kiedy John Shenk, szwajcarski rolnik menonitów, założył to, co ostatecznie stało się znane jako Michter's Distillery w Schaefferstown w Pensylwanii. W 1989 roku, gdy amerykański przemysł whisky przeżywał przedłużający się kryzys, ówcześni właściciele Michtera ogłosili upadłość, porzucając aktywa i znaki towarowe destylarni. Marka odżyła dopiero, gdy dwoje miłośników whisky, Joseph J. Magliocco i Dick Newman, postanowili kontynuować produkcję whisky pod nazwą Michter's. Dziś brand wciąż rośnie w siłę i jest rozpoznawany na całym świecie dzięki swojej wyjątkowej whisky. W 2015 roku Michter's został członkiem Heritage Member of the Kentucky Distiller's Association.
Straight bourbon to osobna kategoria whisky. 10-letni Michter's zrobiony jest z mieszanki ziaren zawierających co najmniej 51% kukurydzy. Dojrzewa w nowych, zwęglonych, dębowych beczkach przez co najmniej dwa lata, zanim zostanie zabutelkowany o zawartości alkoholu powyżej lub równej 40%. Przy produkcji whisky tego typu nie można stosować żadnych innych substancji, w szczególności barwników. Inne stosowane ziarna mogą obejmować jęczmień, żyto lub pszenicę. Jeśli bourbon dojrzewał krócej niż cztery lata, należy to podać na etykiecie.
Bourbon Michter's w wieku 10 lat to jeszcze więcej dębu, karmelu i wanilii. Intensyfikacja klasycznych dla bourbona smaku w najlepszym wydaniu.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: karmel, drzewo dębu, syrop klonowy;
Smak: wanilia, kremowy dąb, trochę miodu i toffi;
Finisz: średniej długości, słodki i kremowy;
Bourbon klasy premium, jakim jest Michter's, zasłużył na przemyślaną degustację. Do tego niezbędna będzie niska szklanka typu tumbler. Zdziwilibyście się jaką rolę w procesie degustacji odgrywa szkło – whisky zupełnie inaczej może smakować z wysokiej i niskiej szklanki lub z kieliszka. 10-latek świetnie smakuje bez dodatków, ale jeżeli macie ochotę na wzmocnienie smaków i aromatów, dodajcie do dramu dwie krople wody. W cieplejsze popołudnie warto dołożyć do szklanki kostkę lodu.
Elegancka, lekko pękata i wykonana z gładkiego szkła butelka posiada na froncie czarną etykietę. Beżowe napisy o dość starodawnej czcionce informują zainteresowanych, z jakim trunkiem mają do czynienia. Czerwoną czcionką wyróżniono wiek whisky oraz datę 1753 – roku, w którym odbyła się pierwsza destylacja pod szyldem Michter's. W samym centrum etykiety dojrzycie niewielki alembik.
Michter's jako bourbon prezentuje się znakomicie. Przygotowany przez wykwalifikowanych specjalistów, dojrzewający przez dekadę w specjalnie dobranych beczkach, jawi się jako whisky klasy premium dla prawdziwych smakoszy złocistych trunków. To po prostu bourbon najwyższej klasy i z najwyższej półki.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | MICHTER'S |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 47.2 |
Pojemność | 0.7L |