NIKKA BLACK CLEAR 37,0% 1,92L

zdjęcie produktu NIKKA BLACK CLEAR 37,0% 1,92L

cena: 249.00 zł
DOSTĘPNOŚĆ 5 sztukCZAS WYSYŁKI do 48 godzinBRANDNIKKA
VOL%37
POJEMNOŚĆ1.92L
KRAJJaponia
RODZAJBlended
NA OKAZJENa prezent

Niezwykle delikatna propozycja marki Nikka

Nikka Black Clear to japoński blend uwielbiany w szczególności przez mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Trunek zadebiutował w 1997 roku jako propozycja dla tych, których nie zadowalają mocno torfowe, ziemne i dymne smaki. Alkohol łączy w sobie destylaty z dwóch destylarni marki Nikka - Yoichi i Miyagikyo. Na rynku europejskim często jest dyskwalifikowana jako „prawdziwa” whisky z powodu niskiej zawartości 37% alkoholu. Warto jednak przekonać się na własnym podniebieniu, że ten blend zza oceanu stanowi perfekcyjny balans dopracowanych do ostatniej kropli destylatów. Nikka promuję tę pozycję, jako idealną bazę pod wiele koktajli typu highball. Trunek dostarcza bogatych nut wiśni i śliwek, kukurydzy i kwiatów.

Masataka Taketsuru, pierwszy Japończyk, który opanował produkcję whisky w Szkocji a latach 20. ubiegłego stulecia, cenił klimat i naturalne cechy północy swojego rodzimego kraju. Yoichi, miejsce wybrane przez Masatakę na pierwszą destylarnię, położone jest blisko morza, otoczone z trzech stron górami i pod wieloma względami podobne do Highland w Szkocji. Zimny klimat z odpowiednią wilgotnością, rześkim, czystym powietrzem i świeżą wodą - wszystko, co potrzebne do jego idealnej whisky, było dostępne. Bliskość morza jest jedną z charakterystycznych cech Yoichi. Morska bryza nadaje whisky słoną nutę podczas dojrzewania. Masataka chciał uczynić swoją mieszankę bardziej złożoną, poszerzając gamę whisky. W 1967 r. badał północną część głównej wyspy, aby znaleźć inne idealne miejsce na swoją drugą destylarnię. Trafił na piękną mglistą dolinę otoczoną górami i u zbiegu dwóch czystych rzek. Obecność krystalicznie czystej wody zadecydowała o lokalizacji drugiej gorzelni, nazwanej Miyagikyo. Taketsuru dążył do stworzenia całkowitego kontrastu między Yoichi Distillery i Miyagikyo Distillery i udało mu się to. Dzisiaj Yoichi specjalizuje się w destylatach bardziej zbożowych, Miyagikyo natomiast w whisky słodowej.

NMoc ziarna

Idealny zacier wymaga specjalnego przygotowania. Początkowo ziarna używane do wytworzenia konkretnych destylatów, czyli jęczmień, kukurydza i inne zboża, zalewane są wodą, co stymuluje je do kiełkowania. W odpowiednim momencie rozpoczyna się suszenie ziarna. Nikka Black Clear wykorzystuje zboża suszone głównie metodą podłogową, co determinuje brak nut mocnego dymu w finalnym smaku trunków. Osuszone ziarno jest następnie mielone i zacierane w kadzi zaciernej wraz z wodą. Woda stosowana w produkcji whisky musi być nieskazitelnie czysta i zdatna do picia. Obydwie japońskie destylarnie czerpią je z naturalnych, pobliskich źródeł.

NNietypowy destylator Coffey Still

Ostygły zacier w etapie fermentacji mieszany jest z wodą i podgrzewany. Sprawia to, że drożdże żywiące się cukrami, wytwarzają z nich alkohol o niskiej mocy. Proces destylacji w japońskiej gorzelni jest dość niezwykły. Destylarnia Yoichi do dzisiaj stosuje rzadko już spotykaną destylację poprzez opalanie węglem. Przypomina to sposób prosto z Longmorn Distillery, gdzie Masataka odbył pierwsze praktyczne szkolenie w Szkocji. Praktyka ta wymaga doświadczenia w kontrolowaniu temperatury i wysoko wykwalifikowanych rzemieślników. Inna metoda destylacji w Miyagikyo tworzy charakterystyczną whisky słodową. Kotły Miyagikyo są znacznie większe niż te w Yoichi i mają ciekawe formy. Najbardziej charakterystyczny jest destylator ciągły, zwany Coffey Still, od nazwiska jego wynalazcy. Masataka zapoznał się z Coffey Still w czasie pobytu w Szkocji i sprowadził go do Japonii w 1963 roku. Twórca marki Nikka docenił fakt, że Coffey Still jest w stanie zachować pełnie ziarnistych smaków. Obecnie Nikka posiada dwa takie zestawy, oba działające w Miyagikyo Distillery.

Nikka Black Clear stanowi miks dużej ilości (producent jednak nie podaje liczby) destylatów z dwóch gorzelni marki Nikka. Nie jest do końca jasne też, jak długo leżakują one w dębowych beczkach. Wiadomo jednak, że w odpowiednim momencie są blendowane i butelkowane o mocy 37% alkoholu.

NDelikatny blend o owocowych nutach

Delikatny trunek polecany szczególnie dla początkujących. Obecne nuty kwiatowe, połączone z owocowymi akordami śliwek i wiśni i elementami kukurydzianych smaków.

Barwa: jasny złoty;

Aromat: owoce i masło, melasa, płatki drożdżowe;

Smak: wiśnia, słodka śliwka, brązowy cukier, ciastka;

Finisz: niedługi, mocno śliwkowy, delikatny;

NNikka Black Clear sprawdzi się w każdym koktajlu

37-procentowy japoński blend aż prosi się o wykorzystanie w drinku! Alkohol pozostawia ogromne pole do popisu. Jako niezwykle delikatny smakowo trunek, świetnie sprawdzi się zarówno z colą, sokami wszelkich smaków i Spirtem, jak i w bardziej skomplikowanych mieszkankach – tych słodkich i tych wystawnych. Rekomendujemy dodać whisky do Whisky Sour lub Mint Julep. Nietypowo lekka pozycja marki Nikka będzie idealna również na ciepło: w połączeniu z miodem, cynamonem, gorącą wodą i laska wanilii, rozgrzeje każdego w zimowy dzień. Spróbuj!

NKról blenerów na etykiecie

Butelka blendu Nikka Black Clear ma kwadratowy kształt, a szkło przybrało ciekawe zdobienia w formie wydrążonych rombów. Etykieta jest niewielka, czarna ze złotymi i białymi napisami. Informuje o cechach produktu: objętości butelki, mocy i typie trunku. Wzrok przyciąga wizerunek „króla blenderów”, o bujnej rudej czuprynie, raczącego się aromatem z kieliszka. Czyż nie wygląda on jak typowy szkot? Być może to ukłon Masataki w stronę kraju, w którym zdobył całą gorzelniczą wiedzę.

NDelikatny, lecz niepozbawiony charakteru japoński blend

Nikka Black Clear to świetny alkohol na początek wszystkiego – i przygody z whisky i wieczoru. Delikatny w smaku i nieinwazyjny w aromacie japoński blend stanowi świetną bazę pod każdy koktajl, co czyni go opcją idealną na imprezę i spotkania towarzyskie. Mimo niezwykłej finezji trunek zachowuje charakter dzięki nutom śliwek i wiśni. Doceniany w Japonii, zasługuje również na uwagę w Polsce. Niższa niż w przypadku standardowej whisky zawartość alkoholi czyni pozycję bardziej przystępną.

Podobne whisky

zdjęcie produktu NIKKA TAKETSURU NON AGE PURE 43% 0,7LNIKKA TAKETSURU NON AGE PURE 43% 0,7LNIKKA | 43 | 0.7L | Japonia | Blended Malt299.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA DAYS 40% 0,7L GBNIKKA DAYS 40% 0,7L GBNIKKA | 40 | 0.7L | Japonia | Blended | Everyday dram175.00 zł |
zdjęcie produktu THE NIKKA 12 YEARS 43% 0,7LTHE NIKKA 12 YEARS 43% 0,7LNIKKA | 12Y | 43 | 0.7L | Japonia | Blended529.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA COFFEY MALT WHITE 45,0% 0,7LNIKKA COFFEY MALT WHITE 45,0% 0,7LNIKKA | 45 | 0.7L | Japonia | Blended Malt259.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA MIYAGIKYO NO AGED 45% 0,7LNIKKA MIYAGIKYO NO AGED 45% 0,7LNIKKA | 45 | 0.7L | Japonia | Single Malt399.00 zł |

Promowane whisky

zdjęcie produktu YELLOWSTONE SELECT 46,5% 0,75LYELLOWSTONE SELECT 46,5% 0,75LYELLOWSTONE | 46.5 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey250.00 zł |
zdjęcie produktu DAVID NICHOLSON 1843 50% 0,7LDAVID NICHOLSON 1843 50% 0,7LDAVID NICHOLSON | 50 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram129.00 zł |
zdjęcie produktu WILLETT POT STILL RESERVE 47% 0,7LWILLETT POT STILL RESERVE 47% 0,7LWILLETT | 47 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey295.00 zł |
zdjęcie produktu AKASHI JAPANESE BLENDED 40% 0,5L GBAKASHI JAPANESE BLENDED 40% 0,5L GBAKASHI | 40 | 0.5L | Japonia | Blended | Higher expectations129.00 zł |
zdjęcie produktu GLENFIDDICH 12Y 40% 1LGLENFIDDICH 12Y 40% 1LGLENFIDDICH | 12Y | 40 | 1L | Szkocja | Single Malt | Dobrze znane159.90 zł |
zdjęcie produktu GLENCADAM 15Y 46% 0,7LGLENCADAM 15Y 46% 0,7LGLENCADAM | 15Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt269.00 zł |
zdjęcie produktu GLENFIDDICH PROJECT XX 47% 0,7L TUBAGLENFIDDICH PROJECT XX 47% 0,7L TUBAGLENFIDDICH | 47 | 1L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations229.00 zł |

Opinie

Kontakt

biuro@kukunawa.pl

Strefa Klienta

Mapa Serwisu

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy