NIKKA HI 39,0% 0,72L

KukunawaOfertaNIKKAJaponiaBlended
zdjęcie produktu NIKKA HI 39,0% 0,72L 0

cena: 189.00 zł
DOSTĘPNOŚĆ pow. 99 sztukCZAS WYSYŁKI do 48 godzinBRANDNIKKA
VOL%39
POJEMNOŚĆ0.7L
KRAJJaponia
RODZAJBlended

Dlaczego warto kupić whisky Nikka Hi Mild Blended?

  1. Założyciel marki, Masataka Taketsuru, wiedze na temat produkcji whisky słodowej zgłębiał w gorzelni Longmorn (region Speyside)
  2. Debiutowała w 1964 roku
  3. Miękka, rześka, gładka, subtelna, nuty jęczmiennego słodu, pomarańczy, cytryn, zbożowych płatków, wanilii, dębu, a także akcenty migdałów, kawy, miodu i słodkiego torfowego dymu
  4. Stworzona z destylatów słodowych i zbożowych (pochodzących z gorzelni Yoichi i Miyagikyo) starzonych w klasycznych dębowych beczkach (głównie po Bourbonie)
  5. Butelkowana z nietypową, obecnie niedozwoloną dla whisky mocą alkoholu 39% ABV
  6. Świetna dla początkujących, w każdej postaci i na każdą okazję
  7. Swą nazwę Hi zawdzięcza rosnącemu boomowi i rozwojowi technologii dźwięków Hi-Fi w czasie, gdy wychodziła na rynek
  8. Ze względu na niedozwoloną, zbyt niską zawartość alkoholu wycofana z rynku – rarytas dla kolekcjonerów!

Kolekcjonerska wartość

Ta klasyczna pozycja marki Nikka zadebiutowała w 1964 roku, kiedy whisky wciąż nie była popularnym wyborem dla japońskiego klienta. Nikka Hi przedstawia się jako przyjazna i przystępna whisky, która była częścią ruchu mającego na celu zapoznanie Japończyków z trunkami tego typu. Emanuje harmonią miękkiego kadzidła słodowego z aromatycznym i lekkim zapachem ziaren kawy. Prezentuje słodycz i bogaty, delikatnie torfowy smak. Uczucie goryczy i orzeźwienia jednocześnie tworzy idealny balans. Obecnie pozycja ta została wycofana z produkcji, a ostatnie sztuki trunku zyskują powoli wartość kolekcjonerską. Japoński blend butelkowany jest z zawartością 39% alkoholu i nie deklaruje wieku swoich destylatów.

Założycielem marki Nikka był Matasaka Taketsuru, dziś uważany za pierwszego Japończyka, który opanował sztukę produkcji whisky. W młodym wieku został wysłany do Szkocji przez japońską firmę, planującą otworzyć gorzelnię na wzór szkockiej w Kraju Kwitnącej Wiśni. Matasaka studiował chemię na Uniwersytecie w Glasgow, a następnie odbywał praktykę gorzelniczą w trzech destylarniach na terenie zielonej, wietrznej krainy. Po powrocie do kraju czekała go jednak zła wiadomość – recesja po wojnie spowodowała, że inwestująca w bursztynowy trunek firma odwołała swoje plany. Taketsuru wykorzystał jednak zdobyte za oceanem umiejętności i dość szybko zdobył pracę jako koordynator pierwszej japońskiej destylarni, Yamazaki. W 1934 roku postanowił pójść własną drogą i otworzył gorzelnie Yoichi na północy kraju, gdzie klimat do złudzenia przypomina ten panujący w Szkocji. Taketsuru wykorzystał to, co niezbędne do wytworzenia whisky – rześkie, czyste powietrze i świeżą wodę z pobliskich rzek. Marzeniem Masataki było zróżnicowanie swoich destylatów, dlatego już w 1967 roku eksplorował inne rejony wyspy, aby odszukać perfekcyjne miejsce na postawienie kolejnej gorzelni – Miyagikyo. Tak trafił na tereny otoczone górami, sąsiadujące z dwoma rzekami, gdzie do dziś mieści się drugi zakład marki. Miyagikyo szczyci się produkcją whisky słodowej, Yoichi natomiast jest bardziej znana z destylatów zbożowych. Blendy marki Nikka wykorzystują słodu w obydwu gorzelni.

Przygotowanie bazy, czyli zacieru

Do produkcji zacieru firma Mikka wykorzystuje jęczmień i zboża najwyższej jakości. W pierwszej kolejności ziarno jest namaczane, później suszone, mielone i zacierane. Zacieranie polega na zmieszaniu wytworu z wodą, aby wyekstrahować skrobię i cukry. Istotna jest jakość wody biorącej udział w wielu etapach produkcji. Musi ona pochodzić z krystalicznie czystego źródła i być w pełni zdatna to picia. Destylarnie Yoichi oraz Miyagikyo wykorzystują wodę ze źródeł położonych w pobliżu.

Destylaty bez określenia wieku

Kolejne etapy wytwarzania japońskiego blendu to fermentacja, destylacja, maturacja, kupażowanie i butelkowanie. Fermentacja wykorzystuje kotły warzelnicze do połączenia zacieru z drożdżami, które żywią się cukrami i jednocześnie czerpią z nich alkohol o niewysokiej mocy. Destylacja odbywa się w miedzianych alembikach – mniejszym i większym. Jej celem jest wydzielenie odpowiedniej warstwy cieczy, która finalnie zostanie umieszczona w beczkach na konkretny czas. Destylaty składające się na trunek Nikka Hi dojrzewają w beczkach wykonanych z białego dębu amerykańskiego po bourbonie. W odpowiednim czasie są ze sobą łączone i przenoszone do butelek. Producent nie podaje jednak czasu, jak długo trwa maturacja konkretnych słodów.

Słodka, dębowa mikstura

Whisky delikatna i wyrazista jednocześnie. Pełna nut waniliowych, elementów miodowych i przypraw. Mocno wyczuwalny wpływ beczek po bourbonie i drewna dębowego.

Barwa: miedziany bursztyn;

Aromat: dość intensywny, wyczuwalny słód i zboże, drewno dębu, wanilia, miód i przyprawy;

Smak: nuty migdałowe, miód, kawa, przyprawy, mocny dąb i wanilia;

Finisz: dość długi, wytrawny, dębowy;

Z lodem, z wodą lub w drinku

Nikka Hi może być degustowana na wiele sposobów. Pierwszym z nich jest picie trunku z dodatkiem wody, która otwiera nowe smaki whisky, jednocześnie zmniejszając intensywność alkoholu. Trunek dobrze sprawdza się podany na kościach lodu kub w drinku. Warto zacząć od prostych mikstur jak blended whisky z sokiem, colą czy Spritem. Jeśli mamy już jakieś doświadczenie w przygotowywaniu koktajli śmiało pokuśmy się o klasyka, typu Old Fashioned czy Manhattan. Możliwości wykorzystania Nikka Hi jest mnóstwo. Alkohol można serwować również na ciepło z wodą, miodem, cytryną, laska wanilii i cynamonem. Taka mikstura zapewni rozgrzanie w najzimniejszy dzień.

Butelka rodem z lat 60

Japoński blend prezentuje się bardzo klasycznie, a design butelki można określić jako retro. Butelka ma kwadratowy kształt, a etykieta przybrała beżowy kolor. Czarne napisy informują o typie alkoholu, o roku jego debiutu na rynku światowym, miejscu produkcji, mocy i objętości szkła. W oczy rzuca się emblemat marki, ukazujący dwa siedzące lwy. Przez etykietę przechodzi czerwona wstęga. Butelka przenosi nas prosto do lat 60.

Blend doskonały na imprezę i wieczór z książką

Nikka Hi to klasyczny blend zza oceanu, wytwarzany w jednych z najbardziej znanych destylarni Kraju Kwitnącej Wiśni. Marka od samego początku istnienia stawia na jakość i różnorodność. Japoński blend funduje fuzję smaków wanilii, przypraw, miodu i drzewna dębowego. Idealnie sprawdzi się jako baza pod wiele koktajli alkoholowych, co czyni z niego świetną opcję na imprezę lub spotkanie w większym gronie. Doskonale smakuje również na kościach lodu lub z wodą, pita po długim dniu w towarzystwie dobrej książki. Rozgrzewający, długi finisz Nikka Hi umili niejedną chwilę.

Informacje szczegółowe

Kraj Japonia
Rodzaj whisky Blended
Marka NIKKA
Wiek No age statement
Zawartość alkoholu 39
Pojemność 0.7L

Podobne whisky

zdjęcie produktu NIKKA BLACK RICH BLEND 40% 0,7LNIKKA BLACK RICH BLEND 40% 0,7LNIKKA | 40 | 0.7L | Japonia | Blended149.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA FROM BARREL 51,4% 0,5LNIKKA FROM BARREL 51,4% 0,5LNIKKA | 51.4 | 0.5L | Japonia | Blended Malt189.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA BLACK DEEP 45% 0,7LNIKKA BLACK DEEP 45% 0,7LNIKKA | 45 | 0.7L | Japonia | Blended159.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA TAILORED 43,0% 0,7L NEW NIKKA TAILORED 43,0% 0,7L NEW NIKKA | 43 | 0.7L | Japonia | Blended | Dla konesera499.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA G&G KABUTO 43% 0,75LNIKKA G&G KABUTO 43% 0,75LNIKKA | 43 | 0.7L | Japonia | Blended | Dla konesera | Dla kolekcjonera | Na prezent650.00 zł |

Promowane whisky

zdjęcie produktu GLEN STAG 40% 1LGLEN STAG 40% 1LGLEN STAG | 40 | 1L | Szkocja | Blended | Dobrze znane59.99 zł |
zdjęcie produktu JACK DANIELS RYE 45% 0,7LJACK DANIELS RYE 45% 0,7LJACK DANIELS | 45 | 0.7L | USA | Tennessee Whiskey | Everyday dram118.00 zł |
zdjęcie produktu MACARTHUR'S 40% 1LMACARTHUR'S 40% 1LMACARTHURS | 40 | 1L | Szkocja | Blended | Dobrze znane65.00 zł |
zdjęcie produktu JOHNNIE WALKER RED LABEL 40% 1LJOHNNIE WALKER RED LABEL 40% 1LJOHNNIE WALKER | 40 | 1L | Szkocja | Blended | Dobrze znane59.99 zł |
zdjęcie produktu CHIVAS REGAL 12Y 40% 0,7LCHIVAS REGAL 12Y 40% 0,7LCHIVAS REGAL | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Dobrze znane | bourbon | sherry92.99 zł |
zdjęcie produktu GLEN MORAY 12Y 40% 0,7LGLEN MORAY 12Y 40% 0,7LGLEN MORAY | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Na prezent | bourbon138.00 zł |
zdjęcie produktu ISLAY STORM 40% 0,7LISLAY STORM 40% 0,7LISLAY STORM | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe | Na prezent | bourbon139.00 zł |
zdjęcie produktu SPEY RIVER 12 Y 40% 0,75LSPEY RIVER 12 Y 40% 0,75LSPEY RIVER | 12Y | 40 | 0.75L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram299.00 zł |
zdjęcie produktu SPEYBURN "BRADAN ORACH" 40% 0,7SPEYBURN "BRADAN ORACH" 40% 0,7SPEYBURN | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dobrze znane | bourbon110.00 zł |
zdjęcie produktu TALISKER 10Y 45,8% 0,7LTALISKER 10Y 45,8% 0,7LTALISKER | 10Y | 45.8 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe | Na prezent | bourbon169.00 zł |

Opinie

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas