Dlaczego warto kupić whisky Nikka Black Deep?
- Masataka Taketsuru, twórca marki Nikka, od 1923 roku przez 10 lat pracował dla Kotobukiya Limited (Suntory), gdzie nadzorował budowę gorzelni Yamazaki
- Stanowi wariację wobec podstawowej Nikka Black wydanej po raz pierwszy w 1956 roku
- Bardzo łagodna, zrównoważona, sporo kwiatów, wanilii, dębu, a także owoców (ananas, jabłko, limonka), toffi, miodu, akcentów zbożowych, pikantnych (imbir) i ciut dymnych
- Stworzona z destylatów słodowych (lekko torfowe z gorzelni Yoichi) oraz słodowych i zbożowych (gorzelnia Miyagikyo) leżakowanych w nowych dębowych beczkach
- Butelkowana z mocą alkoholu 45% ABV
- Whisky uniwersalna, dobra z odrobiną wody, kostką lodu lub jako składnik koktajli
Nikka Black Night Cruise to niełatwo dostępny, limitowany szkocki blend marki Nikka, działającej pod skrzydłami japońskiego przedsiębiorstwa Asahi Breweries. Trunek wprowadzony na rynek w maju 2019 roku stanowi część serii Black Deep, do której należą również Nikka Deep Blend Extra Sweet, Extra Sherry i Nikka Black Aromatic. Nikka Black Night Cruise to mocno wędzony, bogato dębowy alkohol o subtelnych nutach przypraw. Aromaty palonego ogniska mają nawiązywać do ognia palonego na statkach, wokół którego tłoczą się marynarze, aby ogrzać się i przyrządzić małże podczas „nocnego rejsu”. Whisky zabutelkowana została z mocą 45% alkoholu.
Marka Nikka była dziełem życia Masataki Taketsuru, „ojca japońskiej whisky”. Jej produkty rozsławiły japońska whisky na całym świecie, a dziś słusznie słyną ze swojej wysokiej jakości. Historia firmy Nikka rozpoczyna się w 2018 roku, kiedy Masataki Taketsuru wyrusza do Szkocji w celu poznania tajników wiedzy gorzelniczej. Do Europy wysyła do japońska firma, która planuje w bliskim czasie otworzyć pierwszą linię produkcyjną whisky w Japoni. W Glasgow, Masataki Taketsuru studiuje chemię, a później nabywa praktyczną wiedzę w trzech szkockich destylarniach. Z kontraktu jednak nic nie wychodzi – firma bowiem staje się ofiarą recesji po wojnie i rezygnuje z projektu. Zebrana w Europie wiedza i doświadczenie przydaje się jednak Taketsuru, kiedy dostaje propozycje kierowania produkcją whisky w destylarni Yamazaki. Po paru latach, w 1934 roku, decyduje się otworzyć własną gorzelnię w Yoichi, blisko morza, otoczonym przez góry i podobnym w klimacie terenie do rejonu Highland w Szkocji. Kolejna destylarnia powstaje w 1967 roku na północy kraju i nazwana zostaje Miyagikyo. Masataki Taketsuru od samego początku chciał zróżnicować destylatnię i udało mu się to. Yoichi specjalizuje się dziś w produkcji destylatów zbożowych, whisky słodowa powstaje natomiast w Miyagikyo.
Żaden destylat, czy to zbożowy, czy słodowy, nie powstałby bez odpowiednio przyrządzonego zacieru. Nikka Black Night Cruise stanowi mix whisky produkowanych na bazie zacieru zrodzonego z jęczmienia i innych zbóż. Obróbka ziarna obejmuje jego namoczenie, wysuszenie, zmielenie i zatarcie w kadziach zaciernych. Potrzebna jest do tego również woda. Lokalizacja japońskich destylarni nie była przypadkowa – każda z nich powstała w pobliżu rzeki, zapewniającej krystalicznie czystą wodę dla gorzelni. Większość destylarnia na świecie lokalizowana była według tej zasady. Woda to źródło życia oraz każdej whisky!
Fermentacja, destylacja, maturacja, blendowanie, czasem ponowna maturacja, aż w końcu butelkowanie – przez te etapy kolejno przechodzi ostygły już nieco zacier. W procesie fermentacji biorą udział również drożdże. Żywią się one cukrami i wytwarzają alkohol. Kolejny krok, czyli destylacja, ma na celu zwiększenie zawartości alkoholu i oddzielenie konkretnej warstwy płynu od reszty. Gorzelnia Yoichi wykorzystuje do tego etapu dość rzadką już dzisiaj metodę opalania węglem. Masataka zainspirował się destylarnią Longmorn w Szkocji, gdzie odbywał praktyki podczas swojego wyjazdu do Europy. Ta niezwykła metoda wymaga kontrolowania temperatury i doświadczenie na wysokim poziomie. Destylaty z gorzelni Miyagikyo powstają za to dzięki wykorzystaniu znacznie większych alembików niż w Yoichi. Nikka Black Night Cruise zawiera wiele destylatów każdego rodzaju. Producent nie podaje jednak jak wiele. Niejasne jest również, jak długo każdy z nich leżakuje w beczkach. Wiadomo jednak, że maturacja ma miejsce w beczkach dębowych, które wpływają na delikatność trunku. W odpowiednim czasie Master Blender zakładu kupażuje whisky ze sobą.
Bursztynowy trunek pełen miodowej słodyczy i owocowych nut, a także elementów przypraw, zachwyca perfekcyjnym balansem. Każdy łyk oferuje wrażenie niesamowitego wyważenia smaków.
Barwa: złocisty bursztyn z refleksami;
Aromat: ciasteczka imbirowe, słone nuty morskie, owoce i koper włoski;
Smak: owoce moreli, nektarynki i śliwki, pieczona marchew, koper włoski, karmelizowany brązowy cukier, przyprawy świąteczne, dym z ogniska;
Finisz: średniej długości, pełen miodowej słodyczy i subtelnych przypraw;
Whisky typu blended, również te japońskie, stanowią świetną bazę pod całe mnóstwo drinków. Z tego też powodu nadają się na imprezę lub spotkanie w większym gronie. Z pewnością każdy z degustatorów wykorzysta whisky Nikka Black Night Cruise na swój indywidualny sposób. Możliwości jest niezliczona ilość, ale my rekomendujemy parę klasyków, jak whisky z colą, z sokiem jabłkowym lub w formie koktajlu Whisky Sour. Masz ochotę na odrobinę soli morskiej na podniebieniu? Zrezygnuje z dodatków i racz się trunkiem na kościach lodu w niskiej szklance typu tumbler.
Trunek prezentuje się dość tajemniczo – to z pewnością z powodu statku o postawionych żaglach na tle pełnego księżyca na środku etykiety. Grafika ta wygląda niezwykle bajkowo i nawiązuje oczywiście do nazwy whisky. Całość przybrała czarne, złote i niebieskie kolory. Nie mogło zabraknąć również wizerunku „króla blenderów” obecnego na każdej pozycji z serii. Mężczyzna raczy się aromatem trunku w szklance. Etykieta na kwadratowej butelce przedstawia cechy produktu: moc, objętość szkła oraz typ. Zwraca również uwagę na fakt, że mamy do czynienia z edycją limitowaną, która weszła w obieg w 2019 roku.
Najnowsza pozycja z linii Black Deep marki Nikka to pozycja żarówo dla fanów tej serii i firmy, ale również dla początkujących amatorów, którzy nigdy wcześniej nie mieli do czynienia z trunkami z Japonii. Warto być otwartym na nowości i testować nowe rzeczy, tym bardziej jeśli wywodzą się z marki Nikka o tak inspirującej historii powstania i świetnej renomie. Mocno drzewny aromat z nutami palonego ogniska i przypraw jest dość przystępny, nawet dla tych, którzy nie do końca zdarzyli przekonać się do ziemistych akordów torfu.
Kraj | Japonia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | NIKKA |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 45 |
Pojemność | 0.7L |