Dlaczego warto kupić whisky Nikka Tailored?
- Twórca marki Nikka, Masataka Taketsuru, pokochał nie tylko szkocką whisky – wybranką jego serca została Szkotka, Jessie Roberta (Rita) Cowan, którą poślubił na szkockiej ziemi dokładnie 8 stycznia 1920 roku
- Debiutowała w 2019 roku i powstała w miejsce wycofywanej wersji 12-letniej
- Świeża, aromatyczna, mnóstwo owoców (dojrzałe morele, nektarynki, pomarańcze, limonki, yuzu, jabłka), do tego miód, zbożowe płatki z kremem waniliowym, a także odrobina kawy, kakao, gorzkiej czekolady i ciepłych, lekko pikantnych przypraw
- Stworzona z destylatów słodowych z gorzelni Yoichi i Miyagikyo oraz zbożowych z aparatu Coffeya (tzw. Coffey still)
- Butelkowana z mocą alkoholu 43% ABV
- Świetna do wykwintnych drinków, na kościach lodu lub z towarzyszeniem kostki gorzkiej czekolady
- Nazwa Tailored z angielskiego oznacza „Dopasowany”
Marka Nikka to dzieło życia gorzelnika Masataki Taketsuru, przez wielu nazywanego „ojcem japońskiej whisky”. Pozycje azjatyckiej marki są znane i lubiane na całym świecie głównie ze względu na nienaganną jakość i wyjątkowość. Nikka Tailored w 2019 roku zastąpiła 12-letnią whisky w katalogu marki. Luksusowy blend łączy whisky słodowe i zbożowe z destylarni Miyagikyo i Yoichi. Złocisty alkohol, butelkowany z mocą 43%, oferuje akcenty waniliowych ciastek, karmelu, ziaren kawy, kakao i suszonych owoców. Produkt dedykowany bardziej doświadczonym smakoszom, którzy z chęcią sięgają po produkty z wyższej półki.
Obecnie marka Nikka działa pod zarządem firmy Asahi Breweries. Historia brandu rozpoczyna się jednak już w 1918 roku, kiedy Masataki Taketsuru zostaje wysłany przez swoich pracodawców do Szkocji w celu nabycia praktyki gorzelniczej. Tam poznaje swoją przyszłą żonę i parę lat po powrocie do ojczyzny małżeństwo postanawia otworzyć własną destylarnię. W 1934 powstaje gorzelnia Yoichi, specjalizująca się w whisky zbożowej, a lata później kolejny zakład - Miyagikyo, który produkuje whisky słodową. Lokalizacja gorzelni Miyagikyo nie jest przypadkowa. Zakład powstał w sąsiedztwie dwóch rzek – źródeł czystej wody, którą wykorzystuje do dzisiaj w wielu etapach produkcji trunku. Oferta marki z roku na rok poszerza się i oferuje zarówno mieszanki swoich słodów, jak i pozycje single malt. Klimat Japonii nie odbiera daleko od klimatu Szkocji, co oznacza, że whisky dojrzewa w odpowiednich warunkach.
Masataki Taketsuru podczas swojego pobytu w Szkocji praktykował sztukę destylacji w najlepszych gorzelniach, między innymi w destylarni marki Grant's. Bogatszy o najgłębsze tajniki wiedzy gorzelniczej powrócił do Kraju Kwitnącej Wiśni i zaczął wykorzystywać wiedzę w praktyce. Podobnie jak szkockie whisky, pozycje Nikka są destylowane podwójnie w miedzianych alembikach o długich szyjkach i bulwiastej formie. Podczas destylacji ciecz zostaje oczyszczona z niepożądanych składników i może być kierowana do kolejnego etapu, czyli maturacji. Whisky z destylarni Miyagikyo i Yoichi dojrzewają w dębowych beczkach przez co najmniej 3 lata, a później zostają ze sobą połączone i zabutelkowane z mocą 43%.
Nikka Tailored otula podniebienie przyjemnymi akcentami maślanych ciastek, akordami wanilii, karmelu i ziaren kawy.
Barwa: bursztynowe złoto;
Aromat: owocowy i żywy, ze słodowymi nutami ciastek i herbatników, słodycz wanilii i karmelu płynąca z beczki
Smak: słodki z mocną bazą słodową, z długotrwałą harmonią delikatnej słodyczy z ziaren kawy;
Finisz: kakao i suszone owoce, nuty syropu klonowego na gorących naleśnikach, długo utrzymująca się gorycz i pikantność;
Ekskluzywny blend w wyższej półki to trunek przeznaczony na specjalną okazję i do celebracji wyjątkowej chwili. Jego degustacja nie powinna być przypadkowa i pochopna. Po pierwsze warto zaopatrzyć się w specjalistyczny kieliszek do whisky albo szklankę typu tumbler. Rekomendujemy raczenie się trunkiem bez dodatków, a podczas kolejnych degustacji dodanie do whisky dwóch lub trzech kropli wody. Krystaliczna woda sprawi, że ukryte gdzieś głęboko pod złotą szatą smaki i aromaty kawy i suszonych owoców wyjdą na wierzch, stając się bardziej wyczuwalne dla podniebienia smakosza.
Butelka pozycji Nikka Tailored prezentuje się wyjątkowo elegancko i emanuje wyrafinowanym charakterem. Bezbarwne szkło, przez które widać bursztynowy trunek, przybrało kanciasty kształt. Na frontowej tafli zauważymy delikatne, geometryczne tłoczenia pod skosem. Szyjka butelki jest niedługa i została zakończona drewnianą zakrętką. Na froncie dostrzeżemy naprasowany na szkle emblemat marki. Mimo azjatyckiego pochodzenia, marka Nikka wykorzystała design klasycznego, szkockiego logo. To oczywiste zwrócenie się w stronę korzeni wiedzy samego twórcy marki. Poniżej znajduje się nazwa pozycji. Na czarnym tle znajdziemy również japońskie znaki. Wygląd butelki odzwierciedla luksusowy charakter blendu.
Po informacji o wycofaniu z rynku 12-letniej pozycji marki Nikka świat whisky zastanawiał się jaki produkt zastąpi popularny wypust. Specjaliście i smakosze nie byli rozczarowani – Nikka Tailored z sukcesem weszła na miejsce poprzedniczki. Blended whisky perfekcyjnie łączy w sobie elementy whisky słodowej i zbożowej. Złocisty trunek prezentuje idealny balans dwóch biegunów smakowych, a do tego oferuje bogate akcenty słodkich herbatników, kawy i karmelu. Whisky w eleganckiej butelce stanie się ulubieńcem wielu, a w szczególności tych stawiających na słodkie smaki i aromaty.
Kraj | Japonia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | NIKKA |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |