NIKKA SUPER RARE OLD 43% 0,7L

KukunawaOfertaNIKKAJaponiaBlended
zdjęcie produktu NIKKA SUPER RARE OLD 43% 0,7L 0zdjęcie produktu NIKKA SUPER RARE OLD 43% 0,7L 1

cena: 199.00 zł
DOSTĘPNOŚĆ pow. 99 sztukCZAS WYSYŁKI do 48 godzinBRANDNIKKA
VOL%43
POJEMNOŚĆ0.7L
KRAJJaponia
RODZAJBlended
NA OKAZJEEveryday dram
NA OKAZJENa prezent

Dlaczego warto kupić whisky Nikka Super Rare Old?

  1. Twórca marki, Masataka Taketsuru, pobierał nauki mieszania whisky słodowej w gorzelni Hazelburn w regionie Campbeltown (1920 rok)
  2. Debiutowała w 1962 roku jako najdroższa pozycja w portfolio firmy
  3. Elegancka, krągła, żywa, dużo kwiatów (lilie, lawenda, prawoślaz, fiołek), owoców (mirabelki, jabłka, gruszki), a także migdałowego mleka, szałwii, miodu, skóry, dębu, świeżo skoszonej trawy, anyżu, soli, popiołu i dymu
  4. Stworzona z dużej ilości destylatów słodowych (lekko torfowe z gorzelni Yoichi) i mniejszej ilości destylatów zbożowych (gorzelnia Miyagikyo) leżakowanych w tradycyjnych dębowych beczkach; być może zawiera także szkocką słodową whisky Ben Nevis
  5. Butelkowana z mocą alkoholu 43% ABV
  6. Producent poleca pić ją na kostkach lodu i podawać do pikantnych przekąsek
  7. Jako, że whisky ta nie spełnia wszystkich kryteriów „japońskiej whisky” określonych przez Japan Spirits & Liqueur Makers Association (wprowadzonych 16.02.2021) można spodziewać się bądź zmiany jej receptury, bądź całkowitego wycofania jej z rynku
  8. Whisky ta stworzona została na cześć małżonki Masataki Taketsuru – Rity, która zmarła na rok przed premierą tej whisky

Klasyczna pozycja marki Nikka

Super Rare Old to słynna japońska mieszanka firmy Nikka, stanowiąca połączenie słodu z japońskich destylarni Yoichi i Miyagikyo. Trunek ten reprezentuje klasyczny styl blended whisky z delikatną torfowością, nutami wanilii i sherry. Pierwsza edycja alkoholu została wypuszczona w 1961 roku, jako hołd dla żony założyciela marki Nikka – Szkotki Rity. Trunek został zabutelkowany z mocą 43% alkoholu po maturacji w klasycznych beczkach z białego, amerykańskiego dębu po bourbonie oraz w beczkach po sherry.

Marka Nikka należy dziś do japońskiego przedsiębiorstwa alkoholowego – Asahi Breweries. Nikka ma pod sobą dwie gorzelnie na terenie Japonii: Yoichi i Miyagikyo. Każda z destylarni jest wyjątkowa i różni się od drugiej. Historia firmy rozpoczęła się w roku 1918, kiedy ambitny Japończyk - Masataka Taketsuru, zainteresowany gorzelnictwem, wyruszył do Szkocji pobierać nauki i szkolić się w fachy produkcji whisky. Wysłała go tam firma Settsu Shuzo z Kraju Kwitnącej Wiśni, planująca w bliskim czasie otworzyć pierwszą japońską destylarnię. W krainie zielonych gór mężczyzna studiował chemię oraz praktykował w trzech gorzelniach. Po powrocie Japończyka do kraju okazało się jednak, że recesja po wojnie uniemożliwiła firmie kontynuowanie projektu. Masataka Taketsuru wykorzystał zatem zdobytą wiedzę na stanowisku kierowniczym w innej, japońskiej destylarni Yamazaki. W 1943 roku mężczyzna zdecydował się otworzyć własną gorzelnię na północy kraju i nazwał ja Yoichi. Lokalizacja destylarni nie była przypadkowa – warunki klimatyczne panujące na tamtych terenach przypominały te w Szkocji. W 1969 roku Masataka stawia kolejny zakład - Miyagikyo. Obecnie dwie gorzelnie są zróżnicowane: Yoichi specjalizuje się w produkcji whisky słodowej, Miyagikyo natomiast w destylatach zbożowych.

Co z tym zacierem?

Japoński blend powstaje na bazie krystalicznie czystej wody z naturalnych źródeł oraz zacieru. W zależności od rodzaju destylatu zacier wytwarzany jest z ziaren jęczmienia lub innych zbóż. Początkowo ziarno podlega namoczeniu, co stymuluje je do kiełkowania. W kolejnym kroku jest ono suszone, później mielone, a następnie zacierane w kadziach z wodą o temperaturze 65 stopni. Przygotowany odpowiednio i ostudzony zacier jest gotowy na kolejne kroki produkcji.

Drewno beczki odpowiada za finalny smak i aromat whisky Łączenie zacieru z drożdżami i umieszczenie ich razem w kotłach warzelniczych nazywane jest fermentacją. Podczas tego kroku drożdże, które żywią się cukrami, produkują z nich alkohol. Następnie przychodzi pora na podwójną destylację w miedzianych alembikach. Miedź ma właściwości oczyszczające i eliminuje z cieczy niebezpieczne pierwiastki. Destylacja ma na celu podwyższenie mocy alkoholu i oddzielenie pożądanej warstwy płynu, która trafi do wyselekcjonowanych beczek po bourbonie wykonanych z dębu amerykańskiego oraz do beczek po sherry. Rodzaj beczek wpływa na finalny smak trunku. Drewno dębu nadaje alkoholi delikatności. Beczki po sherry natomiast fundują winne smaki i aromaty, a także nuty czerwonych i suszonych owoców. Po co najmniej trzech latach leżakowania destylatów, są one łączone ze sobą i blendowane, zanim trafią do butelek i do sprzedaży.

Miód, karmel i owoce

Producent głosi, że Super Nikka ma reprezentować klasyczny styl łatwej do picia blended whisky z niewielkimi tylko nutami torfu i sherry. Dokładni w degustacji wyczują jednak o wiele więcej.

Barwa: ciepły złoty;

Aromat: miód i karmel na pierwszym planie, owoce: banany i jabłka, nuty orzechów, ziemiste i zielne akcenty, całość dość łagodna;

Smak: wieloetapowy, początkowo miód i karmel, później odrobiona czekolady, jabłko, gruszka i owoce tropikalne, cytrusy, orzeszki ziemne, goździki, cynamon, zboże, słód;

Finisz: średniej długości, cierpki, owocowy;

Blend idealny do drinków

Delikatny blend idealnie nadaje się do drinków. Pole do popisu jest ogromne i obejmuje zarówno koktajle słodkie i wytrawne, proste i bardziej skomplikowane. Zacznijmy od klasyków: Whisky Sour, Old Fasgioned czy Mint Julep - Super Nikka zda egzamin w każdym z nich. Japoński blend świetnie współgra również z sokami wszelkich smaków, colą, Spirtem i tonikiem. Radzimy zaopatrzyć się w ksiązke z przepisami na drinki i próbować różnych połączeń!

Retro design po wsze czasy

Butelka Super Nikka nie zmieniła swojego designu od dekad, a kształt jej ma nawiązywać do destylatora whisky – kojarzącego się niektórym z cebulą. Etykieta jest bogata w napisy o różnej czcionce. Nie mogło zabraknąć roku, w którym wyprodukowano pierwszą butelkę tego szczególnego produktu. Całość prezentuje się bardzo tradycyjnie, wręcz retro.

Super Nikka – dla każdego i na każdą okazję

Ciekawy trunek z historią prosto z japońskich destylarni to pozycja dla lubiących nietypowe produkty zza oceanu, niekoniecznie ze Szkocji. Firma Nikka to klasa sama w sobie, która oferuje obszerny katalog najróżniejszych pozycji. Super Nikka, obecna od lat na rynku, emanuje historią zaklętą w każdej nucie smakowej zawartej w bursztynowym alkoholu. Butelka w stylu retro, niezmienna od lat, ucieszy nie tylko smakosza whisky, ale również laika niezaznajomionego jeszcze z tym bogatym światem. Super Nikka sprawdzi się na imprezie, podczas samotnego wieczoru z książką i przy kolacji w gronie najbliższych.

Podobne whisky

zdjęcie produktu NIKKA TAKETSURU NON AGE PURE 43% 0,7LNIKKA TAKETSURU NON AGE PURE 43% 0,7LNIKKA | 43 | 0.7L | Japonia | Blended Malt299.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA BLACK RICH BLEND 40% 0,7LNIKKA BLACK RICH BLEND 40% 0,7LNIKKA | 40 | 0.7L | Japonia | Blended149.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA TAILORED 43,0% 0,7L GB NEW NIKKA TAILORED 43,0% 0,7L GB NEW NIKKA | 43 | 0.7L | Japonia | Blended | Dla konesera499.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA MIYAGIKYO NO AGED 45% 0,7LNIKKA MIYAGIKYO NO AGED 45% 0,7LNIKKA | 45 | 0.7L | Japonia | Single Malt348.00 zł |
zdjęcie produktu THE NIKKA 12 YEARS 43% 0,7LTHE NIKKA 12 YEARS 43% 0,7LNIKKA | 12Y | 43 | 0.7L | Japonia | Blended529.00 zł |

Promowane whisky

zdjęcie produktu GLEN MORAY 12Y 40% 0,7L GBGLEN MORAY 12Y 40% 0,7L GBGLEN MORAY | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Na prezent109.90 zł |
zdjęcie produktu TALISKER 10Y 45,8% 0,7L GBTALISKER 10Y 45,8% 0,7L GBTALISKER | 10Y | 45.8 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe | Na prezent159.00 zł |
zdjęcie produktu HANKEY BANNISTER 21Y 40% 0,7LHANKEY BANNISTER 21Y 40% 0,7LHANKEY BANNISTER | 21Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Higher expectations | Na prezent449.00 zł |
zdjęcie produktu BLACK BULL 12Y 50% 0,7LBLACK BULL 12Y 50% 0,7LBLACK BULL | 12Y | 50 | 0.7L | Szkocja | Blended | Higher expectations | Na prezent186.00 zł |
zdjęcie produktu ARDBEG CORRYVRECKAN 57,1% 0,7LARDBEG CORRYVRECKAN 57,1% 0,7LARDBEG | 57.1 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe | Cask Strenght434.00 zł |
zdjęcie produktu GLENMORANGIE QUINTA RUBAN 14Y 46% 0,7NEWGLENMORANGIE QUINTA RUBAN 14Y 46% 0,7NEWGLENMORANGIE | 14Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Na prezent269.00 zł |

Opinie

Konrrad 2022-11-23
"whisky nietypowa ale mi pasuje, smaczna, polecam"

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas