NIKKA SUPER 43,0% 0,7L

KukunawaOfertaNIKKAJaponiaBlended
zdjęcie produktu NIKKA SUPER 43,0% 0,7L 0

cena: 189.00 zł
DOSTĘPNOŚĆ 0 sztukCZAS WYSYŁKI do 48 godzinBRANDNIKKA
VOL%43
POJEMNOŚĆ0.7L
KRAJJaponia
RODZAJBlended

Dlaczego warto kupić whisky Nikka Super Rare Old?

  1. Twórca marki, Masataka Taketsuru, pobierał nauki mieszania whisky słodowej w gorzelni Hazelburn w regionie Campbeltown (1920 rok)
  2. Debiutowała w 1962 roku jako najdroższa pozycja w portfolio firmy
  3. Elegancka, krągła, żywa, dużo kwiatów (lilie, lawenda, prawoślaz, fiołek), owoców (mirabelki, jabłka, gruszki), a także migdałowego mleka, szałwii, miodu, skóry, dębu, świeżo skoszonej trawy, anyżu, soli, popiołu i dymu
  4. Stworzona z dużej ilości destylatów słodowych (lekko torfowe z gorzelni Yoichi) i mniejszej ilości destylatów zbożowych (gorzelnia Miyagikyo) leżakowanych w tradycyjnych dębowych beczkach; być może zawiera także szkocką słodową whisky Ben Nevis
  5. Butelkowana z mocą alkoholu 43% ABV
  6. Producent poleca pić ją na kostkach lodu i podawać do pikantnych przekąsek
  7. Jako, że whisky ta nie spełnia wszystkich kryteriów „japońskiej whisky” określonych przez Japan Spirits & Liqueur Makers Association (wprowadzonych 16.02.2021) można spodziewać się bądź zmiany jej receptury, bądź całkowitego wycofania jej z rynku
  8. Whisky ta stworzona została na cześć małżonki Masataki Taketsuru – Rity, która zmarła na rok przed premierą tej whisky

Klasyczna pozycja marki Nikka

Super Rare Old to słynna japońska mieszanka firmy Nikka, stanowiąca połączenie słodu z japońskich destylarni Yoichi i Miyagikyo. Trunek ten reprezentuje klasyczny styl blended whisky z delikatną torfowością, nutami wanilii i sherry. Pierwsza edycja alkoholu została wypuszczona w 1961 roku, jako hołd dla żony założyciela marki Nikka – Szkotki Rity. Trunek został zabutelkowany z mocą 43% alkoholu po maturacji w klasycznych beczkach z białego, amerykańskiego dębu po bourbonie oraz w beczkach po sherry.

Marka Nikka należy dziś do japońskiego przedsiębiorstwa alkoholowego – Asahi Breweries. Nikka ma pod sobą dwie gorzelnie na terenie Japonii: Yoichi i Miyagikyo. Każda z destylarni jest wyjątkowa i różni się od drugiej. Historia firmy rozpoczęła się w roku 1918, kiedy ambitny Japończyk - Masataka Taketsuru, zainteresowany gorzelnictwem, wyruszył do Szkocji pobierać nauki i szkolić się w fachy produkcji whisky. Wysłała go tam firma Settsu Shuzo z Kraju Kwitnącej Wiśni, planująca w bliskim czasie otworzyć pierwszą japońską destylarnię. W krainie zielonych gór mężczyzna studiował chemię oraz praktykował w trzech gorzelniach. Po powrocie Japończyka do kraju okazało się jednak, że recesja po wojnie uniemożliwiła firmie kontynuowanie projektu. Masataka Taketsuru wykorzystał zatem zdobytą wiedzę na stanowisku kierowniczym w innej, japońskiej destylarni Yamazaki. W 1943 roku mężczyzna zdecydował się otworzyć własną gorzelnię na północy kraju i nazwał ja Yoichi. Lokalizacja destylarni nie była przypadkowa – warunki klimatyczne panujące na tamtych terenach przypominały te w Szkocji. W 1969 roku Masataka stawia kolejny zakład - Miyagikyo. Obecnie dwie gorzelnie są zróżnicowane: Yoichi specjalizuje się w produkcji whisky słodowej, Miyagikyo natomiast w destylatach zbożowych.

Co z tym zacierem?

Japoński blend powstaje na bazie krystalicznie czystej wody z naturalnych źródeł oraz zacieru. W zależności od rodzaju destylatu zacier wytwarzany jest z ziaren jęczmienia lub innych zbóż. Początkowo ziarno podlega namoczeniu, co stymuluje je do kiełkowania. W kolejnym kroku jest ono suszone, później mielone, a następnie zacierane w kadziach z wodą o temperaturze 65 stopni. Przygotowany odpowiednio i ostudzony zacier jest gotowy na kolejne kroki produkcji.

Drewno beczki odpowiada za finalny smak i aromat whisky Łączenie zacieru z drożdżami i umieszczenie ich razem w kotłach warzelniczych nazywane jest fermentacją. Podczas tego kroku drożdże, które żywią się cukrami, produkują z nich alkohol. Następnie przychodzi pora na podwójną destylację w miedzianych alembikach. Miedź ma właściwości oczyszczające i eliminuje z cieczy niebezpieczne pierwiastki. Destylacja ma na celu podwyższenie mocy alkoholu i oddzielenie pożądanej warstwy płynu, która trafi do wyselekcjonowanych beczek po bourbonie wykonanych z dębu amerykańskiego oraz do beczek po sherry. Rodzaj beczek wpływa na finalny smak trunku. Drewno dębu nadaje alkoholi delikatności. Beczki po sherry natomiast fundują winne smaki i aromaty, a także nuty czerwonych i suszonych owoców. Po co najmniej trzech latach leżakowania destylatów, są one łączone ze sobą i blendowane, zanim trafią do butelek i do sprzedaży.

Miód, karmel i owoce

Producent głosi, że Super Nikka ma reprezentować klasyczny styl łatwej do picia blended whisky z niewielkimi tylko nutami torfu i sherry. Dokładni w degustacji wyczują jednak o wiele więcej.

Barwa: ciepły złoty;

Aromat: miód i karmel na pierwszym planie, owoce: banany i jabłka, nuty orzechów, ziemiste i zielne akcenty, całość dość łagodna;

Smak: wieloetapowy, początkowo miód i karmel, później odrobiona czekolady, jabłko, gruszka i owoce tropikalne, cytrusy, orzeszki ziemne, goździki, cynamon, zboże, słód;

Finisz: średniej długości, cierpki, owocowy;

Blend idealny do drinków

Delikatny blend idealnie nadaje się do drinków. Pole do popisu jest ogromne i obejmuje zarówno koktajle słodkie i wytrawne, proste i bardziej skomplikowane. Zacznijmy od klasyków: Whisky Sour, Old Fasgioned czy Mint Julep - Super Nikka zda egzamin w każdym z nich. Japoński blend świetnie współgra również z sokami wszelkich smaków, colą, Spirtem i tonikiem. Radzimy zaopatrzyć się w ksiązke z przepisami na drinki i próbować różnych połączeń!

Retro design po wsze czasy

Butelka Super Nikka nie zmieniła swojego designu od dekad, a kształt jej ma nawiązywać do destylatora whisky – kojarzącego się niektórym z cebulą. Etykieta jest bogata w napisy o różnej czcionce. Nie mogło zabraknąć roku, w którym wyprodukowano pierwszą butelkę tego szczególnego produktu. Całość prezentuje się bardzo tradycyjnie, wręcz retro.

Super Nikka – dla każdego i na każdą okazję

Ciekawy trunek z historią prosto z japońskich destylarni to pozycja dla lubiących nietypowe produkty zza oceanu, niekoniecznie ze Szkocji. Firma Nikka to klasa sama w sobie, która oferuje obszerny katalog najróżniejszych pozycji. Super Nikka, obecna od lat na rynku, emanuje historią zaklętą w każdej nucie smakowej zawartej w bursztynowym alkoholu. Butelka w stylu retro, niezmienna od lat, ucieszy nie tylko smakosza whisky, ale również laika niezaznajomionego jeszcze z tym bogatym światem. Super Nikka sprawdzi się na imprezie, podczas samotnego wieczoru z książką i przy kolacji w gronie najbliższych.

Informacje szczegółowe

Kraj Japonia
Rodzaj whisky Blended
Marka NIKKA
Wiek No age statement
Zawartość alkoholu 43
Pojemność 0.7L
Jim Murray 90.5

Podobne whisky

zdjęcie produktu NIKKA FROM BARREL 51,4% 0,5L LIMITED EDITION GBNIKKA FROM BARREL 51,4% 0,5L LIMITED EDITION GBNIKKA | 51.4 | 0.5L | Japonia | Blended Malt | Everyday dram259.00 zł |
zdjęcie produktu THE NIKKA 12 YEARS 43% 0,7LTHE NIKKA 12 YEARS 43% 0,7LNIKKA | 12Y | 43 | 0.7L | Japonia | Blended529.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA G&G KABUTO 43% 0,75LNIKKA G&G KABUTO 43% 0,75LNIKKA | 43 | 0.7L | Japonia | Blended | Dla konesera | Dla kolekcjonera | Na prezent650.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA HI 39,0% 0,72LNIKKA HI 39,0% 0,72LNIKKA | 39 | 0.7L | Japonia | Blended189.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA YOICHI 10Y 45% 0,7LNIKKA YOICHI 10Y 45% 0,7LNIKKA | 10Y | 45 | 0.7L | Japonia | Single Malt699.00 zł |

Promowane whisky

zdjęcie produktu GLEN STAG 40% 1LGLEN STAG 40% 1LGLEN STAG | 40 | 1L | Szkocja | Blended | Dobrze znane59.99 zł |
zdjęcie produktu JACK DANIELS RYE 45% 0,7LJACK DANIELS RYE 45% 0,7LJACK DANIELS | 45 | 0.7L | USA | Tennessee Whiskey | Everyday dram118.00 zł |
zdjęcie produktu MACARTHUR'S 1.0L 40%MACARTHUR'S 1.0L 40%MACARTHURS | 40 | 1L | Szkocja | Blended | Dobrze znane65.00 zł |
zdjęcie produktu JOHNNIE WALKER RED LABEL 40% 1LJOHNNIE WALKER RED LABEL 40% 1LJOHNNIE WALKER | 40 | 1L | Szkocja | Blended | Dobrze znane59.99 zł |
zdjęcie produktu CHIVAS REGAL 12Y 40% 0,7LCHIVAS REGAL 12Y 40% 0,7LCHIVAS REGAL | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Dobrze znane | bourbon | sherry92.99 zł |
zdjęcie produktu GLEN MORAY 12Y 40% 0,7L GBGLEN MORAY 12Y 40% 0,7L GBGLEN MORAY | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Na prezent | bourbon138.00 zł |
zdjęcie produktu ISLAY STORM 40% 0,7LISLAY STORM 40% 0,7LISLAY STORM | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe | Na prezent | bourbon139.00 zł |
zdjęcie produktu SPEY RIVER 12 Y 40% 0,75LSPEY RIVER 12 Y 40% 0,75LSPEY RIVER | 12Y | 40 | 0.75L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram299.00 zł |
zdjęcie produktu SPEYBURN "BRADAN ORACH" 40% 0,7SPEYBURN "BRADAN ORACH" 40% 0,7SPEYBURN | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dobrze znane | bourbon110.00 zł |
zdjęcie produktu TALISKER 10Y 45,8% 0,7L GBTALISKER 10Y 45,8% 0,7L GBTALISKER | 10Y | 45.8 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe | Na prezent | bourbon169.00 zł |

Opinie

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas