Dlaczego warto kupić whisky Nikka Super Rare Old?
- Twórca marki, Masataka Taketsuru, pobierał nauki mieszania whisky słodowej w gorzelni Hazelburn w regionie Campbeltown (1920 rok)
- Debiutowała w 1962 roku jako najdroższa pozycja w portfolio firmy
- Elegancka, krągła, żywa, dużo kwiatów (lilie, lawenda, prawoślaz, fiołek), owoców (mirabelki, jabłka, gruszki), a także migdałowego mleka, szałwii, miodu, skóry, dębu, świeżo skoszonej trawy, anyżu, soli, popiołu i dymu
- Stworzona z dużej ilości destylatów słodowych (lekko torfowe z gorzelni Yoichi) i mniejszej ilości destylatów zbożowych (gorzelnia Miyagikyo) leżakowanych w tradycyjnych dębowych beczkach; być może zawiera także szkocką słodową whisky Ben Nevis
- Butelkowana z mocą alkoholu 43% ABV
- Producent poleca pić ją na kostkach lodu i podawać do pikantnych przekąsek
- Jako, że whisky ta nie spełnia wszystkich kryteriów „japońskiej whisky” określonych przez Japan Spirits & Liqueur Makers Association (wprowadzonych 16.02.2021) można spodziewać się bądź zmiany jej receptury, bądź całkowitego wycofania jej z rynku
- Whisky ta stworzona została na cześć małżonki Masataki Taketsuru – Rity, która zmarła na rok przed premierą tej whisky
Super Rare Old to słynna japońska mieszanka firmy Nikka, stanowiąca połączenie słodu z japońskich destylarni Yoichi i Miyagikyo. Trunek ten reprezentuje klasyczny styl blended whisky z delikatną torfowością, nutami wanilii i sherry. Pierwsza edycja alkoholu została wypuszczona w 1961 roku, jako hołd dla żony założyciela marki Nikka – Szkotki Rity. Trunek został zabutelkowany z mocą 43% alkoholu po maturacji w klasycznych beczkach z białego, amerykańskiego dębu po bourbonie oraz w beczkach po sherry.
Marka Nikka należy dziś do japońskiego przedsiębiorstwa alkoholowego – Asahi Breweries. Nikka ma pod sobą dwie gorzelnie na terenie Japonii: Yoichi i Miyagikyo. Każda z destylarni jest wyjątkowa i różni się od drugiej. Historia firmy rozpoczęła się w roku 1918, kiedy ambitny Japończyk - Masataka Taketsuru, zainteresowany gorzelnictwem, wyruszył do Szkocji pobierać nauki i szkolić się w fachy produkcji whisky. Wysłała go tam firma Settsu Shuzo z Kraju Kwitnącej Wiśni, planująca w bliskim czasie otworzyć pierwszą japońską destylarnię. W krainie zielonych gór mężczyzna studiował chemię oraz praktykował w trzech gorzelniach. Po powrocie Japończyka do kraju okazało się jednak, że recesja po wojnie uniemożliwiła firmie kontynuowanie projektu. Masataka Taketsuru wykorzystał zatem zdobytą wiedzę na stanowisku kierowniczym w innej, japońskiej destylarni Yamazaki. W 1943 roku mężczyzna zdecydował się otworzyć własną gorzelnię na północy kraju i nazwał ja Yoichi. Lokalizacja destylarni nie była przypadkowa – warunki klimatyczne panujące na tamtych terenach przypominały te w Szkocji. W 1969 roku Masataka stawia kolejny zakład - Miyagikyo. Obecnie dwie gorzelnie są zróżnicowane: Yoichi specjalizuje się w produkcji whisky słodowej, Miyagikyo natomiast w destylatach zbożowych.
Japoński blend powstaje na bazie krystalicznie czystej wody z naturalnych źródeł oraz zacieru. W zależności od rodzaju destylatu zacier wytwarzany jest z ziaren jęczmienia lub innych zbóż. Początkowo ziarno podlega namoczeniu, co stymuluje je do kiełkowania. W kolejnym kroku jest ono suszone, później mielone, a następnie zacierane w kadziach z wodą o temperaturze 65 stopni. Przygotowany odpowiednio i ostudzony zacier jest gotowy na kolejne kroki produkcji.
Drewno beczki odpowiada za finalny smak i aromat whisky Łączenie zacieru z drożdżami i umieszczenie ich razem w kotłach warzelniczych nazywane jest fermentacją. Podczas tego kroku drożdże, które żywią się cukrami, produkują z nich alkohol. Następnie przychodzi pora na podwójną destylację w miedzianych alembikach. Miedź ma właściwości oczyszczające i eliminuje z cieczy niebezpieczne pierwiastki. Destylacja ma na celu podwyższenie mocy alkoholu i oddzielenie pożądanej warstwy płynu, która trafi do wyselekcjonowanych beczek po bourbonie wykonanych z dębu amerykańskiego oraz do beczek po sherry. Rodzaj beczek wpływa na finalny smak trunku. Drewno dębu nadaje alkoholi delikatności. Beczki po sherry natomiast fundują winne smaki i aromaty, a także nuty czerwonych i suszonych owoców. Po co najmniej trzech latach leżakowania destylatów, są one łączone ze sobą i blendowane, zanim trafią do butelek i do sprzedaży.
Producent głosi, że Super Nikka ma reprezentować klasyczny styl łatwej do picia blended whisky z niewielkimi tylko nutami torfu i sherry. Dokładni w degustacji wyczują jednak o wiele więcej.
Barwa: ciepły złoty;
Aromat: miód i karmel na pierwszym planie, owoce: banany i jabłka, nuty orzechów, ziemiste i zielne akcenty, całość dość łagodna;
Smak: wieloetapowy, początkowo miód i karmel, później odrobiona czekolady, jabłko, gruszka i owoce tropikalne, cytrusy, orzeszki ziemne, goździki, cynamon, zboże, słód;
Finisz: średniej długości, cierpki, owocowy;
Delikatny blend idealnie nadaje się do drinków. Pole do popisu jest ogromne i obejmuje zarówno koktajle słodkie i wytrawne, proste i bardziej skomplikowane. Zacznijmy od klasyków: Whisky Sour, Old Fasgioned czy Mint Julep - Super Nikka zda egzamin w każdym z nich. Japoński blend świetnie współgra również z sokami wszelkich smaków, colą, Spirtem i tonikiem. Radzimy zaopatrzyć się w ksiązke z przepisami na drinki i próbować różnych połączeń!
Butelka Super Nikka nie zmieniła swojego designu od dekad, a kształt jej ma nawiązywać do destylatora whisky – kojarzącego się niektórym z cebulą. Etykieta jest bogata w napisy o różnej czcionce. Nie mogło zabraknąć roku, w którym wyprodukowano pierwszą butelkę tego szczególnego produktu. Całość prezentuje się bardzo tradycyjnie, wręcz retro.
Ciekawy trunek z historią prosto z japońskich destylarni to pozycja dla lubiących nietypowe produkty zza oceanu, niekoniecznie ze Szkocji. Firma Nikka to klasa sama w sobie, która oferuje obszerny katalog najróżniejszych pozycji. Super Nikka, obecna od lat na rynku, emanuje historią zaklętą w każdej nucie smakowej zawartej w bursztynowym alkoholu. Butelka w stylu retro, niezmienna od lat, ucieszy nie tylko smakosza whisky, ale również laika niezaznajomionego jeszcze z tym bogatym światem. Super Nikka sprawdzi się na imprezie, podczas samotnego wieczoru z książką i przy kolacji w gronie najbliższych.
Kraj | Japonia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | NIKKA |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 90.5 |