Dlaczego warto kupić The Nikka 12?
- Twórca marki Nikka, Masataka Taketsuru, swoją pierwszą gorzelnię Yoichi założył w 1934 roku
- Debiutowała w 2014 roku w 80-tą rocznicę powstania gorzelni Yoichi
- Bardzo bogata, nietuzinkowa, gładka, harmonijna, słodkie nuty toffi, miodu, nugatu i waniliowego kremu, do tego dojrzałe owoce (gruszki, jabłka, nektarynki, pomarańcze), a do tego kakao, piernik, skóra, dębina, pikantne przyprawy, tytoń i odrobina dymu
- Stworzona z co najmniej 12-letnich destylatów słodowych z gorzelni Yoichi i Miyagikyo i zbożowych z nieistniejącej już destylarni Nishinomiya
- Butelkowana z mocą alkoholu 43% ABV
- Projekt butelki tej whisky nawiązuje do kształtu dekoltu kimona
- Whisky wycofywana ze sprzedaży (zastąpiona przez wersję Tailored), świetna dla kolekcjonerów!
- Zwycięstwo w swojej kategorii na World Whiskies Awards w 2017 roku
The Nikka to 12-letnia whisky, której smaki mają odzwierciedlać wdzięczność dla dziedzictwa Kraju Kwitnącej Wiśni. Trunek wykorzystuje w formule więcej whisky słodowych niż zbożowych, co dodaje smakom słodyczy i wyraźnego bogactwa, a także odpowiedni balans łagodności i miękkości. Whisky wytwarzana jest z ramienia japońskiej Nikka Distilling Company, należącej dziś do koncernu Asahi Breweries. Japońska firma ma pod swoimi skrzydłami trzy gorzelnie: Ben Nevis w Szkocji oraz Miyagikyo i Yoichi w Japonii. Ta ostatnia działa od 1943 roku i datę tę uznaje się za początek historii całej marki. 12-letnia whisky czerpie destylaty słodowe z gorzelni Sendai Miyagikyo, zbożowy natomiast z Yoichi. Premiera trunku odbyła się w 2014 roku na cześć 80 rocznicy marki Nikka.
W 1918 roku Masataka Taketsuru, młody Japończyk z ambicją produkcji prawdziwej whisky, udał się samotnie do Szkocji, aby odkryć sekret produkcji złotego trunku. Mówi się, że mężczyzna został pierwszym Japończykiem, który opanował temat produkcji whisky. Taketsuru zapisał się nawet na Uniwersity of Glasgow, gdzie studiował chemię. Później odbył praktyki w trzech szkockich destylarniach. Młody i pełen pasji człowiek miał szczęście uczyć się z pierwszej ręki od rzemieślników i odbyć praktyczne szkolenia. Dwa lata później Masataka wrócił do Japonii wraz ze swoją szkocką żoną. Po powrocie do kraju Japończyka czekało gorzkie rozczarowanie – dowiedział się, że Settsu Shuzo, firma, która zainwestowała w Masatakę, aby uczył się w Szkocji, musiała porzucić swój plan produkcji prawdziwej whisky w Japonii z powodu recesji po I wojnie światowej. Całe szczęście inna firma, Kotobukiya Limited, szukała kogoś, kto poprowadziłby produkcję szkockiego alkoholu. Będąc jedynym Japończykiem, który wiedział, jak produkować trunek, Masataka został zatrudniony przez Kotobukiya w 1923 roku do kierowania budową destylarni Yamazaki, gdzie poświęcił się pracy nad pierwszą, prawdziwą whisky z Japonii. W późniejszych lata postanowił się usamodzielnić i w 1934 roku otworzył własną gorzelnię na północy kraju – Yoichi. Warunki terenów, na których powstała destylarnia były pod wieloma względami podobne do tych panujących w Szkocji – mowa o chłodnym powietrzu i odpowiedniej wilgotności. W 1940 pojawiła się pierwsza whisky firmy Nikka.
Bazą każdej whisky – zarówno słodowej, jak i zbożowej – jest zacier. Powstaje on poprzez zalanie ziaren jęczmienia i innych zbóż wodą, a następnie wysuszenie ich. Później wytwór podlega zacieraniu w specjalnych kadziach zaciernych z wodą podgrzaną do temperatury około 65 stopni, w których skrobia ulega rozpuszczeniu. Równie istotna jest woda używana w wielu etapach produkcji. Czerpana jest ona z naturalnych źródeł położonych w okolicach destylarni.
Reszta procesu produkcji japońskiego blendu obejmuje kolejno fermentacje, destylacje, maturację, kupażowanie, ponowną maturację i butelkowanie. Destylaty umieszczone w beczkach z dębu amerykańskiego na 12 lat przez cały ten okres czerpią z drewna wszystko to, co najlepsze. Drewno beczek nieustannie pracuje, kurczy się i rozszerza, dzieląc się z płynem waniliową delikatnością i fundując produktowi delikatną teksturę i finezję. W odpowiednim czasie destylaty są ze sobą mieszane przez Master Blendera firmy i ponownie umieszczane w beczkach przed butelkowaniem.
Słodko-goryczkowa japońska whisky typu blend oferuje mieszankę wanilii, karmelu, przypraw i nut syropu kukurydzianego. Dębowe i drzewne elementy zawdzięcza długiemu leżakowaniu w dobranych beczkach.
Barwa: złota o bursztynowym odcieniu;
Aromat: wyczuwalna jest słodka nuta syropu kukurydzianego, z jeszcze większą ilością karmelu i wanilii. Zdecydowanie czuć również słodowy aromat i wiele drzewnych akordów;
Smak: lekko goryczkowy, herbata, bogata i kremowa konsystencja, dąb, cynamon, imbir, goździki, wanilia i karmel;
Finisz: subtelna słodycz, kandyzowany imbir, średnia długość;
Japońska whisky stwarza szerokie pole do popisu. Z powodzeniem może być łączona z sokami różnych smaków, z colą czy ze Spirtem. Dopasuje się do wielu opcji, nawet tych bardziej skomplikowanych, jak klasyczne koktajle typu Mint Julep czy Manhattan. Nikka współgra świetnie również z kawowymi smakami – w połączeniu z Kahluą i pomarańczą. Na zimne zimowe wieczory proponujemy zapoznać 12-letni blend z wrzątkiem, goździkami, cytryną, łyżką miodu i cynamonem. Rozgrzeje jak nic innego! Trunek warto pić również bez dodatków lub na kościach lodu, co w pełni pozwoli zaznajomić się z pełną gamą smaków i aromatów zawartych w miksturze.
Fantastyczna 12-letnia mieszanka japońskiej whisky blended firmy Nikka sprzedawana jest w butelce, której projekt nawiązuje do kopertowego dekoltu kimona. Uwagę zwraca również duży, drewniany korek. Sam design etykiety jest dość minimalistyczny, a przy tym elegancki. Dominują barwy złote i kolor granatowy. Dużych rozmiarów graficzny element to emblemat marki Nikka. Butelka prezentuje najważniejsze informacje na temat produktu: objętość szkła, moc alkoholu i typ trunku. Nie mogło zabraknąć również znaków z japońskiego alfabetu.
Ekskluzywna japońska whisky typu blend z wyższej półki cenowej i jakościowej to pozycja dla fanów i wielbicieli nietypowych produktów. Delikatność i finezja trunków zza oceanu znajduje swoich miłośników w każdym miejscu świata. Może będziesz jednym z nich? Nikka to dobry pomysł na prezent dla kogoś wyjątkowego, kto ceni sobie wyważone połączenia różnych biegunów smakowych i aromatycznych.
Kraj | Japonia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | NIKKA |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |