Szkocki single malt Prophecy z gorzelni Jura swoją premierę miał w 2009 roku i od tego czasu wychodzi w liczbie 10 tysięcy egzemplarzy każdego roku. Mocno torfowy trunek leżakuje w beczkach po burbonie, sherry i dębowych z francuskiego rejonu Limousin. Torf w tej pozycji o mocno bursztynowym kolorze daje znacznie bardziej dymny aromat niż w innych whisky gorzelni Jura. Single malt funduje również odrobinę pikanterii, słonego morza, miękką lukrecję, a także przyprawy: cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. Jura Prophecy zdobyła podwójny złoty medal na konkursie San Francisco World Spirits Competition w 2010 roku oraz 97 punktów na 100 od Beverage Testing Institute, w którym stwierdzono, że było to jak „picie zakopanego skarbu”.
Położona sześćdziesiąt mil od zachodniego wybrzeża kontynentalnej części Szkocji wyspa Jura jest jedną z najsłabiej zaludnionych wysp w Szkocji. Na jej terenach żyje 5000 jeleni i 200 ludzi. Destylarnia Jura została założona w 1810 roku przez Lairda Archibalda Campbella i znajduje się w pobliżu zatoki Corryvreckan. Prawie sto lat po otwarciu gorzelnia została rozebrana w wyniku sporu o ziemię i pozostała zamknięta do 1963 roku. Obecnie destylarnia Jura stanowi połączenie nowoczesnych technik destylacji z tradycyjnym rzemiosłem i pozostaje jedną z najbardziej oddalonych i odizolowanych destylarni na świecie! To bijące serce społeczności wyspy, źródło dumy i dobrobytu od pokoleń.
Isle of Jura Prophecy, upamiętnia starą legendę z wyspy Jura. Klan Campbell, który rządził wyspą wieki temu, brutalnie wygonił z jej terenów starą kobietę o magicznych zdolnościach. Przepowiedziała ona wówczas, że ostatni Campbell z całego rodu opuści wyspę z jednym okiem i bez grosza przy duszy, a cały swój dobytek zmieści na wozie ciągniętym przez białego konia. W 1938 roku proroctwo potwierdziło się, gdy Charles Campbell, na wpół oślepiony podczas I wojny światowej opuścił Jurę w przepowiedzianych okolicznościach.
Sercem szkockiego single malta w wyspy Jura jest woda. Składnik ten niezbędny jest w wielu etapach procesów produkcyjnych. Gorzelnia czerpie krystalicznie czystą wodę z jeziora Loch Market. Jak powiedział kiedyś Master Distiller marki, Graham Logan: z jeziora Loch nie widać żadnych domów ani budynków, tylko dzikie zwierzęta i góry. Wtedy zdajesz sobie sprawę, jak rozległa i pusta jest Jura i jaką magię tworzy.
Jura Prophecy jest produkowana ze szkockiego jęczmienia, który jest mielony w destylarni i tłuczony w gorącej wodzie w celu uwolnienia naturalnych cukrów. Powstały finalnie zacier podlega kolejnym etapom produkcji jak fermentacja i destylacja.
Fermentacja odbywa się w specjalnych kadziach fermentacyjnych. Dodane drożdże przekształcają cukry złożone w cukry proste i wytwarzają płyn o mocy 8-9% alkoholu. Etap ten trwa około 50 godzin. Kolejnym krokiem jest bardziej skomplikowana i wymagająca destylacja. Destylarnia Jura stosuje destylację podwójną – najpierw w mniejszym, a później większym alembiku. Cały proces polega na podgrzewaniu płynu aż do rozdzielania się kolejnych jego warstw. Tylko konkretna warstwa mikstury ląduje następnie w beczkach do maturacji. Jura Prophecy dojrzewa w trzech rodzajach beczek: dębowych po burbonie amerykańskim z kolejnego nalania, beczkach po sherry i beczkach dębowych z francuskiego rejonu Limousin. Trunek nie jest filtrowany na zimno. Producent nie podaje konkretnego czasu maturacji, jednak z pewnością nie jest on krótszy niż 3 lata. Po odpowiednim czasie dochodzi do kupażowania płynów z beczek i butelkowania whisky o zawartości 46% alkoholu.
Brak filtracji na zimno wydobywa ze szkockiego single malta subtelne niuanse i odpowiednią teksturę. Jura Prophecy prezentuje torfowe smaki w towarzystwie delikatnych, owocowych i kremowych dodatków.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: słodki, wędzony, torfowy, nuty wędzonego pstrąga i palonego bekonu;
Smak: z początku lekki, później pieprzny, popielaty torf; elementy przypraw takich jak cynamon, anyż, gorzka czekolada; owoce: limonka, mandarynka, jabłko;
Finisz: z początku niepozorny, na końcu wytrawny, pieprzny i torfowy;
Producent rekomenduje testować kultową, torfową whisky bez dodatków. Trunek zrodzony z wody i ziemi zachwyci naturalnymi smakami, mocnymi torfowymi akcentami i nutami morskimi. Dla podbicia ukrytych głębiej szczegółów aromatycznych dobrze jest dodać parę kropel wody. Nie zapominajmy o odpowiednim doborze szkła! Niech będzie to kieliszek do whisky lub szklanka o grubym dnie w typie tumbler.
Kultowa, morska butelki z zaokrąglonymi krawędziami została niegdyś zaprojektowana w taki sposób, aby wytrzymać najtrudniejsze podróże z wyspy otoczonej szalonym Atlantykiem do najdalszych zakątków świata. Design szkła pozostał z marką do tej pory i dzisiaj jest niezwykle charakterystyczny dla destylarni Jura. Wzrok przyciąga graficzne oko – symbol proroctwa kobiety z legendy. Dopisek „heavily peated” na etykiecie informuje o mocno torfowym charakterze alkoholu. Single malt sprzedawany jest w ozdobnym pudełku z uwiecznionym na zdjęciu brzegiem wyspy i wysokimi górami w tle.
Wyjątkowa whisky, podobnie jak wyspa z której pochodzi, to idealna opcja dla każdego fana niebanalnych, torfowych smaków. Ziemiste aromaty ze wplecionymi finezyjnie elementami owoców i słodyczy, zainteresują wielu smakoszy. Oryginalny design butelki sprawi, że będzie ona interesującym nabytkiem do kolekcji. Świetny trunek na spokojny wieczór w gronie znajomych lub popołudnie z książką.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | JURA |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 90.5 |