Evan Williams to kolejna marka amerykańskiego bourbona, produkowanego przez firmę Heaven Hill z Kentucky. Na rynku debiutowała w 1957 roku. To klasyczny kukurydziano-żytni destylat starzony w świeżych, dębowych beczkach. Obecnie to druga, najbardziej popularna marka bourbona pod kątem sprzedaży, ustępująca jedynie marce Jim Beam.
Prezentowana edycja to limitowana, rocznicowa edycja Single Barrel butelkowana z mocą 43.3%.
Nazwa Evan Williams została nadana na cześć jednego z pionierów destylacji w stanie Kentucky. Evan Williams był walijskim emigrantem urodzonym w Dale. Do Stanów Zjednoczonych wyemigrował pod koniec XVIII wieku, osiedlił się w Kentucky (obecnie jest to cześć miasta Louisville), gdzie w 1793 roku rozpoczął produkcję alkoholu. Jest to data widniejąca na butelkach Evana Williamsa razem z dopiskiem ‘Kentucky’s 1st distiller’.
Warto jednak nadmienić, iż obecna destylarnia nie jest w żaden sposób powiązana z historycznym zakładem Evana. Współczesna destylarnia marki Heaven Hill powstała w 1935 roku. Obecna siedziba firmy mieści się w Bardstown, gdzie znajduje się centrum otwarte dla zwiedzających oraz magazyny. Sam bourbon Evan Williams produkowany jest natomiast w destylarni Bernheim (należąca do Diaego i zamknięta w 1999 roku), we wspomnianym wyżej Louisville.
Destylarnia Bernheim w której odbywa się produkcja jest bardzo nowoczesnym, w dużej mierze skomputeryzowanym zakładem. Do produkcji alkoholu wykorzystuję się mieszankę, która w 75% składa się z kukurydzy, w 13% z żyta oraz w 12% ze zesłodowanego jęczmienia. Destylat zgodnie z amerykańską tradycją, dojrzewa przez okres minimum 2 lat w świeżych, dębowych beczkach.
Evan Williams Single Barrel to ekskluzywne wydanie marki, obejmujące wybrane roczniki oraz najlepsze jakościowo beczki. Jako pierwszy w serii pojawił się rocznik 1986. Istotną informacją jest fakt, iż do zestawiania tych edycji stosuje się bourbon produkowany z tej samej mieszanki zbóż.
Kolor: ciemny bursztyn
Zapach: niezwykła walka bourbonowej słodyczy z przyprawami – wanilia, cynamon oraz dębina to główne nuty zapachowe przeplatające się ze sobą w cudownej złożoności.
Smak: potężny, esencjonalny, bardzo zrównoważony. Cukier muscovado, karmel, lody waniliowe, kandyzowane owoce z przyjemną, łagodną wytrawnością świeżej beczki.
Finisz: długi, przywodzący na myśl przyprawy korzenne – imbir, cynamon, odrobina pieprzu.
Opisywany tutaj Evan Williams Single Barrel to limitowana, rocznikowa edycja pochodząca z 2011 roku. Jej potężny smak świetnie współgra z dobrej jakości stekiem wołowym, którego dymne aromaty wspaniale uzupełnią słodki charakter trunku.
Aby odkryć pełnię aromatu, warto spróbować tego bourbona w czystej postaci, ewentualnie zaserwować na kości lodu.
Evan Williams Single Barrel zabutelkowana została w okrągłą butelkę z długą, zwężoną szyją pokrytą w całości lakiem. Taki sposób prezentacji doskonale współgra z jej historią i świadczy o wysokiej jakości destylatu zamkniętego w szkle.
Rocznikowy Evan Williams Single Barrel to ekstraklasa w świecie amerykańskiej whiskey. Ciekawa butelka stanowić będzie doskonały upominek dla fanów ekskluzywnych alkoholi.
Warto zaznaczyć, iż whisky ta w 2019 roku została nagrodzona złotym medalem podczas gali San Francisco World Spirits Competition, co potwierdza jej wysoką jakość.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | EVAN WILLIAMS |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43.3 |
Pojemność | 0.7L |