Specjalista whisky Jim Murray powiedział kiedyś o destylarni Ardbeg: „Jeśli w whisky istnieje coś takiego jak doskonałość, to można ją znaleźć w tej destylarni”. 25-letnie wydanie to jedna z najstarszych propozycji tej renomowanej, wyspiarskiej destylarni. Dram wydany z 2022 roku został zabutelkowany z mocą 46% alkoholu, a wcześniej dojrzewał dwie i pół dekady w dębowych beczkach po bourbonie. Na palecie akcenty jabłek w karmelu, prażony dąb, miodowa słodycz, koper włoski, anyż i zaskakujące chilli.
Destylarnia Ardbeg położona jest na południu wyspy Islay, bezpośrednio nad morzem. Została założona w 1815 roku przez rolnika Johna McDougalla, który miał dostęp do jęczmienia świetnej jakości. Wyspa Islay, Królowa Hebrydów, to bardzo żyzna wyspa z długą tradycją uprawy zbóż. W sumie destyluje tam osiem destylarni, w tym właśnie Ardbeg. Zakład pierwotnie produkował wyłącznie whisky single malt, ale w XX wieku rozpoczął przygodę z mieszankami. Do 1886 roku destylarnia produkowała 300 000 galonów whisky (1,34 miliona litrów) rocznie i zatrudniała 60 pracowników. Ze starych dokumentów wynika, że destylarnia Ardbeg eksportowała swoją whisky na cały świat – m.in. na Manhattan w Nowym Jorku. Wraz z upadkiem branży whisky produkcja została zatrzymana w 1981 roku, zanim Ardbeg wznowił ją w ograniczonej formie około ośmiu lat później. Kiedy w 1997 roku Glenmorangie przejęło władzę, destylarnia odrodziła się jak feniks z popiołów.
Wygląd zewnętrzny destylarni Ardbeg nie zmienił się przez ostatnie 200 lat. Destylarnie nie ma już własnych podłóg słodowych i zamiast tego pozyskuje słód z Port Ellen. Jęczmień – głównie odmiana Concerto – jest torfowany w Port Ellen i zawiera ponad 50 ppm fenolu. Eksperci skrupulatnie monitorują wszystkie etapy produkcji. Młyn, który jest pomalowany na zielono, aby pasował do kolorów destylarni Ardbeg, jest również regularnie dostosowywany w zależności od charakteru jęczmienia. Każda destylarnia w Szkocji korzysta z własnej wody – zwykle ze źródła znajdującego się blisko destylarni. Ardbeg pozyskuje wodę z Loch Uigeadail, kilka mil dalej. Minerały, zawartość torfu, a także twardość wody i mikroorganizmy decydują o wyjątkowym charakterze whisky.
W 25-letnim single malcie wiele się dzieje. W dramie spotykają się akcenty świeżych ziół, owoców prosto z drzewa oraz klasycznych dla wyspiarskiej destylarni dymnych, torfowych elementów.
Barwa: bursztyn;
Aromat: przyprawy, świeże zioła, miód i popiół z ogniska;
Smak: jabłka i gruszki prosto z sadu, sok ze świeżych pomarańczy, papryczki chilli i smoła;
Finisz: mleczne cukierki, waniliowy pudding, koperek i dym;
Czy można lub należy mieszać whisky z wodą? A co ze słynnymi kostkami lodu w szklance whisky? To pytania, które w szczególności zadają sobie nowicjusze w temacie whisky. Koneserzy whisky natomiast doskonale wiedzą, jak pić whisky i oczywiście nie zgadzają się ze sobą. Ktoś kiedyś to podsumował i powiedział: „Pij whisky według własnego uznania”. W przypadku 25-letniego słodu warto jednak zaproponować pewne praktyki, które zapewnią radość z procesu degustacji. Po pierwsze – dobrze sięgnąć po odpowiednie szkło, czyli kieliszek o tulipanowym kształcie. Lepiej zapomnieć o lodzie, a zamiast tego wykorzystać odrobinę wody, która delikatnie rozwinie wachlarz smaków i aromatów whisky Ardbeg.
Surowa whisky to surowa prezentacja. Jak zwykle – marka Ardbeg nie bawi się w zbędne ozdobniki i kolory tęczy. Interesujące opakowanie, czyli czarne pudełko ze srebrnymi elementami, przypominającymi grubo tkaną pajęczynę, mieści w sobie pękatą butlę z czarnego szkła z długą szyjką. Na froncie widnieją srebrne napisy ujęte w charakterystyczną dla marki czcionkę.
25 lat dojrzewania klasyfikuje whisky jako dram dla koneserów i doświadczonych smakoszy. Jedynie tacy będą w stanie w pełni docenić długo-dojrzewający słód i zachwycić się małymi niuansami whisky Ardbeg. To wydanie dla wielu było wydarzeniem roku 2022, dlatego z pewnością warto mieć je na półce. Poza tym szkocka destylarnia Ardbeg nigdy nie zawodzi – możemy zatem spodziewać się single malta najwyższej jakości i dopracowanego w najdrobniejszym szczególe.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Ardbeg Distillery |
Marka | ARDBEG |
Właściciel | Moët Hennessy |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 25Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Pudełko |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 55 ppm |